Optimizam pjesme ‘Bam Bam’ drugi tjedan zaredom pozdravlja nas s vrha liste ARC 100


Tjedni odabir domaćih radijskih selektora donekle se poklapa s odabirom kolega iz Europe. Podaci Radiomonitora pokazuju kako je najemitiraniji europski singl zauzeo peto mjesto u Hrvatskoj (‘In the Dark’, Purple Disco Machine and Sophie and the Giants), a da je hrvatski radijski broj jedan Camile Cabello i Eda Sheerana na petom mjestu zbirne liste europskih radijskih podataka.

Singl ‘Bam Bam’ predvodi Airplay Radio Chart u tjednu izlaska albuma ‘Familia’. Camila Cabello je u razgovoru za Billboard rekla da album ‘Familia’ progovara o potrebi povezivanja s drugim ljudima. Foto: Official (ljubaznošću diskografske kuće Menart)

Camila Cabello i Ed Sheeran učvrstili su se na prvom mjestu liste ARC 100 s pjesmom ‘Bam Bam’ i drugi tjedan zaredom predvode Službenu radijsku listu. Korak do vrha ostao je Charlie Puth s readiofoničnim pop singlom ‘Light Switch’, a Alesso i Katy Perry spustili su se na treće mjesto s plesnim singlom ‘When I’m Gone’. Ovotjedni Top 5 Službene radijske liste dopunjuju optimistična, kantautorska ‘Anyone for You’ u izvedbi Georgea Ezre na broju četiri i reto-disco-pop stvar ‘In the Dark’ koju potpisuju Purple Disco Machine and Sophie and the Giants.

Airplay Radio Chart je nastao na temelju zbroja podataka o emitiranju pjesama licencne produkcije u programima radijskih stanica širom Hrvatske prema podacima servisa 1Played. Lista ARC 100 uzima u obzir izdanja objavljena unutar 80 tjedana od njihova inicijalnog ili ponovnog objavljivanja, a ukupna formula mjerenja temeljena je i na podacima i stupnju koncesije radijskih stanica i podacima o istraživanju slušanosti radijskih programa u Hrvatskoj. Lista s datumom od 11. travnja donosi rezultat monitoringa programa radijskih stanica u periodu od 28. ožujka. do 3. travnja.

Singl ‘Bam Bam’ predvodi Airplay Radio Chart u tjednu izlaska albuma ‘Familia’, konceptualne, treće samostalne ploče u karijeri Camile Cabello. Camila Cabello je u razgovoru za Billboard rekla da album ‘Familia’ progovara o potrebi povezivanja s drugim ljudima, a na Twitteru ga predstavila pričom o tome kako je inspiriran dvjema stavrima: obitelji i hranom. ‘Insprirana je našom rođenom obitelji, ali i onom koju sami odabiremo’, istaknula je i dodala: ‘To su ljudi s kojima želite podijeliti kruh. S kojima želite sjesti za stol i večerati, kuhati jelo, napiti se vina i plesati u dnevnoj sobi.’ U izrazito emotivnoj poruci američko-kubanska glazbenica ispisala je: ‘Za mene su to trenuci zbog kojih mi je drago da sam živa. Ti trenuci kolektivne radosti i istinske ranjivosti, povezanosti s drugim ljudima. Trenuci u kojima hrana koju ste zajedno kuhali hrani vašu dušu, baš kao i smijeh, razgovor i intima emocija.’

Ed Sheeran je, s druge strane, prošlog tjedna dobio sudski spor podignut oko propitivanja izvornog autorstva singla ‘Shape of You’ iz 2017. godine. Tužbu je podigao malo poznati autor i izvođač Sami Chokri ustvrdivši kako su oštećena njegova intelektualna prava i ustvrdio da je svjetski uspješna pjesma Eda Sheerana nastala plagiranjem njegove stvari ‘Oh Why’. U odluci suca Antonyja Zacarolija rečeno je kako nije utvrđeno da je Sheeran namjerno ili nesvjesno kopirao ‘Oh Why’ prilikom pisanja pjesme ‘Shape of You’. Sudac je rekao da, premda postoje određene sličnosti između dvije pjesama, postoje također i značajne razlike.

U izjavi za javnost britanski kantautor je ukazao na sve češće slučajeve podizanja sličnih tužbi koje nemaju nikakve osnove. ‘Premda smo zadovoljni rezultatom’, istaknuo je kantaitor, ‘smatram da su ovakvi zahtjevi postali uobičajeni i stvaraju kulturu tužbi s idejom da će nagodba biti jeftinija od sudskog postupka do kojega bi moglo doći čak i ako nema osnove za tužbu.’ Ed Sheeran dodao je kako cijela priča izrazito šteti industriji pisanja pjesama: ‘Vrlo je malo nota i svega nekoliko akorda koji se koriste u pop glazbi. Slučajne sličnosti događat će se ako se svakoga dana na Spotifyju pojavi 60 tisuća pjesama.’ Pjesma ‘Shape of You’ bila je brojem jedan Airplay Radio Charta deset tjedana, a dvanaest tjedana boravila je i na prvom mjestu liste Hot 100 magazina Billboard.

Domaći radijski eter proljetno je ushićen i, prema odabiru intenziteta brzih pjesama, pokazuje znakove optimizma. Zanimljivo je kako se odabir domaćih selektora donekle poklapa s odabirom kolega iz Europe. Podaci Radiomonitora pokazuju kako je najemitiraniji europski singl peti u Hrvatskoj (‘In the Dark’), a da je hrvatski radijski broj jedan ‘Bam Bam’ na petom mjestu zbirne liste europskih radijskih podataka. Među prvih deset Airplay Radio Chart redom su pjesme brzoga tempa i to bi mogao biti odličan putokaz glazbenicima s domaće scene koji jako često posežu za pisanjem balada i pjesama sporijeg tempa.

Kada je riječ o rasporedu snimaka diskografskih major kompanija u radijskom eteru, među deset najemitiranijih pjesama šest ih pripadaju katalogu Sonyja (hrvatski zastupnik je Menart) i njegovim etiketama Epic, Columbia i Ministry of Sound dok su tri pjesme u distribuciji kompanije Universal Music (etikete Astralwerks, EMI i Island Def Jam). Warner Music (zastupnik je Dancing Bear) odnosno njegova etiketa Atlantic ima jednu pjesmu u hrvatskom Topu 10. Na razini liste ARC 100 svega tri pjesme pripadaju nezavisnim etiketama (Kontor, Hell Beach/One Love) dok su ostale u distribuciji najvećih kompanija svijeta i njihovih hrvatskih licencnih partnera.

S druge strane, dinamika izmjene pjesama u eteru slabašna je, a tome svjedoči podatak o svega tri noviteta na kompletnom Airplay Radio Chartu. Najviši novi ulaz (hot shot debut) pripao je rumunjskoj zvijezdi Minelli s pjesmom ‘Mmm’ koja se smjestila na 79. mjestu. Nove ulaze bilježe još Becky G x Carol G (‘MAMII’, br. 82) i James Bay (‘Give Me the Reason’, br. 86). Najviši ulaz među četrdeset (hot airplay) istovremeno je ostvario i najveći skok među sto (greatest gainer ARC, 33 mjesta), a radi se o singlu ‘What Would You Do?’ s kojim su se Joel Cory x David Guetta x Bryson Tiller smjestili na 18. mjesto. Najveći skokovi među četrdeset (greatest gainer TFO) iznose 11 mjesta prema naprijed, a ostvarile su ih plesne pop suradnje ‘Dancing Feet’ (Kygo feat. DNCE, br. 11) i ‘The Motto’ (Tiesto feat. Ava Max, br. 25).

Aktualno izdanje liste ARC 100 objavljeno je s datumom od 11. travnja. Pjesme možete preslušati putem playliste ARC 100 koja se nalazi na profilima Airplay Radio Charta na servisima Apple MusicDeezer i Spotify. Listu čertdeset najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru možete pronaći na stranici top-lista.hr Hrvatske diskografske udruge. Radijsku prezentaciju liste možete slušati u emisiji ARC Top 40 u programu HR2. Radijski show dostupan je i na radijskom podcastu putem Slušaonice Hrvatskoga radija.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s