Elton John i Dua Lipa treći tjedan zaredom predvode listu ARC 100


‘Cold Heart’ je osvojio publiku širom svijeta i, osim u Hrvatskoj, dospio na prva mjesta službenih lista popularnosti u Australiji, Belgiji, Bugarskoj, Kanadi, Madžarskoj, Islandu, Izraelu, Litvi, Meksiku, Novom Zelandu, Poljskoj i Velikoj Britaniji. Zauzeo je i vrh mjerenja popularnosti lista Euro Digital Song Sales i Hot Dance/Electronic Songs magazina Billboard.

Pjesma ‘Cold Heart’ najveći je strani hit domaćeg radijskog etera, pokazuju rezultati mjerenja servisa 1Played. Foto: Naslovnica singla ‘Cold Heart’/Universal Music

Elton John i Dua Lipa treći tjedan zaredom imaju najemitiraniji strani singl u domaćem radijskom eteru. Pjesma ‘Cold Heart’ – mash-up četiriju pjesama iz karijere Eltona Johna u produkciji australskog trija Pnau – ima respektabilne rezultate mjerenja popularnosti posljednjih mjeseci. Singl se dvadeseti tjedan u nizu, još od 20. rujna, nalazi među prvih deset liste Službene radijske liste. Kontinuitet visokih rotacija na radijskim stanicama u Hrvatskoj održali su i singlovi ‘Easy on Me’ u izvođenju Adele i ‘Shivers’ Eda Sheerana koji su zadržali prošlotjedne pozicije i nalaze se na drugom i trećem mjestu liste ARC 100. Na četyvrtom mjestu nalazi se house suradnja talijanskog trija Meduza i irskog kantautora Hoziera za ‘Tell It to My Heart’ dok Top 5 zaokružuje novi singl The Weeknda, pjesma ‘Sacrifice’.

Airplay Radio Chart je nastao na temelju zbroja podataka o emitiranju pjesama licencne produkcije u programima radijskih stanica širom Hrvatske prema podacima servisa 1Played. Lista ARC 100 uzima u obzir izdanja objavljena unutar 80 tjedana od njihova inicijalnog ili ponovnog objavljivanja, a ukupna formula mjerenja temeljena je i na podacima i stupnju koncesije radijskih stanica i podacima o istraživanju slušanosti radijskih programa u Hrvatskoj. Lista s datumom od 31. siječnja donosi rezultat monitoringa programa radijskih stanica u periodu od 17. do 23. siječnja.

‘Cold Heart’ je osvojio publiku širom svijeta i, osim u Hrvatskoj, dospio na prva mjesta službenih lista popularnosti u Australiji, Belgiji, Bugarskoj, Kanadi, Madžarskoj, Islandu, Izraelu, Litvi, Meksiku, Novom Zelandu, Poljskoj i Velikoj Britaniji. Zauzeo je i vrh mjerenja popularnosti lista Euro Digital Song Sales i Hot Dance/Electronic Songs magazina Billboard. Projekcije govore kako bi singl u Hrvatskoj i slijedećih tjedana mogao biti pozicioniran vrlo visoko dok njegovi nositelji ostvaruju nove umjetničke izazove.

Elton John se ovoga vikenda vratio nastupima nakon što je, zbog pozitivnog testa na COVID-19, odgodio nekoliko koncerata u Dallasu. Izvještaji govore kako je ponovno u punoj formi i da je set od dvadeset i dvije pjesme, izveden u dva i pol sata, pokazao puno strasti i energije na samoj pozornici. Službeni izvještaj govori kako je koncertu britanskog kantautora u North Little Rocku prisustvovalo 15 482 posjetitelja, a unutar izvedenih pjesama našla se i ‘Cold Heart’. Dua Lipa nije bila u dvorani, ali je njezin glas, dakako, bio nasnimljen. Britansko-kosovska glazbena zvijezda ovih tjedana priprema novi album, a zanimljivo je istaknuti kako je, u razgovoru za The Wall Street Journal, podvukla da ‘morate biti izvan zone komfora da bi se stvari isplatile’.

Selektori domaćeg radijskog etera, pak, jasni su u pogledu na izvođače koji doprinose isplativosti slušanosti njihovih programa. Prije svih, ovoga trenutka to su Ed Sheeran, The Weeknd i Adele. Svo troje izvođača zastupljeno je s tri pjesme među četrdeset dok britanski i kanadski kantautor imaju dva singla među prvih deset. The Weeknd je ostvario i najveći uspon među četrdeset sa singlom ‘Sacrifice’ (greatest gainer TFO, 31 mjesto prema naprijed).

The Weeknd se – globalno i lokalno – čini nezaustavljiv. Uspjesi koje postiže vlastitim radovima slijede jedan drugi i ovo bi mogla biti treća godina zaredom kako će biti općim mjestom globalne popularnosti. Na listi Global 200 magazina Billboarda kanadski kantautor se pojavio s dvadeset i četiri – da, dvadeset i četiri – pjesme u tjednu izlaska albuma ‘Dawn FM’. Prvi ovogodišnji blockbuster svjetske glazbene scene nije, doduše, dospio na vrh mjerenja popularnosti albuma u Americi – omeli su ga Gunna i soundtrack ‘Encanto’ – ali godina je tek počela, zar ne? Kada je u pitanju Hrvatska, rezultate znamo. Posljednje dvije godine završio je na broju jedan godišnjeg mjerenja. ‘Blinding Lights’ je predvodila 2020., a ‘Save Your Tears’ 2021. godinu. Uz to ide i podatak kako je album ‘Dawn FM’ ovoga trenutka najstreamaniji album hrvatskih korisnika servisa Apple Music.

Britanski DJ i producent Jonas Blue ostvario je suradnju ‘Don’t Wake Me Up’ s američkim boy bandom Why Don’t We i ta je suradnja ostvarila najveći uspon na listi ARC 100 (greatest gainer ARC) i postala jedini i najviši novi ulaz među četrdeset (hot airplay). Na listi ARC 100 nalazi se pet noviteta, a najviši od njih (hot shot debut, broj 49) potpisuje John Newman. Radi se o pjesmi ‘Waiting for a Lifetime’. Novitete na Airplay Radio Chartu ostvarili su Alle Farben feat. Kiddo (‘Alright’, broj 78), Bastille (‘Shut Off the Lights’, broj 91), Ella Henderson (‘Brave’, broj 93) i Scorpions (‘Rock Believer’, broj 100).

Aktualno izdanje liste ARC 100 objavljeno je s datumom od 31. siječnja. Pjesme možete preslušati putem playliste ARC 100 koja se nalazi na profilima Airplay Radio Charta na servisima Apple Music, Deezer i Spotify. Listu čertdeset najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru možete pronaći na stranici top-lista.hr Hrvatske diskografske udruge. Radijsku prezentaciju liste možete slušati u emisiji ARC Top 40 u programu HR2. Radijski show dostupan je i na radijskom podcastu putem Slušaonice Hrvatskoga radija.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s