Domaća zadaća, sjedi pet! Aklea Neon, Rundek & Ekipa, Urban&4 i ostali


Deset pjesama različitih žanrova pokazuje širinu domaće glazbene scene. Playlista Domaća zadaća nastala je na temelju suradnje portala Sound Report, bloga Mala Truba i bloga Airplay Radio Charta.

PicsArt_05-20-11.17.11

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Ana Hotko (Mala truba), Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru objavljujemo novu playlistu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje. Proširena playlista koja, uz deset ovotjednih pjesama, kompilira dosadašnja izdanja Domaće zadaće nalazi se na servisu Apple Music.

Detmeć feat. Suicidal – ‘Gledam vas u oči’

Najbolje ostvarenje Detmeća do sada. Požeška ekipa udružila je snage sa zagrebačkim reperom Sucidalom te jasno i glasno izrazila svoj stav o trenutnoj društveno-političkoj situaciji. Njihov fantastičan spoj žestokog rocka i hip hopa sada je dosegao novu razinu, obznanio svima koliko je ovaj projekt perspektivan i potvrdio kako je pred Detmećom blistava budućnost. Razvalili. (Maja Trstenjak)

Rundek & Ekipa – ‘Tko su svi ti ljudi’

U eri kada paralelno živimo virtualne i stvarne živote i za sve njih pokušavamo pronaći komadić od vječnosti, pitanje površnosti odnosa među ljudima jedno je od onih koja nas mogu daleko odvesti. I zato je ponekad bolje preko takvog pitanja prijeći kao preko plitkog potoka. U suprotnom ćemo se brzo naći sa sto upitnika iznad glave. I sa silnim kontekstima koje svi ti upitnici sa sobom nose. Primjerice, tko se krije ispod maske frenda na Fejsu, šminke kolegice na poslu, istupa osobe s popularnog Instagram profila ili odijela nepoznate djevojke koja se tako lijepo nasmiješila, onako usput. Dakle, to je to more konotacija u koje će zagrabiti nova stvar Rundeka & Ekipe. Onoliko nova po datumu, koliko tradicionalna po zvuku inspiriranom glazbom starijih dana. (Goran Komerički)

Friends, Urban&4 – ‘Pseća oluja’

U produkciji „Pseće oluje“ Urban&4 napravili su presedan. Nakon što su 19. ožujka objavili demo ove pjesme, pozvali su svoje fanove i širu javnost da im pošalju svoje snimke te pjesme; da se snime kako ju pjevaju ili sviraju, na bilo kojem instrumentu, cijelu ili samo dio. Odaziv je bio velik. Gotovo 150 ljudi, poznatih i manje poznatih, iz zemlje i inozemstva, stopilo se u jednu veliku glazbenu oluju. Od prikupljenih materijala bend je napravio čak šest verzija, dok s vama dijelimo onu službenu, koju je kreirao Sandi Bratonja. Neka i vas pomete. (Ana Hotko)

Aklea Neon – ‘Riba iz kade’

Nakon što nas je p(r)ozvala da se bolje brinemo o mami Zemlji, Aklea Neon nas izaziva da zaronimo duboko, kako bismo ostali mirni usred centrifuge koja nas sve neminovno i nemilosrdno kovitla, pogotovo posljednjih mjeseci. Podsjeća nas na to da je ponekad dobro napraviti čistku u životu i redovito uzeti svoju dozu ljubavi prema samom/samoj sebi. Za sve intronaute i one koji će to tek postati. (Ana Hotko)

Elsea – ‘Grol’

Svoje oduševljenje ovom kantautoricom uz Pule s vama sam podijelila još u prvoj Domaćoj zadaći, a sada dijelim i njezin drugi singl. Zapravo se radi o fantasy minijaturi, pričici o malenom gnomu Grolu, na čijem jeziku je ElSea i zapjevala u jednom dijelu pjesme. Mlada Puljanka uz sebe i dalje ima svog oca, Branka Crnogorčića Blackhilla, koji je i ovoga puta bio zadužen za snimanje i miks, dok je master napravio Pete Maher, majstor kojeg su angažirala neka popularna svjetska imena, kao što su The Rolling Stones, U2, Depeche Mode i Lana Del Rey. Time je ‘naše, a svjetsko’ dobilo jednu novu dimenziju. (Ana Hotko)

Mockingbird – ‘Undone’

Svatko od nas ima te trenutke ili faze. Kada se osjećamo ranjivima, ogoljelima i spremnim samo za osamu vlastite sobe. I kada želimo samo da nas zagrle i da nam reknu nešto toplo. I zato je ‘Undone’ komadić glazbe koji ćete prigrliti u onoj večeri koja će vas ostaviti na vjetrometini. Biste li takav pristup očekivali od Lucije Ivšić, frontmenice i gitaristice indie rock benda Punčke? Možda baš i ne. Ipak, novi projekt novopečene stanovnice Melbourna ovdje je. S imenom koje zvuči tako australski. I tako Triple J. Baš kao i zvuk koji kao da je do nas došao upravo iz etera kultnog australskog radijskog kanala. (Goran Komerički)

Bosak & the Second Hand Band – ‘Her Song’

Bosak & the Second Hand Band zvuče onoliko nostalgično, koliko čeznete za vremenom kada su Hootie & the Blowfish bili najvećim bendom američkog mainstream rocka. Sa sobom donose zvuk koji gleda na daljine i prostranstva, a traži intimni prostor kultnog rock kluba. Jer se u njemu najbolje osjeća. I jer, kao takav, korespondira s našom željom i našom emocijom. Bosak & the Second Hand Band imaju sjajan novi album ‘Based on a True Story’. S njega dolazi ‘Her Song’, ta radiofonična poslastica za svakog selektora modernog rock radija ili radija s hit-glazbom za odrasle. (Goran Komerički)

Kali Lago – ‘Generous Enough’

Kali Lago je zagrebački akustični alter rock duo, koji čine Marin Novak i Filip Smokvina. Pjesma ‘Generous Enough’ govori onome s čime se većina ljudi suoči tijekom života, a to je rastanak s bliskom osobom i osjećaj gorčine s kojime se neminovno obje strane trebaju nositi. Kali Lago se javnosti prvo predstavio pjesmom na hrvatskom, ‘Uši na tračnice’, a zatim objavio dva singla na engleskom, dok najavljuju da će album biti opet na hrvatskom. Moram priznati da ih više doživljavam u ovoj verziji, ali se nadam da će me razuvjeriti. (Ana Hotko)

Brain Holidays feat. Brico – ‘Kuća puna ritma’

Snimljena na Jamajci u studiju Boba Marleya najava je velike proslave 20 godina djelovanja domaćih reggae heroja Brain Holidays. Za opuštena proljetna popodneva u laganom ritmu i prepoznatljivom tonu, pjesma je uz koju ćete odmah poželjeti uživati u nekom sunčanom i skrivenom kutku Jamajke. (Maja Trstenjak)

Tommy Gang feat. 30Zona – ‘Balkanac’

‘Ja sam sa Balkana ratatata’, najvjerojatnije inspiriran popularnom zvučnom pozadinom mnogih TikTok videa, najupečatljiviji je vers nove suradnje u regiji. 30Zona i Tommy Gang u dvoipolminutnoj stvari ‘Balkanac’ i pratećem videu nastavljaju njegovati svoj imidž zločestih dečkiju iz opasnih kvartova. Možda ovo i nije najbriljantnije ostvarenje perspektivne 30Zone, no, njihova publika će se sigurno dobro zabaviti gledajući svoje idole kako se igraju plastičnim pištoljima, a nakon čega će odmah potrčati do dućana i opljačkati škrinju, sebi uzeti sladoled, a mami smrznuto povrće. Jer u ovoj je pjesmi prisutan direktan product placement za cijelu obitelj. Prigodno. Zanimljivo. (Maja Trstenjak)

Pjesme s popisa možete prelušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na Deezeru. Prošireno izdaanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na profilu Airplay Radio Charta na servisu Apple Music.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s