Domaća zadaća (22): Zdenka Kovačiček, BluVinil, Anna Moor i drugi


Motivacijski trenuci i pop artizam. Blago viole i bogatstvo tradicijskog. Sanjiva atmosfera i elektroničko nabrijavanje. I još! Tjedni odabir aktualnih pjesama skupljen je na playlistu Domaća zadaća. Donose ga Sound Report i Airplay Radio Chart.

Foto: Ivan Špehar (Zdenka Kovačiček), Sanja Lydia Kulusic (BluVinil), Foto kolaž: Maja Trstenjak

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru i Spotifyju objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje. Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na servisu Apple Music.

Zdenka Kovačiček – ‘Konstatacija jedne Mačke’

Jasno je što je potrebno učiniti: programirati ‘Konstataciju jedne Mačke’ da vas budi umjesto alarma na mobitelu i učas ćete biti spremni za svaki izazov koji vam dan nudi. Malko ćete se rasplesati za jutarnjih rutina, pjevušiti usput i prvo pomisliti na one divne stvari koje život nudi. Možda baš u nekoj osami u pet, ako već ne prije. Zdenka Kovačiček je unijela paketić motivirajućeg šarma u stihove pjesnikinje Slavice Maras i s tom vintage atmosferom tridesetih raspiruje energiju uspjeha. S frazama ili bez njih, svejedno. Jer, znate kako je, ma koliko vam govorili da je drugačije, put prema uspjehu popločan je poznatim komplimentima i opuštenim gegovima koji se koriste već stoljećima. I, kad smo već kod toga, ‘Konstatacija jedne Mačke’ nije tek pjesma za radost dana, ona je audio vizualni paket. Jer, animirani video koji donosi uz sebe pravo je malo remek djelo u kojemu valja uživati. Koliko u glumačkim minijaturama glazbene veteranke, toliko i u kadrovima kratkog filma ‘Silvery Moon’, nastalog u Van Beurenovim studijima prije gotovo devedeset godina. (Goran Komerički)

BluVinil – ‘Apaši’

Bože, što je ovo? Bebek meets Josipa Lisac meets Zdravko Čolić. Ali je legit. Zvuči autentično. Balkan osamdesetih i devedesetih u jednoj pjesmi. Ne vjerujete? Poslušajte “Apaše”, kao i ostatak istoimenog albuma. A više od toga ne želim otkrivati, jer jednostavno morate poslušati. Vrhunski je. (Maja Trstenjak)

Vedran Mičetić – ‘Kad sve more prekrije (Poljubi me)’

Poput plesa utjehe ili sanje koja postaje stvarnost, tako se doima pjesma koja nam je sletjela u sutonu ljeta. Ukoliko ste sami – pa možda i usamljeni – uz njezin zvuk rado biste sjeli, natočili pelin i zagledali se u  daljinu. Da, sigurno postoje rješenja za ostvarenje želja. Da, postoji netko koga sada osjećamo, mislima dozivamo i snatrimo o tome kako ti davni ili manje davni porazi, zapravo, nisu tek porazi već stepenice po putu. Vedran Mičetić donosi elegiju. Pjesma ‘Kad sve more prekrije (Poljubi me)’ upućuje na emociju iskonskog i unosi mir u dane nemira. I doziva blagost. Može vas podsjetiti na zavjetnost Ljetnog kina i Vlade Divljana iz singla ‘Samo jednu ljubav imam’ i ta sugestivnost koju ima čini je ispovjednom i poticajnom za praštanja i nanovo pronađene sentimente. One koji će se nenametljivo rasplesati i omogućiti vam zaboravljeni ples udvoje, te minute skupnog zaborava i prepuštanja trenucima čežnji koje se ostvaruju. Ako im samo damo priliku da budu tu negdje. (Goran Komerički)

Lovorka Sršen – ‘Delta’

Uz ovakve pjesme nemoguće je ljeto izbrisati iz misli. Ljepota zvuka i umirujući osjećaji najjednostavniji su opis pjesme kojom se Lovorka Sršen predstavila domaćoj glazbenoj sceni. Radi se o jednom od ponajboljih djela domaće pop glazbe objavljenom ove godine. Sanjiva atmosfera odvest će vas na neko ljepše mjesto, na obalu mora, i svi problemi nestaju u trenu. Glazbu potpisuje Josip Radić, što je dodatna garancija i potvrda kvalitete. Opijeni havajsko-dalmatinskim prizvukom, ovu pjesmu stavljamo na repeat. (Maja Trstenjak)

Anna Moor – ‘Život kao rijeka’

Ima nešto artistički privlačnog u onome što Anna Moor sa svakim singlom donosi na domaću glazbenu scenu. I zvukom i pristupom ukupnoj pojavnosti. Pa i mislima koji se protežu stihovima pjesama. ‘Život kao rijeka’ impresija je koja se sjajno slaže s jesenjim kišama i šarenilom prirodnog koje nas okružuje. Metafora kojom se bavi vrijedna je zastajkivanja i promišljanja, a flow koji nudi teče poput rijeke misli. Ponekad pomislite kako je najbolje prepustiti se toku, a onda shvatite kako je važno odmaknuti se od te vrste relativnog. Pa premda će sve uvijek doći na svoje – jer zapravo i jest tako – potrebno je to ‘sve’ malo potaknuti vlastitom energijom i osobnom životnom intervencijom. A onda se opustiti. Uz ‘Život kao rijeka’, recimo. Osobno, s nestrpljenjem čekam kompletan album Anne Moor i njezina pop artizma. (Goran Komerički)

Boyana – ‘Sve te reči’

Bojana Vasev, odnosno Boyana, ima prepoznatljivu mekoću vokala s laganom, gotovo neprimjetnom rašpom, što slušatelja zaintrigira već pri prvom slušanju. Moderan r’n’b zvuk i stihovi koji nose osnažujuću poruku u odličnom su balansu. Stoga je finalni produkt damski i profinjen, označava eleganciju jedne urbane mlade dame koju biste svakako trebali zapratiti. (Maja Trstenjak)

Zembo Latifa feat. Hiljson Mandela – ‘Zvijezde’

Propustite li ovu priču, propustili ste smisao života. I umanjili šansu spoznati kako je zvjezdani sjaj često šarm bez pokrića i da ta šarena laža postoji poput ap-tu-dejtane bajke u koju je vrlo lako upasti, a najteže iz nje izaći. I to najčešće u trenutku kada je za mnoge stvari kasno. Za ljepotu malih trenutaka, recimo. Onih koji se neambiciozno pojavljuju u svijetu super velike ambicije naslonjene na prazne temelje. Komplicirano? Ni najmanje. Upitajte mnoge kojima su Instagram profili sjajni, ispunjeni šljokicama i napetim trenucima, a u stvarnosti su im dani ispunjeni očajem egzistencijalnih muka. I tu je ključ rima koje nam donose Zembo Latifa i Hiljson Mandela. Članovi grupa Dregermajster Crew i KUKU$ zvuče baš kako treba. Ap-tu-dejt sa svjetskim zvukom. DaBaby, primjerice. To je orijentir. I nije lažan već istinski. Upravo zato, pjesma je stvorena za bildanje radijske slušanosti. Samo da to netko prepozna i stvori ekosustav kakav nalazite na listama lokalno najtraženijih pjesama na streaming servisima. Jer, to je zvuk koji nosi uzbuđenje i tu su poruke koje ekipa u dvadesetima sjajno razumije. (Goran Komerički)

kids from the sky – ‘Vatra’

Ova ekipa je baš kul. Elektroničko nabrijavanje, usporeni drum’n’base s rokerskim stavom i visokokvalitetnom produkcijom nova je moćna stvar grupe kids from the sky. Hrvatsko-engleski stihovi, a cijela situacija eskalira kada započne reperska dionica. Stvar za mlađu ekipu, ali fantastična. Prepoznatljivi su i jedinstveni, vješti i spretni. Gori sve, kids from the sky osvajaju scenu. (Maja Trstenjak)

Lado Electro – ‘Melita’

Melita je Mljet, a ‘Melita’ slika ushićenosti koju pruža susret tradicionalnog i suvremenog. Kreativna bilješka kreativnosti koja stoljeća pronose. I iskon koji nam je ponuđen samačkim pjevanjem s otoka ljepote. Često se divimo kulturama različitih meridijana – indijskoj ili onoj indijanskih nacija, recimo – a smetnemo s uma koliko je raznorodno i privlačno to domaće kulturno i autohtono naslijeđe. A onda nas zapljusnu radovi suvremenih čuvara zaborava poput Ansambla Lado, Boxera i Harija pa ustanovimo kako to naslijeđe prkosi vremenu. I kako je podatno za korak modernog senzibiliteta. Dopustite si trenutak slojevitosti koje donosi ‘Melita’ i bit ćete malko oplemenjeni. Elektronički i glazbenom erudicijom. Jer, Lado Electro priziva znatiželjno istraživanje prošlog i otkrivanje bogatog na predjelima u koja manje često zalazimo. (Goran Komerički)

Ana Marija Šir – ‘You Float in My New Pool’

Znate li što je lažna violina? Znate li koji instrument je najčešće predmet ismijavanja? Glavni akter većine klasičarskih memeova? Viola. It’s a viola! A violistica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Ana Marija Šir, za vrijeme karantene je pokrenula vlastiti projekt – Fake Violin. Objavila je spot na Porn Hubu, podigla prašinu… i sada je objavila novu pjesmu “You Float in My New Pool”. Tko to ili što to točno pluta u njenom bazenčiću ostaje misterij, ali sudeći po misterioznom, pomalo dramatičnom zvuku, prizor nije lijep. Pomalo je i nakaradan, u pozitivnom smislu, ali veoma je zabavan. Ironičan, ali jako dobro odsviran. Ovo je nešto novo i jedinstveno na domaćoj glazbenoj sceni. Jer, treba istupiti iz sjene violinista. Osveta viole. Hihihi. (Maja Trstenjak)

Pjesme s popisa možete prelušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na Deezeru i Spotifyju . Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na profilu Airplay Radio Charta na servisu Apple Music.

Komentiraj