Nucci predvodi listu Croatia Songs, digitalnim prostorom dominiraju hip-hop pjesme


Iza imena Nucci krije se jedna od trenutno najvećih regionalnih zvijezda trap glazbe i elektroničkog glazbenog pristupa naslonjenog na različite varijante hip-hopa i pop izričaja. Jedini novitet potpisuje sarajevski reper Inas s pjesmom ‘Nyokosuzi’. Pop balada ‘Trebaš li me’, koju izvode Eni Jurišić & Matija Cvek, je primjer zvuka koji može povezati radijske selektore i publiku na streaming servisima.

Singl ‘Crno oko’ producirao je Popov, a donosi energiju i tematiku potrebnu za razuzdane klupske zabave. Foto: Nucci Videospot ‘Crno oko’ Screenshot

Nucci je preuzeo prvo mjesto liste Croatia Songs magazina Billboard sa svojim aktualnim singlom ‘Crno oko’ i time postao treći izvođač koji je u sedam tjedana došao na vrh mjerenja popularnosti. Pjesma ‘Nyokosuzi’ u izvođenju Inasa debitirala je na drugom mjestu, a treće mjesto pripada singlu ‘Roze’ iza kojeg stoje Jala Brat, Devito i Buba Corelli. Do petog mjesta smjestili su se Senidah s nekadašnjim brojm jedan, pjesmom ‘Behute’, i duet ‘Trebaš li me’ koji izvode Eni Jurišić i Matija Cvek.

Lista Croatia Songs donosi 25 pjesama, a dio je sekcije ‘Hits of the World’ magazina Billboard. Mjerenje popularnosti temelji se na rezultatima glazbenog streaminga i digitalne prodaje singlova u našoj zemlji prema podacima koje prikuplja sustav Luminate. Rangiranje se temelji na formuli s ponderima koja uključuje samo službene streamove na vodećim audio i video streaming servisima – pretplatničkim i računima podržanim s oglasima – koji posluju u Hrvatskoj. Lista je objavljena s datumom od 2. travnja, na stranicama magazina pojavila se tijekom jutra u utorak, 29. ožujka, a obuhvaća mjerenje od petka 18. ožujka do četvrtka, 24. ožujka.

Iza imena Nucci krije se jedna od trenutno najvećih regionalnih zvijezda trap glazbe i elektroničkog glazbenog pristupa naslonjenog na različite varijante hip-hopa i pop izričaja. Pjesma ‘Crno oko’ dio je niza njegovih uspjeha koje posljednjih godina postiže s radovima u okrilju produkcijske kuće Generacija Zed koja je potpisana i kao diskograf ovog izdanja. Između ostaloga, bavi se video produkcijom, a surađivao je i s producentima filmova i serijala ‘Južni vetar’. Singl ‘Crno oko’ producirao je Popov, donosi energiju i tematiku potrebnu za razuzdane klupske zabave, a do sada je zabilježio više od sedam milijuna i 300 tisuća pregleda na servisu YouTube i više od milijun i 100 tisuća slušanja na Spotifyju. Servis Apple Music je novi broj jedan liste Croatia Songs svrstao u žanr pop glazbe.

Inas je također do sada surađivao s producentima ‘Južnog vetra’, a njegova nova pjesma ‘Nyokosuzi’ pripada zvučnom i vizualnom identitetu hip-hopa naslonjenog na gangsta rap. Sarajevskom reperu je svega devetnaest godina, a iza sebe ima čak četiri godina karijere, jer je još 2018. počeo suradnju s Jala Bratom i Bubom Corellijem. Među prvih pet se nalaze singlovi čioji izvođači dolaze iz četiri zemlje regije – Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

Pop balada ‘Trebaš li me’ primjer je zvuka koji može povezati radijske selektore i publiku na streaming servisima – Eni Jurišić i Matija Cvek zauzimaju prvo mjesto radijskog mjerenja, liste HRtop 40 Hrvatske diskografske udruge – ali i pokazatelj smjera koji zna zaokupiti pažnju. Dueti ili suradnje istog ili sličnog kalibra su posljednjih godina pronalazile put do radijske i digitalne publike. Primjerice Voyage & Breskvica, Zsa Zsa feat. Hiljson Mandela ili Mia Negovetić & Edi. U tom smislu, bit će zanimljivo promatrati kako će proći novi duet ‘Korak ispred vremena’ Kim Verson i Kristiana Marolta koji je prošloga tjedna sevisiran radijskim stanicama i objavljen na servisima za streamanje galzbe.

Pjesma ‘In corpore sano’, s kojom je Konstrakta dva tjedna stolovala na vrhu liste Croatia Songs, spustila se na šesto mjesto, a do desetog mjesta smjestile su se stvari ‘Irina Shayk’ (br. 7) i ‘Divljam’ (br. 8) u kojima sudjeluje Buba Coreeli, sam ili u suradnji koju čine Jala Brat i COBY. Grše je na devetom mjestu s aktualnim singlom ‘Mamba’ dok Top 10 zaključuje Lacku s pjesmom ‘Luda’.

Konstrakta je ovoga tjedna ostvarila novi ulaz n 64. mjesto liste ARC 100 i tako se pridružila malenom repertoaru singlova koji paralelno ostvaruju uspjeh u uradijskom i digitalnom prostoru Hrvatske. Takav primjer je i ‘Heat Wawes’ grupe Glass Animals s 11. mjesta liste Croatia Songs i broja 18 Airplay Radio Charta. Stvar britanskog alternativnog rock sastava jedini je singl koji je u cijelosti snimio izvođač izvan regije, a nalazi se na na listi Croatia Songs. U pitanju je jedna od trinaest pjesama koje su bile zastupljene u svih sedam dosadašnjih izdanja mjerenja iz sekcije ‘Hits of the World’ magazina Billboard.

Među 25 najpopularnijih pjesama na domaćim streaming servisima ovoga tjedna se smjestilo 14 hip-hop singlova i na taj način potvrdilo dominaciju žanra kod hrvatske publike. Na listi nema nijedne folk pjesme, a dvije stvari koje izvodi Tea Tairović na servisu Apple Music karakteriziraju se kao folk-rock. Drugi najpopularniji žanr u digitalnom domaćem okruženju je pop glazba. Dinamika na listi malena je. Najveći skok  prema naprijed ostvario je Nucci (s devetog na prvo mjesto), a od tri promjene na chartu dvije pripadaju povratnicima na listu. Radi se o pjesmama ‘Odakle sam ja’ (COBY, br. 22) i ‘Hajde’ (Tea Tairović, br. 25). Drugi singl koji potpisuje Grše, pjesma ‘Highlife’, smjestio se na 15. mjestu i ostvario svoj najbolji plasman do sada.

Lista Croatia Songs dio je sekcije ‘Hits of the World’ magazina Billboard, Sekcija ‘Hits of the World’ vidljiva je svim posjetiteljima internetske platforme Billboard.com, a ažurira se utorkom na temelju podataka koja mjeri period između petka i četvrtka prethodnog tjedna.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s