Senidah predvodi listu Croatia Songs magazina Billboard. Mjerenje pokazuje veliki jaz između radijske selekcije i želja publike na digitalnim platformama.


Listu Croatia Songs predvodi balkanska trap diva, a brojke pokazuju kako je više od polovice singlova na listi takvog žanrovskog pristupa. Zvuk radijskog etera, s druge strane, naginje tradicionalnom popu, singlovima plesne pop produkcije, komercijalnim rock izdanjima i pjesmama domaće zabavne glazbe. Gotovo je u potpunosti zatvoren pjesmama regionalnog trapa i pjesmama modernog elektroničkog pop žanra koji dolazi iz Hrvatske i regije.

Senidah je slovenska kantautorica koja je prozvana balkanskom trap divom. Njezine pjesme su, izvan regije, do sada dolazile na liste popularnosti u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. Foto: Facebook Fan page Senidah

Senidah predvodi prvo izdanje liste Croatia Songs, mjerenja popularnosti objavljenog u sklopu sekcije Hits of the World magazina Billboard. Pjesma ‘Behute’ singl je s vrha domaćih trendova YouTubea i najstreamanijih pjesama hrvatske publike na servisima Apple Music i Deezer. Radi se o singlu s preko dva milijuna streamanja na servisu Spotify i pjesmi čiji video je prešao brojku od 10 milijuna pregleda na servisu YouTube. Jedinstveni skup regionalnih superzvijezda s pjesmom ‘Roze’ smjestio se na broju dva. Jala Brat, Devito i Buba Corelli singl su objavili na Staru godinu i odmah osvojili publiku na digitalnim platformama. MC Stojan i Breskvica nalaze se na broju tri s pjesmom ‘Život si moj’, četvrti je COBY sa singlom ‘Zlatno dete’, a Top 5 zaključuje duet ‘Trebaš li me’ koji su snimili Eni Jurišić i Matija Cvek. Radi se o najbolje rangiranoj pjesmi koja dolazi iz Hrvatske.

Lista Croatia Songs donosi 25 pjesama, a dio je sekcije ‘Hits of the World’ magazina Billboard. Mjerenje popularnosti temelji se na rezultatima glazbenog streaminga i digitalne prodaje singlova u našoj zemlji prema podacima koje prikuplja sustav MRC Data. Rangiranje se temelji na formuli s ponderima koja uključuje samo službene streamove na vodećim audio i video streaming servisima – pretplatničkim i računima podržanim s oglasima – koji posluju u Hrvatskoj. Na stranicama magazina pojavila se u utorak, 15 veljače, a obuhvaća mjerenje od petka 4. veljače do četvrtka, 10. veljače.

Rezultati mjerenja popularnosti pokazuju dominaciju regionalnih izvođača trap glazbe, a zajedno s pjesmama ‘Debili’ (broj 8, 30Zona & KUKU$) i ‘Highlife’ (broj 25, Grše) pokazuje kako domaća publika na digitalnim platformama preferira pjesme brzoga ritma naslonjene na tradicije trapa, hip hopa, karipskih ritmova i elemenata balkanskog folka. Brojke pokazuju kako je više od polovice singlova na listi (njih 13) takvoga žanrovskog pristupa. Među dvadeset i pet pjesama smjestilo se šest pjesama koje su više ili manje naslonjene na regionalni folk zvuk, ali i s elementima zabavne glazbe. Manjini pripadaju pjesme klasičnog pop, plesnog ili zvuka rock odnosno alternatiivnog pristupa glazbenom stvaranju dok je jedan singl obrada folk-pop singla s turskih ljestvica popularnosti. Evo kako izgleda Top 10 inauguralne liste ‘Croatia Songs’:

1 – Senidah – ‘Behute’
2 – Jala Brat, Devito, Buba Corelli – ‘Roze’
3 – MC Stojan X Breskvica – ‘Život si moj’
4 – COBY – ‘Zlatno dete’
5 – Eni Jurišić & Matija Cvek – ‘Trebaš li me’
6 – Buba Corelli – ‘Irina Shayk’
7 – Buba Corelli, Jala Brat, COBY – ‘Divljam’
8 – 30Zona & KUKU$ – ‘Debili’
9 – Saša Matić & Jelena Rozga – ‘Ti i ja’
10 – Jala Brat & Hava – ‘Noć’

Senidah je slovenska kantautorica koja je prozvana balkanskom trap divom. Njezine pjesme su, izvan regije, do sada dolazile na liste popularnosti u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. Do sada je objavila jedan studijski album, ploču ‘Bez tebe’ iz 2019. godine, a iza sebe ima i 19 videospotova. Spotovi pjesama ‘Mišići’, ‘Kamikaza’ i ‘100%’ (suradnja s njemačkim reperom RAF Camora) zajedno imaju više od 240 milijuna pregleda na YouTubeu. Tijekom prošle godine, Senidah se s duetom ‘Dođi’, koji je snimila s Dinom Merlinom, našla u domaćim radijskim rotacijama i dospjela do 27. mjesta liste HR Top 40, službene radijske liste domaćih pjesama Hrvatske diskografske udruge. I upravo taj podatak ključan je za razumijevanje razlika koje postoje između mjerenja popularnosti na radijskoj u odnosu na digitalne platforme na kojima se u Hrvatskoj uživa u glazbi.

Lista Croatia Songs magazina Billboard potvrdila je veliki jaz koji postoji između repertoara koji se emitira u programima domaćih radijskih stanica i onoga koji se najviše traži na streaming servisima. Zvuk radijskog etera naginje tradicionalnom popu, singlovima plesne pop produkcije, komercijalnim rock izdanjima i pjesmama domaće zabavne glazbe i gotovo u potpunosti je zatvoren pjesmama regionalnog trapa i pjesmama modernog elektroničkog pop žanra koji dolazi iz Hrvatske i regije. Izvođači kao što su pocket palma, Fantom ili Ba$ha rijetko ulaze među četrdeset po izboru radijskih selektora, a Buba Corelli, Grše ili Bore Balboa na takvu podršku još uvijek ne mogu računati. Rezultati mjerenja servisa 1Played pokazuju zanimljiv raspored pjesama koje se nalaze zastupljene na listi Croatia Songs magazina Billboard. Prema monitoringu radijskih programa u Hrvatskoj u istom razdoblju, najemitiranija pjesma od najpopularnijih 25 na digitalnim platformama je ‘Trebaš li me’ koju su snimili Eni Jurišić i Matija Cvek. Senidah se ovdje smjestila tek na devetom mjestu. Evo kako izgleda radijski pristup:

1 – Eni Jurišić & Matija Cvek – ‘Trebaš li me’
2 – Glass Animals – ‘Heat Wawes’
3 – Saša Matić & Jelena Rozga – ‘Ti i ja’
4 – Red Hot Chili Peppers – ‘Black Summer’
5 – Zorana Mićanović – ‘Sikter’
6 – Aca Lukas/Dragana Mirković – ‘Sad i zauvek’
7 – Jala Brat, Devito, Buba Corelli – ‘Roze’
8 – Tea Tairović – ‘Na jednu noć’
9 – Senidah – ‘Behute’
10 – COBY – ‘Zlatno dete’

Kod ovih podataka, vrijedi istaknuti kako su svega dvije pjesme imale dovoljan broj emitiranja za uvrštavanje na listu ARC 100 (‘Trebaš li me’, ‘Heat Wawes’) i da je duet Eni Jurišić i Matije Cveka bio sedam puta emitiraniji od pjesme grupe Glass Animals.

Takva razlika između radijske selekcije i odabira publike na streaming servisima u Hrvatskoj nije nikakva novost i svojedobno smo je problematizirali pristupom pjesmi ‘Bad Guy’ i repertoaru Billie Eilish. Istovremeno, razlike se mogu pronaći i na svjetskoj razini – Billboard je nedavno problematizirao činjenicu da aktualni broj jedan liste Hot 100, pjesma ‘We Don’t Talk About Bruno’ (Carolina Gaitan, Bruno Castillo, Adassa, Rhenzy Feliz, Diane Guerrero, Stephanie Beatriz & Encanto Cast), gotovo pa ne postoji u američkom radijskom eteru. Pa ipak, ovakve razlike kakve susrećemo u Hrvatskoj neizmjerno su velike i poslovno izazovne. Kako za glazbenu industriju, tako i za pristup radijskom poslovanju.

Na listi Croatia Songs magazina Billboard jasno se da iščitati koji izvođači izazivaju najveći interes kod publike. Buba Corelli i Jala Brat prisutni su u pet pjesama, a COBY i Tea Tairović imaju dva singla. Istovremeno, zanimljivo je vidjeti koliko je TikTok dobra platforma za uspjeh, jer je electro pop singl ‘Disco’ debitanta Ba$he postigao regionalni uspjeh prvenstveno zahvaljujući objavama i prisutnosti na servisu. Pjesme najstarijeg datuma potpisuju Glass Animals i Grše, ‘Heat Wawes’ i ‘Highlife’ su se pojavile na izdanjima iz ožujka prošle godine. Ovdje vrijedi dodati kako je singl britanskog benda starijeg originalnog datuma i da je prije toga bio na vrhu godišnje liste australskog radija Triple J za 2020. godinu. Gršina pjesma, pak, činila se idealnim radijskim ljetnim štivom, ali je domaći radijski selektori nisu birali za svoje rotacije u eteru.

Lista Croatia Songs dio je sekcije Hits of the World u okviru Billboard Charts magazina Billboard, Sekcija Hits of the World vidljiva je svim posjetiteljima internetske platforme Billboard.com, a ažurirat će se utorkom na temelju podataka koji će mjeriti period između petka i četvrtka prethodnog tjedna.

Goran Komerički

Komentiraj