Domaća zadaća (23): Maja Posavec, Angel’s Breath, Rade Šerbedžija i drugi


Ljubavni razgovori i mentalne zbrke. Nove razine i jazz istoka. Društvene tjeskobe i klasična rock forma. I još! Tjedni odabir aktualnih pjesama skupljen je na playlistu Domaća zadaća. Donose ga Sound Report i Airplay Radio Chart.

Pjesme su tu da ostanu i podsjete nas na naše životne vrijednosti. foto Rade Šerbedžija: Samir Cerić Kovačević, foto kolaž: Maja Trstenjak

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru i Spotifyju objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje. Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na servisu Apple Music.

Rade Šerbedžija i Zapadni kolodvor – ‘Eto pjesma’

Nikad nije kasno. Pa ni onda kada vam se čini da su godine zagubljene i da se ptice selice nikad neće vratiti. Jer dok smo tu, samo nas osobni nevidljivi zid nelagode suspreže od ostvarenja tajnih želja i javnih mašta. Pa i onih neizrečenih ili krišom napisanih u intimnom mejlu i ponekom pismu. I kad zaboravimo na to da je bolje potaknuti žar negoli ga prepustiti žalu zaborava, tu je pjesma da nas podsjeti. Bard svjetskoga glumišta bit će taj koji će se ušuljati u taj prostor duha i tonom ispovjedne sugestije podvući kako smo jedni drugima stranci samo zato što smo sami odlučili ostati sakriveni. Udaljeni zbog razloga koje smo već odavno zaboravili. Rade Šerbedžija utkao je sebe u izrazito toplu Husovu pjesmu, sa stihovima i melodijom koja će biti savršenim suputnikom u različitim situacijama. I onda kada otvaramo oči i tada kada reprizno skrivamo pogled, spremni na nove bjegove. Eto pjesma. Da nam bude pri ruci. (Goran Komerički)

Maja Posavec – ‘Biljke’

Maja Posavec prihvatila je najnovije glazbene trendove. U iznimno modificiranom izdanju skoro do neprepoznatljivosti, odvela je svoj glazbeni izričaj na jednu potpuno novu razinu. Ovo je zvuk kakav nedostaje našoj estradi. Njega je, doduše, još uvijek djelomično nesigurno prihvatila, jer je ovaj beat ipak mrvicu prejak za njen blag karakter. No kada se u bližoj budućnosti u potpunosti počne samopouzdano snalaziti u istom, mogla bi dobiti potpuno novi i puno veći značaj na sceni. Velika pohvala za hrabrost i iskorak iz ustaljene forme. (Maja Trstenjak)

Lado Bartoniček & Matilda Krulder – ‘I AM’

Pjesma ‘I AM’ ima okus pacifičkih daljina i sliku ljubavna razgovora u vremenu prolaznosti. Ona budi uspomenu i nadrasta prepreke koje toj ljubavi baš i nisu odveć naklonjene. Susret hrvatskog glazbenika i kalifornijske kantautorice primjer je da trenuci stvaraju kreaciju i kako talent ima priliku za globalno prepoznavanje kao malo kada do sada. Lado Bartoniček i Matilda Krulder svježi su i pripadaju kulturi dijaloga. Glazbenog, ljubavnog i popularno umjetničkog. Bilo bi sjajno da rukopis pjesme ‘I AM’ dospije do ušiju Taylor Swift ili selektora kalifornijske stanice KCRW. Možda bi ih impresionirao jednako kao i potpisnika ovog teksta. (Goran Komerički)

Viena – ‘Tko to zna’

Pa premda živimo u najmirnije doba u povijesti čovječanstva – što je u godini zdravstvene krize vrlo hrabro za reći – nekako uvijek pronađemo povod za nemire. Razlog vjerojatno leži u tome da je, kao što bi napisao Harari, susret objektivne činjenice sa subjektivnim osjećajem sreće unaprijed određen pobjedom subjektivnog. To naprosto mora biti tako, jer je zapisano u genu čovječanstva. Pjesma ‘Tko to zna?’ preispituje smisao i orijentire koji nas pokreću. Ona istražuje tajne i potiho podvlači kako su nove komunikacije donijele upitnike zajednicama nespremnim na globalno. Na prvo slušanje će vam se činiti vedrim, ali kantautorski singl dua Viena sve je osim toga. Zapravo se radi o stihovima koji izriču brigu i nemir, egzistencijalni i duhovni. Prazninu koja dolazi dok živimo strahove potaknute medijskom halabukom i nesigurnošću svijeta oko sebe. Onoga svijeta koji će, nakon rješenja periodične krize, nastaviti ići prema uzbudljivim izazovima budućnosti. Do tada je dobro pored kamina zapjevati ‘Tko to zna?’ grupe Viena. Uzdahom starog pjesnika i s dozom drevne strpljivosti. (Goran Komerički)  

Sindromz – ‘Sayonara’

Zanimljiv rock projekt iz Sarajeva. Pjesma koju slušatelj može interpretirati na nekoliko načina dovoljno je uvjerljivo djelo s kojom ova ekipa polako, ali sigurno ulazi na regionalnu glazbenu scenu. Gradacija dinamike daje pjesmi čvrstu formu i naslućuje potencijal u žanru klasičnog rocka. Vrijeme će pokazati svoje, no dat ćemo im šansu. (Maja Trstenjak)

Angel’s Breath – ‘Metak’

Razmatrati djelo Milana Mladenovića i Mitra Subotića Sube u dvadesetima jednako je nadahnut proces kao što je bio i koje desetljeće ranije. Jer modernistički smisao traganja za iskustvom u plaštu društvene tjeskobe, jednako je aktualan u različitim epohama umjetničkog. I kada slušamo mozaike ritmova pjesme ‘Metak’, spoznajemo kako su putevi kojima stremimo stvar osobne potrage za ciljem. On može biti složen i avangardan ili jednostavan i manje zahtjevan. ‘Angel’s Breath’ s razlogom nosi epitet kultnog i avangardnog jer je bogat i aktualan na jednak način danas, kao što je bio i devedesetih. Jer, kao građani svijeta i dalje kupujemo zaborav dok kročimo gradom koji je pojeo ljude. A ako tražite povod za dubinsko istraživanje slojeva značenja, tada je ‘Metak’ onaj kamenčić o kojega se valja spotaknuti. (Goran Komerički)

Tate Romanova – ‘Nakon’

Impresija mentalne zbrke i trenuci hipnotičkog rješenja, to vas može dotaknuti za slušanja singla grupe Tate Romanova. I ta zbrka zaokuplja, a hipnotičko vodi. Kamo? U svijet kluba koji svjedoči susretu alternativnog i popularnog, skladišti poticaje prošlog i zamata ih u paketić sadašnjeg. Pjesma ‘Nakon’ ima energiju odlučnog, a Tate Romanova su jasno naumili pokazati što žele i kako mogu. I da je samo uspjeh ono što će odobriti. Tražite kontekst? Pronađite ga na playlisti ‘ALT CTRL’ servisa Apple Music. Tamo su i Clairo i beabadoobee i Royal Blood. Svi zajedno donose sliku zvuka uz kakav možete provesti sjajno vrijeme kada se ne nađete u okrilju klupskog, a čeznete za njim. (Goran Komerički)

AND THE KID – ‘I Wish I Was Less Me’

Melankolija koja osvaja na prvu. Kao stvorena za tmurne jesenske dane prepune neizvjesnosti. Lagani baladični prizvuk uz izrazito ugodnu gitarsku solažu u novoj pjesmi grupe And the Kid odličan je razvoj njihove karijere, ali svima onima koji se do sada sa njima nisu susreli, izvrstan materijal za početak. (Maja Trstenjak)

Eyot -‘557799’

Ako ovako zvuči “Džez istoka”, onda jako dobro zvuči. Atmosferično, pomalo ambijentalno, vrlo mekano i odmjerenih emocija, EYOT u šestominutnoj pjesmi “557799” vodi slušatelja u gotovo meditativnom ritmu. Kvaliteta zvuka očita je na prvo slušanje, a kada se pogleda popis zaslužnih, ističe se činjenica da je ovo djelo masterirao Andy Walter u legendarnom studiju Abbey Road. Uistinu impresivno. Za tmurne jesenske dane, EYOT je izvrstan odabir. Vrlo elegantan i sofisticiran, s izvrsnom kompozicijskom progresijom. (Maja Trstenjak)

Ivan Grobenski – ‘Siromahi i lazari’

Nakon fantastične pjesme “Črna megla”, koja predstavlja svojevrstan stilski zaokret u glazbenoj karijeri Ivana Grobenskog, druga pjesma s istog, nadolazećeg studijskog albuma “Siromahi i Lazari”, nastavila je uzlaznom putanjom. Mlađe generacije rijetko prilaze etno zvuku i s istim vrlo teško barataju. No, Ivan je iznimka koja inspiraciju pronalazi u tradiciji rodne Podravine koju ovime predstavlja široj publici. Dok slušatelja kroz pjesmu vodi blagi, namjerno mlitavi i bezdušni falset, u pozadini ga podržava veoma sirov zvuk akustične gitare kojoj se pridružuje truba. Zanimljiva tematska kompozicija i glazbe i priče upakirana je u odlično produkcijsko rješenje. (Maja Trstenjak) 

Pjesme s popisa možete prelušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na Deezeru i Spotifyju . Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na profilu Airplay Radio Charta na servisu Apple Music.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s