Domaća zadaća (21): Tereza Kesovija, Meritas, Niara i drugi


Jesen se ušuljala na glazbenu scenu. I donijela sa sobom sjetu, valcer, nemire, osobne pobjede, propitivanja, nove optimizme i šarenilo žanrova. I još! Tjedni odabir aktualnih pjesama skupljen je na playlistu Domaća zadaća. Donose ga Sound Report i Airplay Radio Chart.

Dame različitih generacija nalaze se u našem tjednom autorskom odabiru. Foto kolaž: Maja Trstenjak

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru i Spotifyju objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje. Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na servisu Apple Music.

Tereza Kesovija – ‘Ima te’

Kada ste uz ‘Ima te’, imate osjećaj kako oko vas ne postoji ništa drugo doli svečanosti glazbe. Odjeci glasa, tona i stiha  prizivaju veličanstveno u vašu sobu, na mjesto kojim dominira huk vječnog i patina stvorenog. Tolika je snaga napisanog. Tolika je dramaturgija izvedenog. Poput kakve kompozicije iz serijala o Jamesu Bondu, singl Tereze Kesovije obuhvaća ono najljepše što vam glazba može dati: doživljaj intimnih slika, toplinu onih kojih možda nema, ali su s vama i svečanost koja doziva katarzu. Pjesma ‘Ima te’ ima sve što baštini ljepota umjetničke čežnje. Graciozna je i sjetna, snažna, izrazito sugestivna i iznimno suptilna. I takva je jer je sve oko nje nekako posebno i nekako vrijedno: i Terezina interpretacija i Aljošin stih i aranžman Gorkog. I sve zajedno pristaje baš svakoj jeseni i baš svakoj privatnoj oluji koja će nas preslagivati. (Goran Komerički)

Meritas – ‘Taj dan’

Zaplešite tango uz Meritas! Dubina, tmina i melankolija vokala uz zavodljivi ritam već na samom početku pjesmi daje potpuno novu razinu. Poprilično zanimljiv glazbeni komad, možda i ne toliko tipičan za ovaj dvojac. Visoke kvalitete, uz igru tradicionalnih instrumenata i modernih elektronskih zvukova, ovo je jedno od njihovih najboljih izdanja do sada! (Maja Trstenjak)

The Gentleman – ‘Balcony’

Da. Baš poput kronike jedne destrukcije, tako zvuči djelo koje se – kao izdvojena pjesma s jednog sjajnog umjetničkog rada – u obliku Gentlemanova singla i videospota pojavilo u društvu i u dobu kojemu ta autodestrukcija nije strana. Samouništenje koje doziva osobno je i taj rad na rastakanju bliskosti između dvoje ljudi nije samo tema ruske proze ili nezavisnog filma, već i bolna stvarnost čovjeka u svim razdobljima prošlog i saadašnjeg. Pjesma ‘Balcony’ prenosi tu težinu izrazito direktno i pronosi je intenzivno, na način da možemo primijetiti i fizičku promjenu koju ta promjena osjećaja donosi sa sobom. Kada pomislite kako se osoba pored vas promijenila i izgleda drugačije negoli je bila u onim blagim danima građenja zajedničkog ljubavnog imperija. Takva bol putuje puno dalje od osjećajnosti ljubavnog para i može zahvatiti čitava društva. The Gentleman ga skicira sudbinski i s jakom dozom samosažaljenja. Slavenski osjećajno i s reminescencijama različitih slikara poraznog – od Francuske do Kanade i natrag. (Goran Komerički)

D O K T O R – ‘Daj bebo’

Slatka pjesma s pomalo zastrašujućim spotom. Doktor je svoju glazbu opisao kao “plastik pop” – izvrsna žanrovska odrednica koja objedinjuje pop, hip hop, r’n’b, emo i dozu autotunea. Ulazi u uho nakon prvog slušanja, ima lagani ritam koji poziva na ples, a upečatljiv refren samo čeka trenutak kad će ga publika moći glasno otpjevati na nekoj od izvedbi uživo. Još jedan u nizu dokaza koliko nam je underground pop (?!) scena bogata i kvalitetna. Pitanje je trenutka kada će isplivati na mainstream površinu i postati dijelom radijskih etera. (Maja Trstenjak)

Magnus Krieg – ‘Time Traveller’

Što bi bilo kada bi doista postojao taj toliko željeni, umjetničkom čežnjom opjevani, vremenski stroj? Kad bi filmski serijal ‘Povratak u budućnost’ bio štivo realizma, a H.G. Wells tek kroničar stvarnog koncepta? Naš povratak u željena (sretnija?) vremena bilo bi stvar teleportacije jednake onoj kojom nas Magnus Krieg smješta u okrilje italo disca. I, ma kako u svoje doba bio promatran s različitih strana, osebujnost njegove pojavnosti i vitalnost subkulturnog koje posjeduje možemo vrlo jasno upratiti ovih dana. Jer, The Weeknd senzibilitetom osamdesetih svuda u svijetu ruši radijske rekorde, a David Guetta – koji je prošle godine barjaktario o povratku undergroundu – aktualnim singlom nenadano priziva te neke zvukove prošlog. Magnus Krieg je domaći glazbeni projekt koji se iz Vinkovaca virtualno preselio u sferu zajednice core fanova koja je u Europi i svijetu zamjetna. I ta estetika koju nudi lucidna je, precizna i privlačna na načine na koje je bila u vremenu kada su se slušali Baltimora, Spagna, Patrick Cowley, Ken Laszlo, Radiorama, Modern Talking ili Giorgio Moroder. I nudi vremensko putovanje u klub u kojemu će se pronaći apsolutno svi kojima je odrastanje osamdesetih značilo subotu u Saloonu ili Piramidi. Pa i šire. (Goran Komerički)

Niara – ‘Bilo je’

Niara je osječka glazbenica s londonskom adresom. Njen debitantski EP “Via Dolorosa” jedan je od najzanimljivijih konceptualnih glazbenih djela godine, nosi vrlo zanimljivu priču i ugodan zvuk. Fantastična je vokalistica koja je u korak sa svim svjetskim trendovima. Ova je pjesma jedina na hrvatskom jeziku – potencijal za inozemno tržište je ogroman, ali bilo bi odlično kada bi u skorijoj budućnosti podebljala repertoar na hrvatskom, jer regija žudi za ovakvim glazbenicama. (Maja Trstenjak)

Prpl T – ‘Purple Valley’

prpl t mlada je beogradska glazbenica zanimljivog atmosferičnog indie zvuka. Ova je pjesma njeno prvo predstavljanje javnosti, a odrađeno je na odličan način. Nevjerojatno ugodan vokal, nekako tipičan za beogradske indie vokalistice i lagani flow koji uvodi slušatelja u opušten svijet ljepote zvuka. Opusti se i uživaj. (Maja Trstenjak)

Mockingbird – ‘Confiance’

Pjesma ‘Confiance’ je komadić intimnog praštanja i prozračni nagovještaj trenutka u kojemu smo odlučili samome sebi postati najvećim prijateljem. Onda kada shvatimo da naši nemiri dolaze od iracionalnih puteva u kojima, opravdana ili manje opravdana, nezadovoljstva manipuliraju našim životom. I kada nas pretvaraju u kronične grintavce kojima je buđenje napor, a lijeganje prilika za još koju brigu o budućoj katastrofi. Lucija Ivšić je napravila kućnu snimku koja preslaguje naše misli na način na koji, istaknut će, prelsaguje nju samu i njezin umjetnički credo. Zavirite u glazbene skute koje pruža Mockingbird i izgubit ćete se u atmosferi daljine. Onoj koja doziva harmoniju i potiče unutarnji mir. (Goran Komerički)

One Possible Option – ‘Erase’

One Possible Option su primjer benda kakav želimo imati pod svoje i koji će nas natjerati da prokomentiramo rock zvuk kao oblik umjetničkog koji će biti uzbudljiv i rječit. Uzbudljiv na razini energije izvedbe, a rječit na ravni poruka stihova singla ‘Erase’. Koliko smo skloni kompromisima? Udaljavaju li nas oni od nas samih? Kako se nositi s činjenicom kad shvatimo da su vrijednosti svijeta oko nas drugačije od onih koje smo osobno stvarali? Riječki sastav nudi mogućnost da prepoznamo kako je važno usvojiti sigurnost u same sebe da – i tada kad nam se čini kako se stvari kreću u obrnutom smjeru – zadržimo hrabrost i budemo odlučni u nastojanju da svoj mali svijet posložimo tako da nam zadovoljstvo bude nit vodilja. Kad je u pitanju nit vodilja sastava One Possible Option, ona može voditi samo u jednom smjeru. A taj je – svjetska klupska iskustva i nastojanje da budu prepoznati na pokojoj svjetskoj adresi. (Goran Komerički)

Činčila – ‘Monkey In My Head’

Sarajevski rock koji zvuči uvjerljivo! Žestina i zanimljiva boja vokala ovom bendu daju prepoznatljivost, a njihova nova pjesma “Monkey In My Head” svidjet će se svakom ljubitelju žešćeg zvuka. Fantastičan aranžman, zanimljivi trenutci energetskog kontrasta uz odličnu ritmičku podlogu i sirov zvuk distorzije električne gitare njihova su formula uspjeha. Potrebno je samo još poraditi na izgovoru engleskih riječi i Činčila može početi žariti i paliti regijom. (Maja Trstenjak)

Pjesme s popisa možete prelušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na Deezeru i Spotifyju . Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na profilu Airplay Radio Charta na servisu Apple Music.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s