Bruce Springsteen. Letter to You. Razmišljanja o starenju. Veličanstveno.


‘Želite li pronaći djelo koje će opisati kako je to bilo biti Amerikance od sedamdesetih naovamo, u post-industrijskom dobu Sjedinjenih Država – možete poći od mene i dobiti neke informacije o tome’, rekao je Bruce Springsteen u razgovoru sa Zaneom Loweom. Album ‘Letter to You’ novo je poglavlje toga djela.

Djelovanje Brucea Springsteena – glazbeno i društveno – Ameriku čini Amerikom, a rock glazbu Amerike jedinstvenom Pjesmaricom rock izričaja na svijetu.

Poput veličanstvene freske koja razmatra prošlost, tematizira starenje i progovara o smrti, tako se veličanstveno doima dvadeseti album u karijeri Brucea Springsteena, čovjeka čije djelovanje – glazbeno i društveno – Ameriku čini Amerikom, a rock glazbu Amerike jedinstvenom Pjesmaricom rock izričaja na svijetu. Ploča ‘Letter to You’ jest pismo, ali i intenzivna kolekcija poruka upućenih ljudima načinom na koji se Boss desetljećima odnosi prema štovateljima njegova glazbenog puta. S poštovanjem, naime. ‘Ovaj album je isto tako neposredni razgovor između mene i mojih fanova na onoj ravni na kojoj oni godinama to očekuju’, reći će Bruce Springsteen u razgovoru za New York Times.

Pjesme s albuma ‘Letter to You’ snimljene su u četiri dana studijskom live izvedbom s E Street Bandom, sastavom s kojim Bruce Springsteen nastupa gotovo pedeset godina i taj podatak u tili čas zaziva čežnju za još jednim doživljajem Springsteenova opusa uživo. Bard osviještene rock poetike u razgovoru za Apple Music reći će kako je izravan poticaj pisanju i snimanju pjesama za ovaj album bio odlazak njegova dobra prijatelja Georgea Theissa: ‘Kada je on otišao, ostavio me kao jedinog živog člana  mojeg prvog benda, što je sama po sebi čudna misao, utjecao je na razvoj ovoga materijala. Dijelom je ovo ploča o starenju i gubljenju ljudi koji s vremenom odlaze.’ Ipak, dodat će, ploča se, s druge strane, naslanja na slavlje činjenice da je bend još uvijek ovdje i čuva duh svih onih kojih više nema. I ta kombinacija čežnje i užitka prožima svih dvanaest pjesama na materijalu ‘Letter to You’.

Rolling Stone će napisati kako je nova ploča, zapravo, novi dokaz sposobnosti Brucea Springsteena za duboko izražavanje emocija putem lirike koju stvara, ali i kako ti osobni stihovi imaju iscjeljujuću ulogu ‘samoterapije’. U njoj, zvukom svoje glazbe, ‘Springsteen prihvaća ono što se dogodilo’ i to ‘za sebe sama’. Kolekcija donosi kombinaciju klasičnog rock repertoara i intimnih crtica sporoga tempa, a koproducirali su je Ron Aniello i Bruce Springsteen u studijima u New Jerseyju. Paralelno s albumom, na platformi Apple TV+ emitiran je dokumentarac o stvaranju albuma u režiji Thoma Zimmyja, a cijelu priču prati i iznimno zanimljiv serijal radijskih podcasta ‘Letter to You Radio’ u kojima Boss progovara o albumu i razgovara s ljudima važnima za njegov glazbeni i životni put. Radijske emisije su emitirane u programima radija Apple Music One i Apple Music Hits, a mogu se pronaći na servisu Apple Music.

‘Želite li pronaći djelo koje će opisati kako je to bilo biti Amerikance od sedamdesetih naovamo, u post-industrijskom dobu Sjedinjenih Država – možete poći od mene i dobiti neke informacije o tome’, govori Bruce Springsteen i dodaje: ‘U tom smislu, uvijek nastojim govoriti o svojem vremenu na najbolji mogući način.’ Album ‘Letter to You’ je još jedan dokument koji cijelu ovu sliku nadopunjuje. Na način koji preispituje osobnu prošlost, ali i izriče misli koje su ovdje da se upamte i njima često vraća.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s