Beabadoobee je nova kantautorska senzacija, a njezin album ljubavno pismo rock zvuku devedesetih. Zavoljet ćete ga odmah.


Nova kantautorska zvijezda ‘nema filtere pri pisanju stihova’. Ona otvoreno govori o sebi, svojim nazorima i vlastitim preokupacijama jednostavno je stvorena biti glazbenim herojem dvadesetih.

Beabadoobee jednostavno ima ono nešto. Foto: naslovnica albuma ‘Fake It Flowers’

Beabadoobee je novo veliko kantautorsko ime Generacije Z i ako ste je do sada propustili prepoznati ili ste se pitali tko to šeta glazbenom scenom s tako neobičnim imenom, krajnje je vrijeme da se uhvatite u koštac s njezinim rukopisom dostavljenim na debiju ‘Fake It Flowers’.

Filipinska kantautorica s britanskom adresom na njemu nudi jasan putokaz vlastitih emocija, ekspresija tih emocija, ali i glazbenog okruženja kojim je impresionirana. To okružje su devedesete, a taj zvuk koji baštini pripada kombinaciji lijenog indie zvuka dekade grungea i alternativnog rocka. A to znači britki vokali, naglašeni gitarski rifovi i stihovi koji plešu na kombinaciji problematike mladih ljudi, jasnih slika iz života, introspekcije i dar mara koji pokrenu pokoja iskustva koja vam mijenjaju smjer. 

‘Imala sam puno toga za pisati’, reći će beabadoobee u razgovoru s Hanumanom Welchom u programu radija Apple Music One i dodati: ‘Ja sam samo cura s djevojačkim problemima i osjećam se poput vršnjakinja koje imaju slične probleme.’ Svoje pjesme nazvat će dnevničkim bilješkama s kraja 2019., a vlastiti zvuk besramnim ljubavnim pismom glazbi devedesetih. ‘Svatko glorificira prošlost’, reći će. The Independent će njezin izričaj nazvati bubblegrungeom, a Stereogum ‘sanjivom mješavinom grungea, shoegazea, Britpopa, ema i ostalih podžanrova koji su u eri Billa Clintona imali kontinuitet zabave i dašak transcendentalnog’.

Ova sanjivost daje nam na znanje i kako je beabadoobee do zvuka albuma prvijenca došla preko iskustva snimanje bedroom popa čije snimke možete potražiti na streaming servisima. Uostalom, citat jednog od njih – pjesme ‘Coffee’ iz 2017. godine – učinio ju je globalnom znanom. Jer, kanadski reper Powfu je upravotu stvar iskoristio semplirajući je za potrebe svog singla ‘Death Bed (Coffee for Your Head’).

Sigurno je da tor azmeđe između lofi popa i alternativnog rocka čini glazbeni put kojim se kreće album ‘Fake It Flowers’. beabadoobee je izjavila kako je naziv albuma odabrala slučajem. Pod tim imenom je, naime, njezin mobitel sačuvao kombinaciju demo snimaka koje je njime snimila. ‘Ovo je vrlo osoban album’, podvući će, ‘on donosi sve što sam nekome željela reći, ali nisam mogla ili jednostavno nisam nikad učinila.’

Kombinacija atmosfere kakvu su donosili Oasis, Alnsi Moriseette, Elliott Smith i The Cardigans mogla bi puno značiti curama poput nje, djevojkama koje se nalaze na razmeđi kasnog tinejdžersttva ir anih dvadesetih, sa svim upitnicima i nepoznanicama koje nudi korak prema svijetu potpunog odrastanja.

beabadoobee je obećala kako će izlazak albuma ‘Fake It Flowers’ slijedeće godine podržati koncertnom turnejom. Bilo bi sjajno kad bi nas posjetila nastupom u ponekom klubu ili ukazanjem na InMusic Festivalu. Jer, djevojka koja ‘nema filtere pri pisanju stihova’  i otvoreno govori o sebi, svojim nazorima i vlastitim preokupacijama jednostavno je stvorena biti glazbenim herojem dvadesetih. I utjehom neshvaćenih mladih duša koje lutaju naokolo.

‘Kada sam doista tužna, volim plesati pred ogledalom odjevena u gaćice’, objašnjava beabadoobee, ‘uvijek odabirem album uz koji mogu plesati. I željela bih da ‘Fake It Flowers’ bude taj album nekome u trenucima kada se slično osjeća.’

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s