Domaća zadaća (56): Tea, Podočnjaci, nemanja i drugi


Pomaknuti pop generacije Z i radiofonični hip hop, disco mantra i zvuk devedesetih, ljetni zvuk i storytelling u glasu. I još! Svakoga tjedna odabiremo pjesme i skupimo ih na playlistu Domaća zadaća. Donose je Sound Report i Airplay Radio Chart.

Novi ljudi i nova scena. Foto kolaaž: Maja Trstenjak

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na servisima Apple MusicDeezer i Spotify objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje.

nemanja – ‘Terra Magica (Video Version)’

Ima biti izrazito inspirativno kada radite ‘muziku koja se meni sluša’. Ležerno i bez opterećenja. S jasnom nakanom da to stvaranje bude jedan od bijegova od trzavica i svakog drugog pritiska koje društvo nudi. A kod nas – znamo, zar ne? – to crnilo caruje. Ne samo u godini zdravstvene krize, već desetljećima. Otprilike od trenutka kada su novi medijski kužeri otkrili da crna kornika i djevojke s treće strane podižu prodaju i generiraju klikove. Pa je svaka strana treća, a tiražni medijski proizvod klikbajtani napeti triler.

Kako bilo, nemanja nam – i po vlastitu stavu – nudi priliku za bijeg od takve svakodnevice. Glazbeni uzmak ponuđen nam je ritmom i mantrom kakvu nalazimo na albumu novog početka. Ta mantra slojevita je, a njezine atmosfere dolaze iz raličitih miljea. Afričkog, ponajprije. Pa potom iz radionica R&B-ja i soula, karipskih zbirki, azijskih djela, perioda vladavine disco plesa i domaćih odjeka te priče. Pjesma ‘Terra Magica (Video Version)’ ogledno je poglavlje te priče, a njezin kinematografski spot pravo je remek-djelo gomile značenja, niza simbola i estetike koja priziva različito: egipatsku mitologiju, znantveno-fantastične teorije, kršćanske elemente, estetiku sedamdesetih i, podvući će redateljica Hana Domazet, jugoslavensku arhitekturu.

nemanja u svoje umjetničke koncepte, ‘bez imanja ega i žanra’, unosi jaku dozu mističnog. Ali i probranog glazbenog utjecaja. I zato, volite li istraživati, konzultirajte streaming servise na stranicama izvođača kao što su Kiki Gyan, Bonobo i Kongas, a onda se prepustite meniju albuma ‘Cosmic Disco’. S glavnim jelom u obliku spota dualizma, nastalog za pjesmu ‘Terra Magica’. (Goran Komerički)

z++ – ‘Ljeto već je gotovo (pocket palma remix)’

Hit već drugu godinu za redom. Osvježen u plesnom remiksu Pocket Palme. Fantastično. (Maja Trstenjak)

Axel Bros – ‘Parfait Rocher’

Kako uspješno lansirati dobru ljetnu pjesmu te decentno i dostojanstveno napraviti zaokret u glazbenom stilu znaju Žugi i Rinoma, ujedinjeni u novom projektu Axel Bros. Zvuče uvjerljivo, nimalo cringe, naprotiv, simpatično, pomalo Daft Punkerski sa High5-oveskim štihom. Dost’ dobar kombo, zar ne? Zapleši i ti. (Maja Trstenjak)

Kristina Boban – ‘Pravo vrijeme’

Ne treba vam biti neobično što podaci govore da je prosječni prihod radijskih stanica u Hrvatskoj – ispod prosjeka. Novi singl Camile Cabello ‘Don’t Go Yet’ na 150 domaćih radijskih stanica u prva tri dana od izlaska emitiran je – šest puta. Svaki dvadeset i peti radio u zemlji u njezinu izlaznom vikendu, rekorderku radijske rotacije emitirao je jednom. Zanimljivo. E sad, kakve to veze ima s Kristinom Boban?

Kristinin ‘povratak djetetu u sebi’ – pomno pripremljen i poticajno vizualiziran – ovoga tjedna se nije našao među sto (da, sto!) najemitiranijih domaćih pjesama u zemlji. I to je baš nevjerojatno. Jer je ‘Pravo vrijeme’ oaza optimizma. Donosi ljetnu plesnu energiju i poruku koja nam danas, kao nikada, treba: da budemo svoji, shvatimo kako si trebamo dopustiti putovanje k većem i boljem. A želite li se, slušajući radio, osjećati poletno, a ne ispod prosjeka? Aha. Pa, dakle, to je to. ‘Pravo vrijeme’ se pamti i pjevuši poput neodoljivog reklamnog slogana, a struktura pjesme posložena je da istakne snagu glasa kakvu očekujemo kada je u pitanju izričaj Kristine Boban. Istovremeno, koreografija zaziva challenge na TikToku. 

Norveška čarobnica pop zvuka Aurora svojim je novim singlom ‘Cure for Me’ ispričala kako je važno da se ne stidimo sebe bez obzira kako na nas gledali. Tema pjesme ‘Pravo vrijeme’ diskutira slično. Budimo svoji i svijet je naš. Zato, ako podaci radijskih emitiranja zakazuju, ne vrijedi ustuknuti. Postoje doživljaji koji će nas očvrsnuti i učiniti snažnijima. Sličan poticaj vrijedi i za glazbenu junakinju nove generacije. (Goran Komerički)

Tea – ‘Lagano’

Jeste li svrnuli pogled na ludo interesantan video pjesme ‘Lagano’? Učinite to i uhvatit ćete trenutak mogućeg lansiranja nove pop zvijezde. Taj pop koji nam Tea nudi malčice je alternativna predznaka, ali po svemu up-to-date s pristupom koji se događa na velikim tržištima. Okej, Tea nije samostalna autorica kao što to jesu najpopularnije djevojke nove generacije, ali Hrvatskoj treba jedan takav zvuk. I ime koje će ga njegovati. Što to znači?

Našoj glazbenoj ceni nedostaju mlade komercijalne zvijezde pomaknutog popa i njegovih derivacija. Svjetske rekorde traženosti pomiču glazbenice generacije Z – Olivia Rodrigo, Billie Eilish ili Tate McRae. One opsežno pišu (Clairo je za album snimila 200 pjesama) i nude pomaknutu priču (beabadoobee, Baby Queen). Atmosferu svoje pojavnosti povezuju s gitarama, elektronikom i prošlim vremenima. Netko više, netko manje. Hrvatska, s druge strane, sličnu priču u dvadesetima još nije dozvala.

Tea donosi vezu elektronike i gitare, prošlog i sadašnjeg. U vremenu zazivanja osamdesetih na način dvadesetih, odlično se snalazi, a tema koju nam nudi – od tjeskobe do nepodnošljive lakoće postojanja – opće je mjesto današnjeg pop izričaja. Onoga koji bi nekada bio alternativan ili pomaknut, a danas je postao mainstream. Njezina ‘Lagano’ ponaša se poput singla ‘bad idea!’ norveške kantautorice girl in red. Pojednostavljeno malčice, ali tome blisko. I još! Mimika lica koju pronosi kroz spot i kompletan styling pokazuju kako kamera Teu voli. I da može-biti tu postoji još pokoji talent osim glazbenog. Jer sve zajedno djeluje izrazito prirodno. Baš kako i pristoji predstavnici pop scene generacije Z. (Goran Komerički)

Rap Ribery feat. Zembo Latifa & Goca R.I.P. – ‘Mama’

Teško je prosječnom slušatelju procijeniti radi li se ovdje o ironičnoj zezanciji, iskrenom pristupu ili pokušaju stvaranja pop/hip hop hita prema uzorcima trenutnih trendova. I željom da se istovremeno ostavi dojam opakih dečkiju, ali i ubere koja parica od ZAMP-a, ako bude mogućnosti, jer forma je izuzetno ciljano radiofonična. Za detaljno pojašnjenje i objašnjenje treba ipak pitati autore, no jedini razlog zašto zapravo trebate poslušati ovu pjesmu, odnosno pogledati spot, su posljednjih desetak sekundi kada se Goca R.I.P. pojavljuje u viteškom oklopu. Misteriozno, za sad neobjašnjivo, ali neprocjenjivo. (Maja Trstenjak)

Sara Jo x Edita – ‘Varalica’

Edita Aradinović u regiji je najpoznatija kao članica pop-folk grupe Ministarke, no unazad nekoliko godina također je veoma uspješna u solističkoj pjevačkoj karijeri, ali i kao autorica. Najnovija suradnja sa Sarom Jo, pjesma “Varalica”, različita je od dosadašnjih folk hitova, no također je izazvala veliki interes u regiji te bilježi preko milijun pregleda na YouTubeu i popularnost na streaming servisima. Uz neizostavnu kreativnu estetiku vizualnog identiteta koji prati pjesmu, vrlo je zanimljiv trenutak uspješan pokušaj oživljavanja pop glazbe kraja devedesetih i početka novog milenija. Y2K ponovno je u trendu, no može li postati jednako popularan u regionalnoj glazbi kao što je u modi, vrijeme će pokazati. (Maja Trstenjak)

Podočnjaci – ‘Kauč’

Podočnjaci su upravo ono što hrvatskom radijskom eteru nedostaje. Malo dinamike, malo ironije i dobrih šala i pošalica. Jer oni hip hop/trap bazu nadograđuju zvukom domaćeg estradnog popa i rade to izvrsno. Toliko dobro da su stvorili prepoznatljivost zbog čega im je budućnost svijetla. U monotoniji trenutne hiperprodukcije, pravo su osvježenje. Pjesma “Kauč” izvrstan je reprezent njihove genijalnosti. (Maja Trstenjak)

Polaridi – ‘Kad si tu’

Pjesma ‘Kad si tu’ ima šapat blikosti, nježni diskurs indie profila i temu čežnje. Potrebe za nekim dragim. Težnju za prisustvom. Duo Polaridi s osjećajem dijeli osjećaje, to čini nenametljivo i s dozom minimalizma. I taj minimalizam donosi ljepotu. Možda malko prikrivenu i, činit će vam se, mjestimice udaljenu, ali smjernu i postojanu. Kada bi u Hrvatskoj postojao radio za music lovere, Polaridi bi u njegovu programu imali za se rezervirano mjesto. (Goran Komerički)

Fani Solomun – ‘Dalija (BIG SKY)’

Dreim Big. Tako će Fani. A kako bi drugačije i moglo biti kad je portret koji nam nudi tako blizak i prepoznajemo ga oko nas tako instantno i toliko odmah. Jer, reći će kantautorica, ‘svi mi imamo jednu Daliju u našim životima’. 

Daliju koja vječito želi više i sanjari visoko. O onoj Himalaji na kojoj će veliko nebo zvati ‘BIG SKY’. A kada slučajno promaši šumski puteljak i otkorači drugom stazom, ima da je zato jer su drugi podvalili smjer. Od nje priznanje krivosti nećete čuti. No kada su kamenčići pravilno posloženi i visine su ‘evo ih ovdje’, samodopadno će zaključiti kako je te kamenčiće sama uokolo pobacala. ‘Dobra si, Dalija’, netko će. ‘Znam’, otpovrnut će spremno. Jer uvijek najbolje zna što i kako i s kim.

Pjesma ‘Dalija (BIG SKY)’ štivo je koje vrijedi svakog trena slušanja. Ima ono nešto. Vrckavi stih. Glazbenu stanku baš kada treba. Synth-pop orijentaciju. Storytelling u glasu. Šarmantni detalj videospota. I element detekcije. ‘Svi smo mi Dalija’, napisat će BluVinil podno spota na YouTubeu. Pa ipak… Dalija želi sestru, ali pristat će i na štene. The And. (Goran Komerički)

Pjesme s popisa možete prelušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s