Arcade Fire: Istraživanje beskonačnosti


arcade-fire-infinite-content.jpg

Okej, pjesme s albuma ‘Everything Now’ mogu vam zvučati prilično familijarno ako ste odgledali  impresivan nastup sastava Arcade Fire na INmusic Festivalu. Njihovo zagrebačko pojavljivanje bilo je dijelom ‘najnapornije koncertne turneje u karijeri benda’, projekta ‘Infinite Content’. Šesnaest ljudi na pozornici i beskonačnost kao izvođački fakt doveli su do stotinjak minuta bez stanke. I sve to u izvedbi materijala koji će se na novoj ploči opisivati kao eklektički pristup glazbenom stvaralaštvu. S povezivanjem  žanrova kao što su disco, funk, novi val, ska, klasični rock, Afrobeat i electro u jedno: kolekciju pjesama koje predstavljaju stanje duha članova grupe Arcade Fire i njihovu sadašnju umjetničku mantru.

‘Pokušali smo iskoristiti zvučnu koheziju kako bismo ujedinili različiosti na najfokusiraniji način do sada’, izjavio je Win Butler u razgovoru za Montreal Gazette pdvlačeći kako se radi o ploči koja je – zajedno s ‘Neon Bible’ – najviše u dosluhu s modernošću trenutka u kojemu je objavljena. A taj trenutak je onaj koji će članovi benda izvrnuti jasnoj kritici – današnji svijet svojom pretjeranom umreženošću apsolutno sve pretvara u industrijski proizvod.

Pa, ima li u našemu životu mjesta za osjećaje i opušteno koračanje kroz godine? Možemo li biti prirodno samosvjesni, svoji i iskreno emotivni kada iza ugla na nas motre kamere svih vrsta, društvene mreže i komunikacije koje diktiraju pravila i čine nas – svugdje i uvijek – dostupnima? Umjetnički pogled na taj svijet – putem 47 minuta albuma ‘Everything Now’ – koproducirali su, među ostalim, članovi grupa Daft Punk, Pulp i Portishead. I prenijeli ga pjesmama koje sadrže mimimalizam, mnoštvo detalja, multiinstrumentalizam i istraživački kod. Poput stvari ‘Signs of Life’, ‘Creature Comfort’, ‘Put Your Money on Me’ ili ‘Good God Damn’. ‘Kanadski predstavnici umjetničkog-rocka su veći, hrabriji i zabrinutiji za budućnost negoli ikada do sada’, piše NME. Entertainment Weekly dodaje kako se radi o najambicoznijem bavljenju glazbom u njihovoj dosadašnjoj karijeri.

Je li ta ambicija došla i zato što je nezavisni rock bend – zahvaljujući potpisu ugovora s jednom od najvećih diskografskih etiketa, američkim Columbia Records – po prvi puta u situaciji da mora opravdati ulaganje industrije? Situacija u kojoj su se, sa svojom momčadi instrumentalista, našli supružnici Win Butler i Regine Chassagne zbunjujuća je i zabavna. Bend čije pjesme zvuče miljama drugačije od prosječnih radijskih hitova došao je, prvi puta do sada, na prvo mjesto liste Adult Alternative Songs američkog magazina Billboard. Možda u tome leži i podijeljenost mišljenja koju sa sobom donose glazbeni mediji širom svijeta, mišljenja koja kazuju kako na ovoj ploči, ističe The Guardian, ‘ima više promašaja nego glazbenih uzbuđenja’. Uz konstataciju bloga Pretty Much Amazing kako Arcade Fire, po prvi puta u svojoj karijeri, ‘nisu kreirali album već ga industrijski proizveli’.

Kako bilo, vlasnici 70 nominacija i 24 glazbene nagrade stvorili su dance-rock ploču na kojoj možete pronaći i Abbu i Royksopp i LCD Soundsystem i Foster the People na jednome mjestu. I prepustiti se neselektivnom uživanju. S pjesmama poput naslovne ‘Everything Now’, zarazne ‘Chemistry’ ili epske ‘We Don’t Deserve Love’, koje će vam se učiniti familijarnima na prvo slušanje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s