‘Bam Bam’ četvrti puta predvodi listu ARC 100, Ed Sheeran je 50. puta na vrhu Airplay Radio Charta


Ukupno gledano, domaće radijske stanice promijenile su tijekom tri tjedna svega 10 posto aktualnih pjesama u zapaženijem emitiranju i to je, sa stanovišta pop kulturnog medijskog identiteta, već pomalo zabrinjavajuće.

Camila Cabello imaju najveći radijski hit trenutka. Foto: Sony/Menart Official

Duet Camile Cabello I Eda Sheerana četvrti tjedan zaredom predvodi listu ARC 100 s pjesmom “Bam Bam”. Charlie Puth ostao je korak do vrha sa singlom “Light Switch”, George Ezra se popeo za jedno mjesto s pjesmom “Anyone for You”, a francuski DJ i producent Kungs je sa sedmog skočio na četvrto mjesto zahvaljujući sve većoj rotaciji stvari “Clap Your Hands”. Non-mover na petom mjestu pripada singlu “In the Dark” kojega potpisuju Purple Disco Machine i Sophie and the Giants. Lista ARC 100 donosi rezultate mjerenja emitiranja stranih singlova u programima domaćih radijskih stanica, a aktualno izdanje objavljeno je s datumom od 25. travnja

Airplay Radio Chart je nastao na temelju zbroja podataka o emitiranju pjesama licencne produkcije u programima radijskih stanica širom Hrvatske prema podacima servisa 1Played. Lista ARC 100 uzima u obzir izdanja objavljena unutar 80 tjedana od njihova inicijalnog ili ponovnog objavljivanja, a ukupna formula mjerenja temeljena je i na podacima i stupnju koncesije radijskih stanica i podacima o istraživanju slušanosti radijskih programa u Hrvatskoj. Lista s datumom od 25. travnja donosi rezultat monitoringa programa radijskih stanica u periodu od 11. travnja do 17. travnja.

Pjesma “Bam Bam” ostvaruje sve više pozicije na listama popularnosti širom svijeta i na taj način pokazuje se singlom kontinuiteta odnosno duetom koji bi mogao boraviti više mjeseci među najpopularnijima. Ovoga trenutka nalazi se na sedmom mjestu liste Global 200 magazina Billboard, a sve je zastupljenija i na hrvatskom streamingu. Camila Cabello i Ed Sheeran se ovih tjedana sve češće mogu pronaći među najtraženijim singlovima domaćih korisnika na dnevnim listama servisa Apple Music i Deezer. Singl o prekidu i oporavku od ljubavnog kraha isijava optimizam koji sasvim dobro pristaje proljeću, a ritam i sugestija izvedbe dvoje glazbenika podvlače prisnu estetiku pjesme. Radi se o dvoje glazbenika koji zajedno imaju kontinuirani uspjeh kod domaće publike. 

Edu Sheeranu je ovo 50. tjedan boravka na prvom mjestu Airplay Radio Charta do sada. Prije dueta s Camilom Cabello na vrhu je boravio s pjesmama “Shape of You” (2017, 10 tjedana), “Perfect” (solo/with Beyonce, 2017-2018, 13 tjedana), “I Don’t Care” (with Justin Bieber, 2019, 7 tjedana), “Afterglow” (2021, jedan tjedan) i “Bad Habits” (2021, 15 tjedana). Camila Cabello je zabilježila 23. tjedan boravka na samom vrhu liste ARC 100.

Kada pogledamo strukturu glazbenika koji se nalaze među prvih deset u Hrvatskoj, uočit ćemo kako somaći eter preferira kantautore i DJ-je. Službenu radijsku listu predvode tri kantautora (jedan u duetu), a do broja 10 nailazimo na još dvojicu (Harry Styles, Elton John). S druge strane, ovdje je i pet stvari DJ-ja i producenata. Zanimljivo je da svatko od njih dolazi iz različite europske zemlje: Kungs je iz Francuske, Purple Disco Machine pripada njemačkoj sceni, a Regard (“Hallucination with Years & Years”, br. 6) dolazi s Kosova. Kygo (“Dancing Feet feat. DNCE”, br. 9)  je Norvežanin, a Alesso (“When I’m Gone with Katy Perry”, br. 10) je iz Švedske.

Sličan kontinuitet zastupljenosti plesnog pop zvuka možemo primijetiti i pogledom na singlove koji su se vratili ili se po prvi puta našli u Topu 40. Najviši novi ulaz među četrdeset (hot airplay) odnosno najveći uspon među sto (greatest gainer ARC) potpisuju Ray Dalton i Alvaro Soler (“Manila”, br. 22, 25 mjesta prema naprijed), a novi ulaz na 37. mjestu snimili su Diplo i Miguel (“Don’t Forget My Love”). Na 32. mjestu smjestio se re-entry koji izvode Lost Frequencies & Calum Scott ‘”Where Are You Now”), a kombinacija producentskih zvijezda koju čine Topic, Robin Schulz, Nico Santos i Paul Van Dyk vratila se na broj 40 s pjesmom “In Your Arms (for an Angel)”. Istovremeno, najveći uspon među četrdeset (greatest gainer TFO, 11 mjesta) ostvario je singl “Young Right Now” (br. 27) u izvođenju Robina Schulza i Dennisa Lloyda. 

U skladu sa svime time je i podatak kako još dva noviteta liste ARC 100 potpisuju DJ-ji i producenti. David Guetta je ostvario najviši novi ulaz Službene radijske liste (hot shot debut) sa suradnjom “Crazy What Love Can Do” koju je ostvario s Becky Hill i Ellom Henderson. Novi ulaz na broju 89 ostvarili su Alle Farben i Keanu Silva s pjesmom “Music Sounds Better with You”. Jedini ‘uljezi’ na tom popisu su članovi grupe Pink Floyd koji su zahvaljujući angažiranoj “Hey Hey, Rise Up! feat. Andriy Khlynvuk of Boombox” ostvarili novi ulaz na 73. mjestu.

Domaći radijski eter i dalje izrazito malo novih pjesama uvrštava u rotacije, a brojka od tri noviteta nastavak je prošlotjedne analize. Ukupno gledano, domaće radijske stanice promijenile su svega 10 posto aktualnih pjesama u zapaženijem emitiranju i to je, sa stanovišta pop kulturnog medijskog identiteta, već pomalo zabrinjavajuće. Pritom vrijedi reći kako su i te ‘zapaženije rotacije’ izrazito malene. Radi se o 40 emitiranja na 135 stanica, ukupno dovoljnih za ulaz na listu ARC 100 odnosno podatku da je 100. najpopulanija nova pjesma u zemlji – “West Coast” grupe OneRepublic – emitirana jednom u cijelom tjednu (zauzela je 3:13 minute od 10 800 minuta prostora koliko ga za radijske sadržaje ukupno ima) na svakoj trećoj stanici u zemlji.

Aktualno izdanje liste ARC 100 objavljeno je s datumom od 25. travnja. Pjesme možete preslušati putem playliste ARC 100 koja se nalazi na profilima Airplay Radio Charta na servisima Apple MusicDeezer i Spotify. Listu čertdeset najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru možete pronaći na stranici top-lista.hr Hrvatske diskografske udruge. Radijsku prezentaciju liste možete slušati u emisiji ARC Top 40 u programu HR2. Radijski show dostupan je i na radijskom podcastu putem Slušaonice Hrvatskoga radija.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s