Domaća zadaća (24): Buč Kesidi, Helem Nejse, Pravila igre i drugi


Od jada i patnje do pjesme koja smiruje. S repom sprog tempa i rifovima s Kvarnera. Uz pop baladu i rock melankoliju. I još! Tjedni odabir aktualnih pjesama skupljen je na playlistu Domaća zadaća. Donose ga Sound Report i Airplay Radio Chart.

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru i Spotifyju objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje. Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na servisu Apple Music.

Goran Bare & Majke – ‘Noćas prelazim rijeku’

Pjesma ‘Noćas prelazim rijeku’ slika je jada iz srca same patnje. Ona je teška i zahtjevna, baš kao su tegobne riječi koje olako upućujemo jedni drugima, bezobzirne bujice iza kojih ostaju ožiljci daleko oštriji od nemarnih ogrebotina ili fizičkih rana. Teško voljen, tužan, ružan, lijen i gad nezadovoljen. Tako nabraja glazbeni veteran. Kamo vas, ovako senzibilnog ili suptilnog, takvi epiteti mogu odvesti? Do trenutka kada se svemu smijete iz prikrajka vlastita bola? Novi singl Majki similaran je atmosferi Bad Seedsa. S te strane gledajući, Goran Bare je Nick Cave, a njegov blues recept je za podcrtavanje depresije i cinizma. I on ima svoje okove koji mogu biti – i najčešće jesu – subjektivni, ali subjektivno je ono što nas putem vodi. (Goran Komerički)

Božo Vrećo feat. Provincials – ‘Saba’

Božo Vrećo poznat je po svom jedinstvenom i vrhunskom umjetničkom izričaju. Pjesmom ‘Saba’ ostavlja trag i u elektroničkog glazbi – spoj tradicionalnog i modernog uz duboke emocije, izuzetnu profinjenost izražaja i interpretacije. Izuzetno djelo koje još jednom potvrđuje njegovu veličinu i svestranost kao jednog od najtalentiranijih glazbenika regije. (Maja Trstenjak)

Elis Lovrić – ‘Se Ti Vol’

Postoje pjesme koje umiruju i donose dašak olakšanja u vaš život. Onda kada vam je najpotrebnije i kad se osjećate bespovratno zagubljeni u nervozama međuljudskih odnosa, poslovnih zahtjeva i privatnih nesigurnosti. ‘Se Ti Vol’ je jedna od njih. Nježna i tiha. Ona tepa i govori kako je sve okej. Ovako ili onako, što god odlučili. Elis Lovrić je glazbenica, ali i glumica čija ekspresija dopire daleko i obavija vas jednako nježno kao i skladano koje nam nosi. I zato uvrstite ‘Se Ti Vol’ na svoju playlistu pjesama za opuštanje. Poslušajte je kada ste u najvećoj strci. Umjesto meditacije. Ili kao povod za poniranje u same sebe. (Goran Komerički)

Father – ‘Tramuntana’ 

Distorzija na Melodijama Istre i Kvarnera? 2020. je, ništa više nije čudno. No, riječki bend Father nastavlja niz zanimljivih poduhvata. Samo neka puše – nisu Koktelsi, ali su zanimljivi. Kada njihova ‘Tramuntana’ zapuše, svijet postaje bolje mjesto. Ono što je Vice Versa napravio u Dalmaciji, Father se približava na sjevernijem dijelu Jadrana. Podržavam. (Maja Trstenjak) 

Buč Kesidi – ‘Nedelja ujutru’

Buđenje jutrom je najgore. Kada su vino i pelin ishlapjeli, a vi shvatili da su krugovi ostali isti. Bez promjene koju je zazivala tako uzbudljiva večer i baš poticajno društvo. Put od nakane do ispunjenja želje često je vraški težak i pun posrtaja. Buč Kesidi su životni i izrazito slikoviti. ‘Nedelja ujutru’ je rock melankolija kakva i pristaje priči iz (svačijeg) života. A sve zajedno tek je potvrda onoga što već znamo: da bend nudi jednu od najuzbudljivijih rock priča regije. Uostalom, vjerojatno ste već čuli – ili ste joj  osobno prisustvovali – za euforiju koju je donijelo njihovo zadnje zagrebačko gostovanje. Ali video, ljudi! Spot pjesme ‘Nedelja ujutru’ savršena je priča nakon koje samo valja upamtiti imena Vedrane Vukojević i Luke Trajkovića. Redateljica i direktor fotografije bi trebali završiti u adresaru svakog ambicioznijeg izvođača koji drži do sebe. Jer je ugođaj koji su svojim kadrovima ponudili, digao rukopis benda Buč Kesidi još stepenicu više. (Goran Komerički)

Ti, ja i moja mama – ‘Dolaziš mi s pola srca’

Možda bismo bili predani i potpuno privrženi kada bi nam nevolje života, brzine traženja i nepravde društva to dopustile, reći ćete. Pa ipak, neprilika je uvijek bilo – pa i podosta većih – a opet su se živjeli najljepši ljubavni zagrljaji i pogledi ispunjeni čežnjom. Oni koji vam daju snagu uvijek. Pa i onda kada danonoćno bdijete nad kompjutorskim ekranom nastojeći završiti nagomilane obaveze. Pjesma ‘Dolaziš mi s pola srca’ je blues s indie inačicom koji s tugom otkriva kako su mnoge veze i sva sila odnosa zasnovani na hinjenju i površnosti. Onoj koja ne donosi podršku i empatiju kakvu zaslužujemo. Protkana atmosferom čežnje za ‘svijetom za nas’, singl grupe Ti, ja i moja mama konstatira i traži odmak. Poput nove Lane Del Rey, postavlja odstupnicu iz koje ljubavni odnos može krenuti u različitim smjerovima. Istom, bit će zanimljivo i kojim smjerovima pop tame bi mogli ići novi radovi benda koji nam je malko nedostajao. (Goran Komerički)  

Helem Nejse – ‘Papak (Eco Reggae Session)’

Helem Nejse donose rijetki domaći prilog angažmana pjesmom. I to u trenutku dok najveće svjetske pop zvijezde – Ariana Grande, Billie Eilish, Justin Bieber i Demi Lovato, primjerice – pokazuju koliko se pop glazba promijenila. I od, uglavnom, neutralnog poziva na zabavu ili komentiranja osjećajnosti, postala okvirom za druge teme.  U njima se jasno ilustriraju crtice: od maturalne zabave u doba korone, preko suočavanja s klimatskim promjenama do izricanja stava o događajima oko njih. U tom smislu, Eco Reggae Session zaziva pozornost. Članovi benda Helem Nejse su projektom jasno podvukli važnost odnosa prema prirodi. Pjesma ‘Papak’ navlači crvenilo na naša lica kada samo pomislimo koliko puta smo upotrijebili plastičnu čašu ili vrećicu ambalaže bez razmišljanja o tome što će ‘iskoristiš pa baciš’ učiniti ljepoti planeta kojemu pripadamo. (Goran Komerički)

Pravila igre – ‘U hladnoj sobi’

U hrvatskoj postoji fenomen savršenog radijskog formata koji u posljednje vrijeme sceni, ali pogotovo mladim izvođačima, radi više štete nego koristi. Struktura koja uvijek pali, osvaja vrhove specifičnih top lista i zauzima prostor u eteru te autorima donosi poprilične svote na račun. A prave publike ni za lijek. Pravila igre jedan je od bendova koji je do sada nekako uvijek bio u toj sigurnoj zoni, što im je, na neki način bila i otegotna okolnost da se istinski etabliraju na estradi te steknu kvalitetnu publiku. S novom pjesmom ‘U hladnoj sobi’ ovaj bi se trend zasigurno mogao promijeniti. Radi se o vrlo kvalitetnom komadu, pop baladi u koju je uistinu uložen rad i trud, kako bi finalni produkt bio izuzetno strukturiran aranžman, obogaćen gudačima i klavirom u instrumentalnoj podlozi. Kada se tome pridoda zanimljiva boja glasa i vješta tehnika vokalista, tada se dobije djelo koje bi se dulje vrijeme moglo zadržati u eteru te im omogućiti pristup koncertnoj publici. Na tragu onoj Sergeja Ćetkovića, Gibonnija ili Željka Joksimovića. Dugotrajnost i kvaliteta je ono na što ovi momci, u okviru svog žanra, trebaju ciljati, a ova pjesma je savršena najava novog poglavlja njihove karijere koja će im omogućiti status na domaćoj estradi koji zapravo zaslužuju. (Maja Trstenjak)

Stoposto – ‘Lavež’

Stoposto je reper iz Sarajeva. I tamo uživa popriličnu popularnost. Poznat je također kao i jedan od voditelja na Imperia TV-u, YouTube kanalu iza kojeg stoje Buba i Jala. No, istraživajući njegov rad, naišla sam na jedan vrlo zanimljiv komentar – “Sarajlije razumiju tekst 100%; ostatak Bosne 80%; Hrvatska, Srbija, Crna Gora 10%”. I vjerojatno je to razlog zašto mi je do izlaska pjesme ‘Lavež’ bio poprilično nejasan, kao ni hype ili pohvale koje stižu iz rodnog mu kraja. No, sofisticiraniji i ozbiljniji pristup u novoj pjesmi sada je njegovom talentu otvorio vrata regije. Ovo je nešto tvrđi đir, smireniji i zreliji. Spot neodoljivo podsjeća na onaj zagrebačke 30zone za pjesmu ‘Geto’ dok je flow nevjerojatno blizak onom Bore Balboe. Premda su usporedbe nezahvalne, neka vam budu samo poticaj da poslušate ovu odličnu stvar koja je, nadam se, najava jednog novog poglavlja u karijeri. Bilo bi odlično kada bismo ga u sljedećem periodu mogli doživjeti i uživo na Dritu ili sličnim događajima, s ovim bi se stilom izvrsno uklopio. (Maja Trstenjak)

Poncije – ‘Stari gramofon’

‘Slušali Phil Collinsa sa starog gramofona’ – romantično. I simpatično, uz lagani i ugodan beat i narativ Poncija, koji u spotu osim svog glazbenog talenta demonstrira i onaj plesni. Bezbrižno i opušteno, doza pozitive koja je svima ovih dana prijeko potrebna. Odlična stvar. (Maja Trstenjak)

Pjesme s popisa možete prelušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na Deezeru i Spotifyju . Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na profilu Airplay Radio Charta na servisu Apple Music.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s