Adele ima globalno najprodavaniji album u prošloj godini, objavio je IFPI. Što nam prodajne liste govore o trendovima u glazbenoj industriji?


Globalne godišnje liste najuspješnijih albuma Svjetske diskografske federacije ilustriraju nam različite ukuse, interese i navike globalne publike, ali i rezultate poslovnog pristupa u glazbenoj industriji. Iz njih prepoznajemo trendove i iščitavamo globalne vrijednosti glazbenih brendova i umjetničke dosege najvećih glazbenih zvijezda.

Samo jedan album nalazi se na sve tri liste, ploča ’30’ britanske kantautorice Adele. Foto: Naslovnica albuma ’30’ (Sony – Menart)

Album ’30’, koji je snimila britanska kantautorica Adele, proglašen je pobjednikom godišnje liste IFPI Global Album All Format Chart, izvijestila je Svjetska diksografska federacija. Ploča ’30’ se, jednako tako, nalazi na vrhu prodajne i vinilne liste za 2021. godinu odnosno lista IFPI Top 10 Global Album Sales Chart i IFPI Top 10 Global Vinyl Album Chart. Svjetska diskografska federacija predstavlja diskografsku industriju u svim krajevima svijeta, a njezina članica je i Hrvatska diskografska udruga.

Ploča ljubavnog razvoda dospjela je na prvo mjesto na više od dvadeset tržišta širom svijeta uključujući i američko gdje je Adele uspjela treći puta doći na prvo mjesto liste Billboard 200. Kako navodi Svjetska diskografska federacija, album je u manje od dva mjeseca uspio nadmašiti brojku od pet milijuna primjeraka ekvivalentne prodaje za prošlu godinu.

Frances Moore, izvršna direktorica IFPI-ja, tim povodom je naglasila kako je bilo prekrasno prisustvovati povratku Adele na svjetsku glazbenu scenu: ‘ Njezina dominacija na sve tri liste albuma IFPI-ja govori o njezinom jedinstvenom talentu za pisanje pjesama, njezinom kultnom glasu i nepopustljivoj globalnoj popularnosti. Oduševljeni smo dodijeliti Adele i cijelom njezinom timu nagradu IFPI Global Album All Format i šaljemo velike čestitke za zvjezdanu godinu.’

IFPI Global Album All Format Chart objedinjuje podatke fizičke i digitalne prodaje, ali i ekvivalentne prodajne rezultate na temelju uživanja u albumima na servisima za streamanje glazbe. Prema ukupnim podacima, drugo mjesto zauzela je Olivia Rodrigo s debi albumom ‘SOUR’, a treći je Justin Bieber s pločom ‘Justice’. Četvrto mjesto zauzeo je ‘=’ Eda Sheerana s kojega su do sada skinuta četiri Top 10 singla u Hrvatskoj, a peti je The Weeknd s pločom ‘After Hours’. S albuma ‘After Hours’ dolazi i godišnji broj jedan Airplay Radio Charta za 2021. godinu, singl ‘Save Your Tears’. Do desetog mjesta smjestili su se ‘Future Nostalgia’ (Dua Lipa), ‘F*ck Love’ (THE KID LAROI), ‘Voyage’ (ABBA), ‘Dangerous: The Double Album’ (Morgan Wallen) i ‘Planet Her’ (Doja Cat).

Na ukupnoj prodajnoj listi albuma, najzastupljenija su izdanja iz aktualne godine. Foto: IFPI

Pogled na listu pokazuje nam kako je ukupna potražnja za albumima najprodavanijima – a time i najpopularnijima – učinila aktualne albume objavljene u godini mjerenja. Svega tri izdanja pripadaju godini ranije, a jedan od njih je mixtape izvođača koji dolazi iz Australije i tijekom prošle godine ostvario je punu prepoznatljivost na globalnoj razini. THE KID LAROI je to, baš kao i Adele u drugom načinu umjetničkog izričaja, učinio s pjesmama slomljena srca. Uspjeh je ostvario i zahvaljujući sjajnoj strategiji koja je uključivala tri izdanja originalnog mixtapea, sudjelovanju izvođača s hip hop scene, ali i elektroničkih (Marshmello) i umjetnika crossover glazbe (Machine Gun Kelly). Među ključnim suradnjama je ona s Justinom Bieberom u singlu ‘Stay’.

Kada su u pitanju The Weeknd i Dua Lipa, radi se o pločama koje pripadaju diskografskim projektima dugog trajanja. Takvi projekti veliki interes među publikom zadržavaju puno dulje od uobičajenog ciklusa koji se kreće u okviru godine dana. Uostalom, podatak da The Weeknd dvije godine zaredom ima globalno najuspješniji singl prema podacima Svjetske diskografske federacije – a ‘Blinding Lights’ i ‘Save Your Tears’ dolaze upravo s te ploče – govore tome u prilog. Zanimljivo, potpuno isto se dogodilo i na godišnjim listama Airplay Radio Charta koji donosi rezultate mjerenja emitiranja pjesama u hrvatskom radijskom eteru. Slično je kod Due Lipe čija ‘Levitating’ je zauzela godišnji broj jedan liste Hot 100 magazina Billboard za 2021. godinu dok je ploča objavljena u prvom tromjesječju prethodne.

Na trima listama Svjetske diskografske federacije koje donose rezultate prodajnih uspjeha glazbenih albuma, vidljive su i razlike koje se odnose na pristupe slušanju glazbe kakve postoje na pojedinim teritorijima, ali i vezano uz same izvođače. Jednako tako, lansiranje godišnje liste najprodavanijih vinilnih ploča, govori nam puno o porastu potražnje za kultnim formatom koji će zrcaliti umjetničku glazbenu kreaciju.

Podsjetimo, podaci o porastu prodaje izdanja na vinilu za prošlu godinu impresivni su. Prema podacima koje je dostavila MRC Data i objavio Billboard, na tržištu Sjedinjenih Država tijekom prošle godine prodano je 41.7 milijuna ploča što je za gotovo dvostruko više u odnosu na godinu ranije (tijekom 2020. prodano je 21.5 milijuna vinila).

Na globalnoj godišnjoj listi prodaje vinilnih albuma nalaze se kultni albumi iz kataloga. Foto: IFPI

Kod prodaje vinilnih izdanja, međutim, vrijedi uočiti nekoliko zanimljivih trendova koji se očituju na listi IFPI Top 10 Global Vinyl Album Chart 2021, a oni se tiču kataloga, generacije Z i kraljeva prodaje albuma. Kraljevi su, zapravo, kraljice. Jedna je, dakako, Adele, a druga Taylor Swift. Američka kantautorica je na dvjema listama fizičke prodaje (ukupna i vinilna) zastupljena s tri albuma. ‘Red (Taylor’s Version)’ je na obje dok se na vinilnom chartu našao i ‘evermore’. Zanimljivost priče je i u tome da su sjajni rezultati postignuti s albumima različitog žanrovskog pristupa, umjetničkog koncepta i ukupne pojavnosti. Uz to, važan je i pristup pojedinim projektima. Ploča ‘evermore’ svoje vinilno izdanje imala je krajem svibnja uz primjerke s osobnim potpisom same Taylor Swift.

Drugi trend koji možemo prepoznati kod liste koja pokazuje potražnju za vinilnim pločama jest da na njoj nalazimo kultne naslove iz kataloga odnosno albume koji dolaze iz različitih desetljeća glazbene povijesti. No, svaki od tih naslova koje potpisuju Fleetwood Mac, The Beatles, Nirvana i Pink Floyd ima posebnu priču i historijsku glazbenu važnost. To nam sugerira kako za vinilnim pločama često posežu ljubitelji glazbe različitih godišta i iz različitih razloga. Potpredsjednik kompanije Warner Records za prodaju Billy Fields objasnio je, citira izvještaj US Mid-Year Report 2021 kompanije MRC Data, da su se ‘diskografske kompanije i izvođači nastavili fokusirati se na vezu s fanovima putem kolekcionarskih, prilagođenih i obogaćenih izdanja koja nove genracije pretvaraju u obožavatelje vinila’. Strateg major kompanije dodao je da postoji još jedan, ‘beskrajni razlog uspona vinila’, a to je: ‘On je vječno cool.’

Ove riječi objasnit će nam i podršku obožavatelja umjetnicima koji su postali glazbenim simbolima generacije Z kao što su Billie Eilish i Olivia Rodrigo pa ih tako pronalazimo među deset najprodavanijih u cijeloj godini. I to je taj treći trend koji prepoznajemo iz liste Svjetske diskografske federacije. S time da uspjeh grupe Fleetwood Mac posljedično dolazi i s TikToka, društvene mreže koja je klasike rocka približila novoj generaciji i na taj način podvukla važnost kvalitetnog iskorištavanja kataloga u modernom diskografskom poslovanju.

Među globalno najprodavanijim albumima na različitim formatima prepoznajemo važnost fizičkih formata na tržištima Japana i Južne Koreje. Foto: IFPI

Kada je u pitanju IFPI Global Album Sales Chart, vrijedi dotaknuti se činjenice kako su pojedina tržišta Azije izrazito naklonjena fizičkim formatima glazbenih albuma i da CD albumi japanskih izdanja imaju posebnu vrijednost na kolekcionarskom tržištu. Istovremeno, Južna Koreja i Japan su dva teritorija s iznimno snažnim domaćim glazbenim fenomenima. Pa premda je Japan, prema podacima MRC Data, prošle godine bio najbrže rastuće svjetsko tržište glkazbenog streaminga u prvoj polovici godine, tradicija kupovine fizičkih izdanja velika je. S druge strane, kada je K-pop publika u pitanju, vjernost kojom fanovi pristupaju svojim izvođačima iznimna je, pa čak i posebna, u svjetskim razmjerima.

U tom kontekstu valja nam iščitati čininicu da su četiri albuma među deset globalno najprodavanijih upravo iz Južne Koreje i Japana. Radi se o dva albuma južnkorejskog benda SEVENTEEN (‘Attacca’, ‘Your Choice’) i dvije ploče namijenjene japanskom tržištu – kompilaciji grupe BTS (‘BTS, the Best’) s pjesmama snimljenima na japanskom jeziku i albumu japanskog boy banda Snow Man (‘Snow Mania S1’). Ovdje vrijedi istaknuti činjenicu kako su albumi grupe SEVENTEEN, zapravo, EP izdanja. Prisustvo grupe ABBA kao drugoplasirane na ovoj listi pokazuje cross-generacijsku znatiželju i vezanost uz švedsku pop instituciju.

Globalne godišnje liste najuspješnijih albuma Svjetske diskografske federacije ilustriraju nam, dakle, različite ukuse, interese i navike globalne publike, ali i rezultate poslovnog pristupa u glazbenoj industriji. Iz njih prepoznajemo trendove i iščitavamo globalne vrijednosti glazbenih brendova i umjetničke dosege najvećih svjetskih glazbenih zvijezda. Pritom je vrijedno prepoznati kako se na sve tri liste nalazi samo jedan album, ploča ’30’ britanske kantautorice Adele. I to je, svakako, podatak koji nam puno govori.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s