20 božićnih brojeva jedan: Od Robbieja Williamsa do grupe Wham!


Airplay Radio Chart je ovoga tjedna dobio dvadeseti božićni broj jedan u povijesti odnosno pjesmu koja je bila najpopularnija u vrijeme Božića i Novu godinu dočekuje na samom vrhu mjerenja popularnosti. Službeni videospotovi mnogih od pjesama mjere stotine milijune, pa čak i miljarde pregleda na servisu YouTube. Evo pregleda pjesama s vrha Službene radijske liste u periodu od 2002. do 2021. godine.

2002: Svoje prvo izdanje, Airplay Radio Chart je imao 16. rujna 2002. godine. Tjedna radijska lista tada je nastajala na temelju zbroja plasmana stranih singlova u top-listama radijskih stanica u Hrvatskoj. Na prvom mjestu liste u doba Božića te 2002. godine bio je Robbie Williams. Radilo se o pjesmi ‘Feel’ koja je, zanimljivo, snimljena još 1999. godine, a bila je najavnim singlom albuma ‘Escapology’. Singl ‘Feel’ Robbieja Williamsa se na prvom mjestu Airplay Radio Charta zadržala šest tjedana – od 16. prosinca 2002. do 20. siječnja 2003. godine.

2003: U posljednjoj listi 2003. godine došlo je do promjene na vrhu i grupu Red Hot Chili Peppers su zamijenili članovi dua OutKast. Pjesma ‘Hey Ya!’ postala je božićnim brojem jedan 2003. i na vrhu se zadržala tri tjedna – sve d 12. siječnja 2004.. U pitanju je jedan od dvaju najavnih singlova s petog albuma u karijeri grupe koju su činili Andre 3000 i Big Boi. Radi se o ploči ‘Speakerboxxx/The Love Below’.

2004: Kylie Minogue je zasjela na vrh Airplay Radio Charta 20. prosinca i tjedan dana kasnije ostvarila božićni broj jedan s pjesmom ‘I Believe in You’. Pjesma se našla na devetom kompilacijskom albumu australske zvijezde ‘Ultimate Kylie’, a zadržao se na broju jedan do 17. siječnja 2005. godine. Pjesma ‘I Believe in You’ bila je božićni broj jedan Airplay Radio Charta za 2004. godinu.

2005: Božićni broj jedan Airplay Radio Charta za 2005. godinu pripao je pjesmi koja je na vrhu liste bila punih devet tjedana. Madonna je na prvo mjesto sletjela 14. studenoga, a na vrhu je bila do 9. siječnja 2006. Kada je pjesma ‘Hung up’ bila na vrhu posljednjeg mjerenja 2005. godine i to joj je bio sedmi tjedan na vrhu. Radi se o pjesmi s Madonnina albuma ‘Confessions on a Dance Floor’.

2006: Novu 2007. godinu na broju jedan je dočekala Nelly Furtado. Pjesma ‘All Good Things (Come to an End)’ tada je bila novio broj jedan, a na vrhu se zadržala do 29. siječnja. Božićni broj jedan Airplay Radio Charta iz 2006. godine dio je trećeg studijskog albuma ‘Loose’ koji je Nelly Furtado objavila početkom lipnja te godine.

2007: Božićni broj jedan iz 2007. godine pripao je pjesmi s jednog od ključnih albuma glazbenog desetljeća. Radi se o singlu ‘Apologize’ koji je lansirao OneRepublic u orbitu svjetske pop scene, a dio je Timbalandova albuma ‘Shock Value’. Radi se, zapravo, o remiksu koji je Timbaland napravio za pjesmu s debija sastava OneRepublic, ploče ‘Dreaming Out Loud’. Pjesma ‘Apologize’ je na prvom mjestu Airplay Radio Charta bila od 17. prosinca 2007. do 4. veljače 2008. godine.

2008: Beyonce je bila vlasnica božićnog broja jedan Airplay Radio Charta 2008. godine. Radi se o klasiku R&B-ja i pop glazbe koji je najavio njezin album ‘I Am…Sasha Fierce’. S ploče je skinuto devet singlova, a ‘If I Were a Boy’ je na vrhu bio osam tjedana – od 8. prosinca 2008. do 26. siječnja 2009. godine.

2009: Te 2009. godine, Robbie Williams je drugi puta postao vlasnikom božićnog broja jedan u Hrvatskoj. Pjesma ‘You Know Me’ na vrh je dospjela 28. prosinca i tamo se zadržala do 18. soiječnja slijedeće godine. Radi se o drugom službenom singlu s osmog studijskog albuma Robbieja Williamsa ‘Reality Killed the Video Star, a svoju osnovu ima u pjesmi ‘Voila’ koju je napisao francuski izvođač Francoise Hardy.

2010: Robbie Williams je treći puta postao vlasnikom božićnog broja jedan Airplay Radio Charta već 2010. godine, ali ovoga puta kao dio sastava Take That. Radilo se o prvoj pjesmi boy grupe otkad se Robbie vratio u bend ranije te godine. Singl ‘The Flood’ najavio je ploču ‘Progress’, a u njemu su glavne vokale imali upravo Robbie Williams i Gary Barlow. Na vrhu se zadržala dva tjedna, 20. i 27. prosinca 2010. godine.

2011: Pjesme ‘We Found Love’ se sigurno dobro sjećate. Rihanna i Calvin Harris su jedan od stožernih singlova plesnog popa snimili 2011. godine i na vrhu Airplay Radio Charta boravili sedam tjedan – od 14. studenog do 28. prosinca. Pjesma je originalno bila dijelom šestog albuma ‘Talk That Talk’ pjevačice s Barbadosa, a kasnije se našla i na ploči ’18 Months’ koju je škotski DJ i producent objavio 2012. godine. Službeni video pjesme ‘We Found Love’ do sada je zabilježio više od milijardu pregleda na servisu YouTube.

2012: Bruno Mars je s pjesmom ‘Locked Out of Heaven’ na prijestolje Airplay Radio Charta stupio 31. prosinca 2012. godine i na njemu se zadržao do 21. siječnja. Božićni broj jedan iz 2012. dio je njegova drugog studijskog albuma ‘Unorthodox Jukebox’.

2013: Robbie Williams je četvrti puta boravio na božićnom broju jedan Airplay radio Chart 2013. godine. Jedna od najvećih pop zvijezda Velike Britanije svih vremena na broju jedan tjednih lista bio je od 9. do 30. prosinca. Radilo se o pjesmi ‘Go Gentle’ koja je bila vodeći singl njegova desetog albuma ‘Swings Both Ways’.

2014: Izvan svake sumnje, ‘Uptown Funk!’ je jedna od ključnih pjesama desetih i to stoga što je u mainstream vratila funk. Radi se o zajedničkom radu Marka Ronsona i Brune Marsa koji se instantno popeo na vrh i na njemu boravio devet tjedana – od 29. prosinca 2014. do 23. veljače 2015. godine. Božićni broj jedan Airplay radio Charta iz 2014. kasnije je završio na petom studijskom albumu ‘Uptown Special’ koji je Mark Ronson objavio slijedeće godine. Službeni videospot pjesme ‘Uptown Funk!’ do sada je ostvario brojku od preko četiri milijarde i 411 milijuna pregleda na servisu YouTube.

2015: Sjećate li se najave izlaska sedmog studijskog albuma ‘A Head Full of Dreams’ grupe Coldplay? Chris Martin ga je tada najavio kao posljednji u karijeri britanskog benda. Vodeći singl ploče bio je ‘Adventure of a Lifetime’, a na prvom mjestu u Hrvatskoj boravio je šest tjedana – od 21. prosinca 2015. do 25. siječnja 2016. godine. Radilo se o božićnom broju jedan Airplay Radio Charta za 2015. godinu. Video pjesme ‘Adventure of a Lifetime’ do sada je zabilježio više od milijarde i 263 milijuna pregleda na platformi YouTube.

2016: Pjesma ‘Rockabye’ bila je božićni broj jedan Airplay Radio Charta 2016. godine. U pitanju je suradnja koju su snimili Clean Bandit, Sean Paul i Anne-Marie. Radilo se o prvom singlu benda Clean Bandit otkad je grupu napustila Neil Amin-Smith i drugi singl s ploče ‘What Is Love’ koju su objavili 2018. godine. Na vrhu Airplay Radio Charta bila je dva tjedna. Službeni video pjesme ‘Rockabye’ na servisu YouTube je do sada pregledan u više od dvije milijarde i 620 milijuna puta.

2017: Airplay Radio Chart je tijekom 2017. godine promijenio metodologiju mjerenja i umjesto zbroja top-lista radijskih stanica počeo primjenjivati monitoring emitiranja pjesama u radijskim programima širom Hrvatske. Božićni broj jedan Airplay Radio Charta iz 2017. pjesma je koja je kasnije postala sastavnim dijelom mnogih vjenčanja. Radi se o duetu Eda Sheerana i Beyonce, jednoj od triju verzija pjesme ‘Perfect’. Radi se o četvrtom singlu s albuma ‘Divide’ koji je Ed Sheeran objavio te 2017., a na vrhu Službene radijske liste boravio je trinaest tjedana. S pauzama je to bilo od 18. prosinca 2017. do 9. travnja 2018. godine.Sve tri verzije pjesme ‘Perfect’, sa svojim službenim spotovima/audio verzijama, na YouTube su pregledane u više od tri milijarde i 665 milijuna puta.

2018: Rita Ora je imala božićni broj jedan 2018. godine. Radi se o pjesmi ‘Let You Love Me’ koja se izmjenjivala na samom vrhu sa singlovima ‘Promises’ Calvina Harrisa i Sama Smitha i ‘Thank U, Next’ Ariane Grande. Radi se o četvrtom singlu s njezina drugog albuma ‘Phoenix’ i pjesmi koja je na prvom mjestu Službene radijske liste ukupno boravila tri tjedna.

2019/2020: Božićni klasik ‘All I Want for Christmas Is You’ prva je pjesma u povijesti Airplay Radio Charta koja je bila božićnim brojem jedan dvije godine zaredom. I još! Singl Mariah Carey prva je stvar koja je na vrhu tjednih mjerenja bila u tri različite godine, jer je i početkom ove bila jedan tjedan na broju jedan. Istovremeno, pjesma je bila prva i na prvoj i na posljednjoj listi popularnosti u 2020. godini. Božićni broj jedan Službene radijske liste u 2019. i 2020. godini je, dakle, isti singl – ‘All I Want for Christmas Is You’ Mariah Carey.

2021: ‘Last Christmas’ grupe Wham! je najstarija pjesma koja je ikada dospjela do vrha Airplay Radio Charta, a u godini izvornog izdanja pet tjedana je zauzimala drugo mjesto Službene liste singlova u Velikoj Britaniji. Pjesma je do vrha britanske liste dospjela na samom kraju 2020. godine, a za uspon na prvo mjesto u Hrvatskoj trebalo joj je 37 godina. Radi se o dvadesetom božićnom broju jedan Službene radijske liste u njezinoj povijesti. Na prvo mjesto liste ARC 100 došla je 27. prosinca.

Pjesme koje su postale Božićnim brojem jedan u proteklih dvadeset godina pregledano su na servisu YouTube više od 18 milijardi puta.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s