Last Christmas: Božićni broj jedan grupe Wham! najstarija je pjesma na prvom mjestu liste ARC 100 u povijesti


Pjesma ‘Last Christmas’ predvodi jedinstveni rasplet na vrhu, jer se prvi puta u povijesti radijskog mjerenja popularnosti zbilo da prva tri mjesta liste ARC 100 pripadaju božićnim singlovima. Foto: Naslovnica singla ‘Last Christmas’

Pjesma je do vrha britanske liste dospjela na samom kraju 2020. godine, a za uspon na prvo mjesto u Hrvatskoj trebalo joj je 37 godina. Radi se o dvadesetom božićnom broju jedan Službene radijske liste u njezinoj povijesti.

Pjesma ‘Last Christmas’ je ovogodišnji božićni broj jedan Airplay Radio Charta i singl koji Novu dočekuje na prvom mjestu Službene radijske liste. Wham! tako imaju novi broj jedan u Hrvatskoj, ali tu riječ ‘novi’ valja uzeti vrlo uvjetno jer je stvar objavljena još 1984. gdoine. Istovremeno, ovotjedni rasplet na samome vrhu liste ARC 100 posve je jedinstven, jer se prvi puta u povijesti radijskog mjerenja u Hrvatskoj – od 2002. godine naovamo – zbilo da tri vodeća mjesta pripadaju božićnim singlovima.

Airplay Radio Chart je nastao na temelju zbroja podataka o emitiranju pjesama licencne produkcije u programima radijskih stanica širom Hrvatske prema podacima servisa 1Played. Lista ARC 100 uzima u obzir izdanja objavljena unutar 80 tjedana od njihova inicijalnog ili ponovnog objavljivanja, a ukupna formula mjerenja temeljena je i na podacima i stupnju koncesije radijskih stanica i podacima o istraživanju slušanosti radijskih programa u Hrvatskoj. Lista s datumom od 27. prosinca donosi rezultat monitoringa programa radijskih stanica u periodu od 13. do 19. prosinca.

‘Last Christmas’ je najstarija pjesma koja je ikada dospjela do vrha Airplay Radio Charta, a u godini izvornog izdanja pet tjedana je zauzimala drugo mjesto Službene liste singlova u Velikoj Britaniji. Pjesma je do vrha britanske liste dospjela na samom kraju 2020. godine, a za uspon na prvo mjesto u Hrvatskoj trebalo joj je 37 godina. Radi se o dvadesetom božićnom broju jedan Službene radijske liste u njezinoj povijesti.

Mnogi će vam reći kako je ‘Last Christmas’ jedna od onih stvari bez kojih je teško zamilsiti božićno vrijeme i ta priča o ljubavnoj izdaji za jedan i susretu bivših za slijedeći Božić dokazuje kako velika pjesma postoji zato da ostane uz nas za sva vremena. Andrew Ridgeley je za britanski Smooth Radio opisao kako je stvar nastala za posjete roditeljima Georgea Michaela. Tada se, nakon ručka, George izgubio na sat vremena u svojoj sobi i poslije svog prijatelja iz djetinjstva pozvao da čuje što je napisao. Oko singla ima stotinu priča i stotine tisuća dogodovština ljudi svijeta u svakodnevnom životu. Zamislite samo kolike su romanse u ovih trideset i sedam godina počele upravo uz ‘Last Christmas’.

Sada, pak, možemo razmišljati slično i o klasiku ‘All I Want for Christmas Is You’, sretnoj božićnoj pjesmi koja je prije godinu dana u ovo vrijeme boravila na vrhu liste ARC 100. Ove godine, nalazi se na trećem mjestu dok je drugo pripalo ovogodišnjem duetu ‘Merry Christmas’ koji su snimili Ed Sheeran i Elton John. Pripremljen u maniru klasičnog blagdanskog pop rukopisa, singl dvojice britanskih kantautora slijedeće godine će nam pokazati je li postao nezaobilaznim radijskim glazbenim štivom za desetljeća koja su pred nama. Među prvih deset smjestio se još jedan božićni singl, također nastao sredinom osamdesetih. U pitanju je ‘Merry Christmas Everyone’ Shakin’a Stevensa.

Na listi ARC 100 smjestilo se ukupno dvanaest božićnih pjesama, a najviši novi ulaz među prvih četrdeset (hot airplay) pripada jednome od njih – ‘The Christmas Sweater’ s kojim je Michael Buble obogatio izdanje albuma ‘The Christmas’ objavljeno povodom deset godina od izlaska originala. Ploča je zatupljena s dva singla među najemitiranijima, a druga od te dvije je ovotjedni najviši novi ulaz među sto (hot shot debut). Radi se o stvari ‘It’s Beginning to a Lot Look Like a Christmas’. Na taj način se dogodila još jedna raritetna situacija – da isti izvođač s dvije pjesme bude vlasnikom tjednih priznanja hot airplay i hot shot debut. Među sto su se smjestile i blagdanske pjesme koje su snimili Robbie Williams, George Ezra, Justin Bieber, Jimmy Fallon feat. Ariana Grande & Megan Thee Stallion, Bryson Tiller feat. Justin Bieber & Poo Bear i Paloma Faith and Gregory Porter.

Adele se, s pjesmom ‘Easy on Me’ koja je predvodila listu ARC 100 osam tjedana u nizu, ovoga tjedna smjestila na četvrtom mjestu, a Top 5 su zaokružili Elton John i Dua Lipa s mashup-om ‘Cold Heart’ u produkciji australskog dua Pnau. Ed Sheeran je zastupljan s četiri pjesme među prvih dvadeset, a Elton John ima dva singla među prvih pet. The Weeknd ima četiri pjesme na listi ARC 100 od kojih su se tri smjestile među četrdeset, a Dua Lipa ima dvije pjesme među dvadeset.

Aktualno izdanje liste ARC 100 objavljeno je s datumom od 27. prosinca. Pjesme možete preslušati putem playliste ARC 100 koja se nalazi na profilima Airplay Radio Charta na servisima Apple Music, Deezer i Spotify. Listu čertdeset najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru možete pronaći na stranici top-lista.hr Hrvatske diskografske udruge. Radijsku prezentaciju liste možete slušati u emisiji ARC Top 40 u programu HR2. Radijski show dostupan je i na radijskom podcastu putem Slušaonice Hrvatskoga radija.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s