Apple Music bi mogao biti game changer domaće glazbene industrije


Dolazak servisa Apple Music mogao bi utjecati na razvoj ekonomije streaminga, prepoznavanje privlačnosti digitalnog pristupa glazbenim sadržajima i ukupnu monetizaciju glazbe.

 

Apple Music Discover New Music Screen Shot

Otkrivanje glazbe putem servisa, preslušavanje podcasta i slušanje radija Beats 1 u Hrvatskoj. Foto: Screenshot Apple Music

 

Apple Music je danas došao u Hrvatsku i postao trećim globalnim glazbenim servisom prisutnim u našoj zemlji. Dolazak je stigao u sklopu velikog proširenja dostupnosti Appleovih usluga i paketa u nove 52 zemlje u kojima je platforma od danas prisutna.  Ponuda za ljubitelja glazbe u našoj zemlji je izrazito privlačna, jer nudi šest mjeseci besplatnog razdoblja i mjesečnu cijenu pretplate koja će, nakon isteka pola godine probnog korištenja, iznositi 44.99 kuna mjesečno. Ta cijena čini ga prihvatljivim od Deezera koji ima redovnu cijenu od 52 kune.

Ovakav potez smatra se izrazito značajnim za razvoj streaminga u Hrvatskoj, jer donosi veliki probni period. Tijekom njega će novi korisnici jednim klikom moći pristupiti do šezdeset milijuna pjesama i niza atraktivnih playlista. Ono što je izrazito značajno jest to kako će neograničeno moći preslušavati podcaste i uživati u programu radija Beats 1 i niza personaliziranih svjetskih i domaćih radijskih programa.

 

Beats 1 Radio Screen Shot

Beats 1 Radio  je jedno od stožernih radijskih mjesta svjetske glazbene scene. Screenshot: Apple Music

 

Globalni radio Beats 1 stožerno je svjetsko radijsko mjesto za prezentaciju nove glazbe, a njegov program ispunjen je vrhunskim prezenterima kao što su Zane Lowe, Ebro Darden, Matt Wilkinson, Julie Adenuga, Brooke Reese i Rebecca Judd. Jednako tako, u programu se nalaze tjedne emisije ili kultni programi poput ‘Time Crisis’ Ezre Koeniga, ‘Rocket Hour’ Eltona Johna, ‘The Echo Chamber’ Mike D-ja, ‘Dance XL’ Anne Lunoe ili show Nadeske Alexis. Svoje podcaste za Beats 1 radili su ili rade Billie Eilish, Drake, Anderson .Paak ili, primjerice, Sam Smith.

Entuzijastičke reakcije ovoga trenutka stižu s mnogih strana, jer je kompletna zajednica koja koristi Appleove usluge ili je vlasnikom Appleovih uređaja obavještena o otvaranju servisa. Prvi podaci bit će poznati slijedećih dana, ali se zna kako je vrlo veliki broj vlanika iPhonea odlučio odmah registrirati mogućnost njegova korištenja. Cijela ta priča mogla bi Apple Music učiniti game changerom u razvoju domaće glazbene industrije. To znači kako bi mogao utjecati na razvoj ekonomije streaminga, prepoznavanje privlačnosti digitalnog pristupa glazbenim sadržajima i ukupnu monetizaciju glazbe.

 

Apple Music PLaylists Screen Shot

Playliste su jedan od osnovnih proizvoda za uživanje u glazbi, ali i osnovnih alata za razvoj vidljivosti pjesama pojedinih izvođača. Foto: Screenshot Apple Music

 

Apple Music je od danas prisutan i u zemljama regije. Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Sjeverena Makedonija također su dobile pristup svjetskoj zajednici njegovih korisnika, a zanimljivo je kako su konačno otvorene i Island i Gruzija.

Billboard prenosi kako je poseban fokus širenja glazbenog servisa bio usmjeren na afrički kontinent i da će mnoga nova područja dobiti lokalizirane sadržaje koji će ga učiniti još atraktivnijim tamošnjoj publici. S novim povećanjem dostupnosti usluge, Apple Music je postao dvostruko dostupniji od Spotifyja, jer se broj zemalja zaustavio na njih 167 (švedski servis dostupan je na 79 teritorija).

Oliver Schusser – čelni čovjek Apple Musica – u svojim javnim istupima prošle godine je najavljivao važne korake u razvoju sadržaja platforme i širenju Apple Musica na nove teritorije, a ovom prilikom nije krio oduševljenje novim iskorakom. ‘Nadamo se da će naši pretplatnici uživati otkrivajući nove omiljene aplikacije, igre, glazbu i sadržaje na podcastima’, stoji u izjavi za medije. S rečenicama podrške svjetskim kreativcima, umjetnicima i razvojnim programerima.

 

Apple Music Browse Screen Shot

Apple Music omogućava pristup do više od šezdeset milijuna pjesama. Screenshot: Apple Music

 

Prije lansiranja usluge u nove 52 zemlje, pristup servisu Apple Music postao je dostupan i putem internetskog browsera. Takva odluka omogućila je mnogim korisnicima PC računala da na jednostavan način dođu do servisa Apple Music i njegovih sadržaja. Jednako tako, Apple Music moguće je koristiti i s aplikacijom za telefonske uređaje operativnog sustava Android.

Uz ekspanziju servisa Apple Music, kompanija Apple je omogućila da usluge App Store, Apple Podcasts, iCloud i Apple Arcade sada budu dostupne u još 20 zemalja. Na taj način će App Store, Apple Podcasts i Apple Arcade biti prisutne u 175 zemalja ili regija.

Goran Komerički

 

 

 

 

 

2 misli o “Apple Music bi mogao biti game changer domaće glazbene industrije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s