Inas predvodi listu Croatia Songs, a Harry Styles je ušao u Top 5. Ekskluzivna objava spota na servisu YouTube nije dovoljna za status hita.


Pjesma ‘Nyokosuzi’ je novi broj jedan hrvatskog digitalnog prostora i peti singl koji je do sada dospio na vrh liste Croatia Songs. Novitete na listi imaju Harry Styles, Devito, Dino Merlin i Sinan Sakić.

Inas je najmlađi vlasnik liste Croatia Songs do sada, a 16. travnja (službeni datum aktualnog izdanja mjerenja magazina Billboard) imat će 19 godina i 79 dana. Foto: Naslovnica singla ‘Nyokosuzi’ (INAS/EMDC Network)

Inas je preuzeo prvo mjesto liste Croatia Songs magazina Bilboard s pjesmom ‘Nyokosuzi’, a Harry Styles je ostvario najviši novi ulaz mjerenja smjestivši se na trećem mjestu s pjesmom ‘As It Was’. Prošlotjedni broj jedan – singl ‘Criminal’ kojega izvode Jala Brat, Buba Corelli i RAF Camora – smjestio se na broju dva, četvrti je Nucci sa singlom ‘Crno oko’ dok Top 5 zaključuju Jala Brat, Devito i Buba Corelli sa suradnjom ‘Roze’. Ovotjedna lista donijela je natprosječan broj promjena u odnosu na prošlo izdanje – njih šest – i vratila među najstreamanije pjesme singlove koji pripadaju žanru folk glazbe.

Lista ‘Croatia Songs’ donosi 25 pjesama, a dio je sekcije Hits of the World magazina Billboard. Mjerenje popularnosti temelji se na rezultatima glazbenog streaminga i digitalne prodaje singlova u našoj zemlji prema podacima koje prikuplja sustav Luminate (donedavno MRC Data). Rangiranje se temelji na formuli s ponderima koja uključuje samo službene streamove na vodećim audio i video streaming servisima – pretplatničkim i računima podržanim s oglasima – koji posluju u Hrvatskoj. Lista je objavljena s datumom od 16. travnja, na stranicama magazina pojavila se u utorak, 12. travnja, a obuhvaća mjerenje od petka 1. travnja do četvrtka, 7. travnja.

Pjesma ‘Nyokosuzi’ je novi broj jedan hrvatskog digitalnog prostora i peti singl koji je do sada dospio na vrh liste Croatia Songs. Njezine performanse na Spotifyju iznose više od milijun i 200 tisuća slušanja, dok se na servisima Apple Music i Deezer pojavljivala na prvom mjestu dnevnih lista hrvatskog streamanja. Ukupan broj pregleda videospota na službenom kanalu prešao je brojku od sedam milijuna i 480 tisuća pregleda, a skupio je više od 1300 komentara. Inas je najmlađi vlasnik liste Croatia Songs do sada, a 16. travnja (službeni datum aktualnog izdanja mjerenja magazina Billboard) imat će 19 godina i 79 dana. Bosansko-hercegovački reper je vlasnik drugog hip-hop singla koji se popeo na prvo mjesto (drugi je prošlotjedni ‘Criminal’). Prije toga broj jedan zauzimala su tri singla koja, prema klasifikaciji servisa Apple Music, pripadaju žanru pop glazbe.

Harry Styles je, s druge strane, prvi vlasnik singla s anglosaksonskog područja koji je ušao u Top 5 liste Croatia Songs u devet tjedana od lansiranja. Pjesma ‘As It Was’ se – u godini koju će Billboard karakterizirati siromašnom novim hitovima – smatra prvim pravim globalnim smash-singlom objavljenim 2022. godine, a u tjednu izlaska zauzeo je prvo mjesto liste Billboard Global 200 koja donosi rezultate streminga na više od 200 teritorija sa svih šest kontinenata.

U sekciji ‘Hits of the World’ singl Harryja Stylesa dospio je na prvo mjesto lista u 17 zemalja (Canada, Velika Britanija, Australija, Austrija, Belgija, Danska, Madžarska, Island, Irska, Luksemburg, Meksiko, Nizozemska, Novi Zeland, Portugal, Slovačka, Švedska, Švicarska), a preuzeo je i vrh liste Hot 100 koja donosi preled najuspješnijih singlova na američkom glazbenom tržištu. Ovdje vrijedi zabilježiti da pjesma ‘As It Was’ još uvijek u Hrvatskoj na servisu Apple Music nije dostupna u obliku singla (videospot je najgledaniji video hrvatske publike servisa) tako da je moguće da bi rezultati u izlaznom tjednu bili još i bolji.

Devito je ostvario svoj prvi samostalni ulaz na listu Croatia Songs do sada debitiravši na osmom mjestu s pjesmom ‘Verna’. Jedna od najvećih regionalnih zvijezda nove generacije – koja je prošle godine ostvarila suradnju s Davidom Guettom – ima snažnu bazu obožavatelja u Hrvatskoj i puni klubove u kojima se pojavljuje na samostalnim nastupima.

Dino Merlin je, s druge strane, objavio ispovjednu priču dubokih emocija i pretočio je u jedinstveno izdanje sastavljeno od dvije pjesme istih stihova i različitih glazbenih aranžmana. I dok je ‘Kako da ti kažem’ radiofoničnijeg pop rješenja i brzog tempa, balada ‘Krive karte’ s elementima tradicionalnog ostvarila je veći uspjeh na digitalnim platformama. Jedan od razloga je i taj što je za nju snimljen videospot (‘Kako da ti kažem’ prati lyric video). Pjesma ‘Krive karte’ je debitirala na desetom mjestu liste Croatia Songs, a njezine performanse na Spotifyju su veće od 146 tisuća slušanja. Na video platformi YouTube singl bilježi više od dva milijuna i 650 tisuća pregleda videospota i više od 2200 komentara. Zanimljivo je da je broj komentara ispod spota ‘Krive karte’ za približno sedamdeset posto veći od broja ispod spota pjesme ‘Nyokosuzi’ s prvog mjesta liste Croatia Songs.

S novim ulazom singla ‘Ne ide’ u izvođenju Sinana Sakića (br. 23) i povratkom pjesme ‘Sikter’ Zorane Mićanović (br. 14), na listu Croatia Songs vratio se žanr folk glazbe. Među trinaest predstavnika hip-hop izričaja, smjestio se i povratnik ‘Debili’ (br. 24) izveden u suradnji grupa 30zona i KUKU$. Svega dvije pjesme ostvarile su minimalne pomake prema naprijed – pjesma ‘Highlife’ (Grše, br. 15) ostvarila je uspon od dva mjesta i dosegla svoj dosadašnji peak –  dok je najveći pad ostvario ‘Gluh i nijem’ (br. 19, sedam mjesta), singl koji izvodi Buba Corelli. Eni Jurišić i Matija Cvek smjestili su se na broju sedam s duetom ‘Trebaš li me’, a Grše se s pjesmom ‘Mamba’ nalazi na 13. mjestu.

Ovoga tjedna pokazalo se i kako sjajni rezultati na video servisu YouTube nisu dovoljni za ulaz među 25 najtraženijih pjesama na digitalnim platformama u Hrvatskoj. Severina x Azis su, naime, ostvarili višemilijunski broj pregleda videospota ‘Fališ mi’, ali same pjesme u tjednu mjerenja nije bilo na servisima za audio streaming. Singl se na platformama pojavio u subotu, 9. travnja, i to bi hrvatsko-bugarskom duetu moglo donijeti ulaz na listu Croatia Songs slijedećeg tjedna. U međuvremenu su nova izdanja (singlove, albume, videospotove) objavili Breskvica, Milica Pavlović, Jack Harlow, Rasta i Senidah pa će biti zanimljivo pratiti njihov uspjeh kod hrvatske publike.

Lista Croatia Songs dio je sekcije Hits of the World magazina Billboard, Sekcija Hits of the World vidljiva je svim posjetiteljima internetske platforme Billboard.com, a ažurira se utorkom na temelju podataka koja mjeri period između petka i četvrtka prethodnog tjedna.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s