Lana Del Rey čini razliku. Istražite njezinu glazbenu avanturu.


Kao jedinstvena pojava u pop kulturi kantautora, Lana Del Rey čini razliku. Onu razliku koja vas tjera na slušanje s poštovanjem, istraživanje sa znatiželjom i uživanje s koncentracijom. Ona priziva slike koje je progone, lamentira o ljudskosti, razmatra seks, ljutnju i nesnalaženja u ljubavi. Propituje ljubopitljivo i ljubazno odgovara gnjevno.

Lana Del Rey je čudo. Nismo prvi – a ni približno posljednji – koji će posegnuti za tako smjelom tvrdnjom u opisu njezina umjetničkog, glazbeničkog, pojavnog i poetskog habitusa. I dok rečenica ovog kalibra sasvim pristaje pripadnicima brojne sljedbe njezinih obožavatelja, može vam se učiniti pretjeranom u korpusu novinarskog ili rukopisa glazbenog analitičara, radijskog selektora ili nezavisnog promatrača. No, tako je sve do trenutka dok ne čujete prve taktove i stihove koji dolaze s njezinih albuma. U ovom slučaju, s devetog studijskog albuma ‘Did you know there’s a tunnel under Ocean Blvd’. U pjesmi ‘Sweet’ Lana je izrijekom ispjevala ‘Ja sam drugačija vrsta žene’ i taj stih putokaz je njezina umjetničkog puta. Puta ustrajnog dokazivanja različitog u ekosustavu popularnog.

Kao jedinstvena pojava u pop kulturi kantautora, naime, Lana Del Rey čini razliku. Onu razliku koja vas tjera na slušanje s poštovanjem, istraživanje sa znatiželjom i uživanje s koncentracijom. Njezin pristup stvaranju umnogočemu je poseban, sklon je eksperimentu i inovativnosti. Ona priziva slike koje je progone, lamentira o ljudskosti, razmatra seks, ljutnju i nesnalaženja u ljubavi. Propituje ljubopitljivo i ljubazno odgovara gnjevno. I to na način koji, premda možda zahtijeva, ne ostavlja mjesta suprotstavljanju. I zato je ovaj epski dug skup pjesama s novog albuma toliko drugačiji da će ga Jason Lipshutz s magazina Billboard nazvati ‘najjedinstvenijim iskazom’ Lane Del Rey do današnjih dana.

‘Lana Del Rey je ovladala umijećem pažljivo konstruiranih alt-pop ploča visokog koncepta, onih koje uživaju u njezinoj vlastitoj mitologiji i postojano je pojačavaju’, stoji u uredničkoj bilješci albuma ‘Did you know there’s a tunnel under Ocean Blvd’ na servisu Apple Music i ističe: ‘Sa svakim albumom postajemo sve više zaljubljeni, a opet manje sigurni u to tko je ona. To je, naravno, dio njezine magije i izvor velikog dijela njezine umjetničke moći. Njezini zapisi vas pozivaju da se manje brinete o tome hoćete li razlikovati činjenicu od fikcije i umjesto toga slobodno se upustite u njezinu kazališnu estetiku. Ta estetika donosi mješavinu sumorne americane, nostalgije Laurel Canyona i holivudskog noira koji je nekoć bio odbačen kao kalkulacija, a sada se cijeni kao umjetnost izvedbe.’

Nova ploča Lane Del Rey prvi puta dolazi do otkrivanja pojedinih dijelova njezina privatnog života, a tijekom pjesama u kojima se dotiče života vlastite porodice, umjetnica kori braću i sestre, razmatra obiteljsku ostavštinu, postavlja pitanja o braku i zamišlja što bi moglo doći s majčinstvom i srednjim godinama. U pjesmi ‘Margaret’, koja je oda ljubavi nezina producenta Jacka Antonoffa i glumice Margaret Qualley, gorljivo ponavlja ‘when you know, you know’. U epski dugoj ‘A&W’, pak, okreće se eksperimentu. Billboard će navesti ako se radi o jednoj ‘najspektakularnije hrabrih pjesama u njezinoj diskografiji, dvostranom poniranju u seks, drogu i americanu’, pjesmi punoj ‘oštrih izjava o tome kako se mlade žene doživljavaju i odbacuju u modernom društvu’.

Novi album Lane Del Rey u svoje putovanje uključio je goste. Oni su Jon Batiste, Bleachers, Father John Misty, Tommy Genesis, SYML i Riopy. Njezinim rimama provlače se poznati poput Angeline Jolie, ispisuje se hommage stupovima kalifornijske pop kulture u pjesmi ‘Peppers’ i naglašavaju toponimi poput Ocean Blvda. Lana Del Rey je pjesme s albuma uglavnom pripremala s Mikeom Hermosom i jackom Antonoffom no u pripremi albuma sudjelovalo je više od 60 ljudi. I to je jedan od pokazatelja zahtjevnosti materijala koji nam je donijela dobitnica priznanja Visionary Award na svečanosti dodjele nagrada Billboard Women in Music.

‘Glas Lane Del Rey oduvijek je bio nepogrešiv, ali niti jedan drugi umjetnik nije se mogao približiti izlaganju ovog 77-minutnog skupa ideja. Ponekad tajanstvenih i povremeno neurednih, ali uvijek uzbudljivih i prepunih integriteta’, piše magazin Billboard i podvlači: ‘Avanturistički duh albuma koketira s radosnom bezobzirnošću: Del Rey je u prošlosti istraživala svoja razmišljanja o seksu, odanosti, obitelji i američkom propadanju, ali nikada s toliko neočekivanih gostiju, pjesama koje se miješaju jedna u drugu i nemirnih zaobilaznica. U eri glazbene industrije koja nagrađuje refrene spremne za TikTok, Lana Del Rey je krenula u suprotnom smjeru.’ Taj suprotni smjer učinio je to da se njezine pjesme ponosno protežu dugom minutažom i donose razvedenu strukturu koja je često miljama daleko od uobičajene strukture pamtljivog, ponavljajućeg pop rukopisa. Želite li se prepustiti takvom ili sličnom umjetničkom užitku, prepustitie se doživljajima s albuma ‘Did you know there’s a tunnel under Ocean Blvd’.

Komentiraj