Elton John & Dua Lipa: ‘Cold Heart (Pnau Remix)’ predvodi godišnju listu ARC 100


Pjesma “Cold Heart (Pnau Remix)” je najpopularnija pjesma domaćeg radijskog etera u 2022. godini, pokazuje godišnje mjerenje popularnosti Airplay Radio Charta. Duet koji su snimili Elton John & Dua Lipa, a producirali članovi australskog trija Pnau, zauzeo je prvo mjesto godišnjeg izvještaja ARC 100.

Elton John & Dua Lipa su četiri puta predvodili tjedni izvještaj Airplay Radio Charta. Foto: Naslovnica singla ‘Cold Heart (Pnau Remix)’ (EMI/Universal Music)

Dua Lipa ima dva singla među pet najvećih hitova, jer se njezina “Love Again” smjestila na četvrtom mjestu. Na broju dva našao se “In the Dark” u čijem potpisu se nalaze Purple Disco Machine and Sophie and the Giants, treća je suradnja “When I’m Gone” iza koje stoje Alesso & Katy Perry, a peto mjesto pripalo je pjesmi “Bad Habits” koju je snimio Ed Sheeran.

Airplay Radio Chart je nastao na temelju zbroja podataka o emitiranju pjesama licencne produkcije u programima radijskih stanica širom Hrvatske prema podacima servisa 1Played. Lista ARC 100 uzima u obzir izdanja objavljena unutar 80 tjedana od njihova inicijalnog ili ponovnog objavljivanja, a ukupna formula mjerenja temeljena je i na podacima i stupnju koncesije radijskih stanica i podacima o istraživanju slušanosti radijskih programa u Hrvatskoj. Godišnji izvještaj Airplay Radio Charta nastao je na temelju tjednih performansi pjesama na listi ARC 100 u periodu od 16. prosinca 2021. do 15. prosinca 2022. godine.

Godišnji broj jedan Airplay Radio Charta za 2022. godinu singl je koji je bio izrazito tražen u hrvatskom radijskom eteru. Elton John & Dua Lipa su s pjesmom “Cold Heart (Pnau Remix)” na listi ARC 100 boravili svih 52 tjedna, a od toga su 50 puta bili među četrdeset i četiri puta na broju jedan. Tjedni izvještaj Airplay Radio Charta mash-up je predvodio četiri tjedna u nizu i to u periodu od 17. siječnja do 7. veljače.

Pjesma “Cold Heart” bio je prvi broj jedan Eltona Johna na Airplay Radio Chartu u 20 godina mjerenja radijske popularnosti u Hrvatskoj. S druge strane, Dua Lipa je s duetom ostvarila sedmu pjesmu na vrhu Službene radijske liste. Radi se o mash-upu četiriju pjesama iz bogate karijere Eltona Johna – pjesama “Rocket Man” (koja dolazi iz 1972. godine), “Sacrifice” (1989), “Kiss the Bride” (1983) i “Where’s the Shoorah” (1976). Singl je objavljen još tijekom kolovoza 2021. godine i na godišnjem izvještaju Airplay Radio Charta u godini izlaska smjestio se na 72. mjestu.

Prema podacima kompanije Luminate i godišnje liste Billboard Global 200, ‘Cold Heart (Pnau Remix)’ je četvrta napopularnija pjesma u svijetu tijekom 2022 godine. Elton John & Dua Lipa su, istovremeno, zauzeli prva mjesta na godišnjim listama u Brazilu, Kanadi i Novom Zelandu i četvrto u Australiji. Na godišnjoj listi Hot 100 magazina Billboard smjestili su se na desetom mjestu, a prvi su na listi Hot Dance/Electronic Songs magazina Billboard za 202.. godinu.

Elton John je na godišnjoj listi ARC 100 zastupljen s dvije pjesme, a Dua Lipa sudjeluje u njih tri. Singl “Hold Me Closer” drugi je duet s albuma “The Lockdown Sessions” koji je dospio na broj jedan u Hrvatskoj. Elton John & Britney Spears su predvodili tjedne izvještaje Službene radijske liste devet tjedana u nizu i to u periodu od 19. rujna do 14. studenoga. Na godišnjoj listi, singl se smjestio na 60. mjestu.

Dua Lipa je, s druge strane, zauzela vrlo visoku, četvrtu poziciju s pjesmom “Love Again”. Singl s albuma “Future Nostalgia”, originalno objavljenog 2020. godine, jedna je od devet pjesama s liste ARC 100 koje su među najemitiranijima boravile svih 52 tjedna. Najviši plasman na tjednim listama za “Love Again” bio je tek na broju 17 no 42 tjedna boravka među četrdeset i ukupno pozicioniranje na tjednim izvještajima omogućili su ulaz u godišnji Top 5. Uz to, kosovsko-britanska glazbena zvijezda sudjelovala je u pjesmi “Potion” s albuma “Funk Wav Bounces Vol. 2” koji je ove godine objavio Calvin Harris. Calvin Harris with Dua Lipa & Young Thug su se smjestili na 64. mjestu.

Ed Sheeran i Topic sudjeluju u pet singlova među 100 najpopularnijih i po tom podatku su najuspješniji izvođači godišnje liste ARC 100. Istovremeno, britanski kantautor se s tri singla smjestio u Top 10 – “Bad Habits” (br.5), “Bam Bam” (with Camila Cabello, br. 8) i “Shivers” (br. 10). Njemačko-hrvatski DJ i producent najviši plasman ostvario je na 40. mjestu sa suradnjom “Solo Para Ti” (Alvaro Soler x Topic).

Top 10 sadrži pet singlova koje potpisuju samostalni muški izvođači, jednu pjesmu ženskog izvođača i četiri suradnje. U jednoj od njih sudjeluje grupa (Sophie and the Giants), a ostali su dueti.

Među 10 najvećih svjetskih radijskih hitova u prošloj godini smjestila su se četiri singla koja su tijekom godine dospjela prvog mjesta tjednih lista. Radi se o pjesmama “Cold Heart (Pnau Remix)” (Elton John & Dua Lipa, br. 1), “When I’m Gone” (Alesso & Katy Perry, br. 3), “As It Was” (Harry Styles, br. 6) i “Bam Bam” (Camila Cabello feat. Ed Sheeran, br. 8).

U godišnjem periodu je devet pjesama boravilo na listi svih 52 tjedna. Sve one ušle su u među četrdeset najemitiranijih, a pet od njih devet smjestio se unutar prvih deset.

Sa strane žanrovske strukture aktualne svjetske produkcije koja se najviše emitira u hrvatskom radijskom eteru, vrijedno je primijetiti kako 47 pjesama s liste ARC 100 izvedbom supotpisuju DJ-ji, producenti ili produkcijski timovi elektroničke plesne glazbe. Tih 47% aktivnog repertoara plesne produkcije, međutim, pada kako se ide prema vrhu liste – među 40 najemitiranijih ih je 12 odnosno 30% dok Top 10 ima svega 20% odnosno dvije pjesme elektroničkog plesnog zvuka u kojemu izvdebeno sudjeluju DJ-ji ili producenti. Tome valja pridodati i informaciju kako je hit-godine pripao mash-upu u produkciji produkcijskog trija.

Ukupno gledano, pop glazba je dominantna prema učestalosti emitiranja, a prema broju singlova žanr elektroničkog plesnog zvuka. To je stoga što najveći broj radijskih stanica preferira zvuk pop pjesme. Ali i brzi ritam. Najuspješnija balada “Easy on Me” (Adele) plasirala se na broju 15, a među 40 je još samo jedna lagana pjesma – “Hold My Hand” (Lady Gaga, br. 19). Premda se “abcdefu” (GAYLE) smjestio na 31. mjestu, prema žanrovskom određenju servisa Apple Music, najuspješniji rock singl u Hrvatskoj je “Supermodel” (Maneskin) koji se smjestio na 35. mjestu.

Premda se nekolicina hip hop izvođača može suresti na listi ARC 100, hip hop pjesama, zanimljivo, nema među najemitiranijima. Najbliži tome je “That’s What I Want” (Lil Nas X, br. 63), pjesma koju će Apple Music okarakterizirati kao pop. No, to nije jedini žanr koji nedostaje ili je vrlo malo zastupljen u hrvatskom radijskom eteru. Pjesama i predstavnika najpropulzivnijih žanrova na globalnoj razini ili u domaćem streamingu – kao što su K-pop, Latin pop i Trap – ima izrazito malo.

Na listi ARC 100 nalaze se svega četiri pjesme na španjolskom i četiri dvojezična singla. Pjesme na španjolskom jeziku su “Solo Para Ti” (Alvaro Soler, br. 40), “La Danza” (John Summit, br. 70), “Ritmo” (Raffa FL, br. 77) i “Pepas” (Farruko, br. 94). Dvojezični englesko-španjolski su singlovi “Bam Bam” (Camila Cabello feat. Ed Sheeran, br. 8), “Don’t Go Yet” (Camila Cabello, br. 24) i “Manila” (Ray Dalton x Alvaro Soler, br. 86), a englesko-korejski je “My Universe” (Coldplay x BTS, br. 26). Na taj način, domaći radijski selektori vrlo stidljivo prate globalna kretanja glazbene popularnosti među kojima su se Bad Bunny, BLACKPINK i BTS, primjerice, prepoznavali svjetskim glazbenim atrakcijama.

Tijekom godine na listi ARC 100 boravilo je 388 singlova što je pad od 4% u odnosu na 2021. kada su na tjednim listama boravile 404 pjesme. S druge strane, na vrhu tjednih izvještaja boravilo je 12 pjesama (u odnosu na njih 10 u godini ranije). Najviše tjedana na vrhu boravile su pjesme “BREAK MY SOUL” (Beyonce) i “Hold Me Closer” (Elton John & Britney Spears), devet tjedana u nizu. Pjesma “As It Was” (Harry Styles) ostvarila je rezultat od osam neuzastopnih pjesama na broju jedan, a šest tjedana na prvom mjestu bio je singl “Bam Bam” (Camila Cabello feat. Ed Sheeran).

The Weeknd, vlasnik prvoga mjesta na listama ARC 100 za 2020. i 2021. godinu, ovogodišnji najviši plasman imao je na sedmom mjestu (“Take My Breath”). Njegov prošlogodišnji broj jedan, suradnja “Save Your Tears” u kojeoj je sudjelovala Ariana Grande, nalazi se na 74. mjestu. Istovremeno, kanadski kantautor na godišnjem izvještaju Službene radijske liste sudjeluje i s pjesmama “Moth to a Flame” (Swedish House Mafia & The Weeknd, br. 48) i “Sacrifice” (br. 50). Prije dvije godine, The Weeknd je predvodio godišnju listu ARC 100 s pjesmom “Blinding Lights”.

Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Četverosatni radijski show (20-00h) donosi pregled zbivanja na listi ARC 100, donosi vijesti iz svijeta glazbene industrije, lista novosti sa svjetskih lista popularnosti, predstavlja Album tjedna i emitira selekciju novih pjesama objavljenih u Petak nove glazbe.

Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playlistu ARC 100 možete pronaći na streaming servisima Apple Music, Deezer i Spotify.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s