The Weeknd: ‘Blinding Lights’ je najemitiraniji i najstreamaniji strani singl u Hrvatskoj


Pjesma ‘Blinding Lights’ je do sada zauzela prvo mjesto u 29 zemalja svijeta među kojima se nalaze liste najvećih svjetskih tržišta – američko, britansko, njemačko, kanadsko i australsko.

 

Picture 010
Album ‘After Hours’ je treći tjedan zaredom na prvome mjestu liste Billboard 200. Foto: Anton Tammi

 

The Weeknd se vratio na prvo mjesto Službene radijske liste s pjesmom ‘Blinding Lights’. Rezultati monitoringa tjednog emitiranja stranih pjesama u programima domaćih radijskih stanica su peti puta na vrh doveli najavni singl njegova aktualnog albuma ‘After Hours’. Ploča je, u međuvremenu, doživjela i objavu nadopunjenog izdanja i zadržala vrh američke liste Billboard 200 treći tjedan zaredom.

Hrvatski radijski eter i glazbeni streaming na Deezeru, Weekndov ‘Blinding Lights’ prepoznaju kao najatraktivniji svjetski singl. Domaći streameri uvrštavaju još jednu pjesmu kanadskog kantautora među sto najstreamanijih (‘In Your Eyes’) dok se selektori radijskih stanica vjerno drže samo najjače njegove stvari. To je i očekivano iz najmanje dva razloga. Prije svega, album Weeknda zahtjevniji je od prosjeka pop zvuka hrvatskih radijskih stanica i nudi manje ‘ljepljivih’ trenutaka no što to nudi, primjerice, album Due Lipe.

 

 

S druge strane, domaći eter prosječno je manje sklon aktualnom R&B i hip hop zvuku, a skučenost emitiranja aktualnih pjesama tu nesklonost samo će naglasiti. O kolikoj skučenosti se radi, govori podatak da je za zauzimanje prvog mjesta u Hrvatskoj bilo dovoljno da se pjesma emitira na 44 radijske stanice s prosjekom od približno šest emitiranja tjedno. Podsjetimo, mjerenje popularnosti obuhvaća monitoring rotacije na preko 130 radijskih stanica u zemlji.

Pjesma ‘Blinding Lights’ je do sada zauzela prvo mjesto u 29 zemalja svijeta među kojima se nalaze liste najvećih svjetskih tržišta – američko, britansko, njemačko, kanadsko i australsko. Stvar je došla na prva mjesta top-lista u susjednim zemljama kao što su Slovenija, Madžarska, Italija i Austrija, ali i u različitim svjetskim središtima kao što su Hong Kong, Novi Zeland, Švedska, Izrael, Češka ili Estonija. S time da je upravo s ovom pjesmom The Weeknd ostvario prva mjesta u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Australiji.

 

 

Dua Lipa je, s druge strane, ostvarila ulaz i treće simultane pjesme u Top 40 hrvatskog radijskog etera. Singl ‘Break My Heart’ ostvario je najviši novi ulaz na listi ARC 100 i – kao hot shot debut i hot airplay – pozicionirao se na petnaesto mjesto. S boravkom još dvije njezine stvari u domaćem Topu 5 (‘Physical’ je na drugome mjestu, a ‘Don’t Start Now’ na petom), kosovska glazbenica ostvaruje najuspješniji rezultat koji je metaforički i dalje čini uspješnim pandanom najpopularnijim domaćim izvođačima u Hrvatskoj.

Zvuk novoga singla, uz to, sjajno korespondira s linijom pop pjesama koje su desetljećima omiljene domaćim glazbenim urednicima – onom atmosferom koja doziva osamdesete godine u popularnoj glazbi. Pjesma ‘Break My Heart’, podsjetimo, u sebi sadrži citat singla ‘Need You Tonight’ grupe INXS, objavljenog 1987. godine.

 

 

Zvuk i atmosferu starijih razdoblja naći ćemo u još nekoliko singlova koje se nalaze među deset najemitiranijih. Pjesma ‘Physical’ citira Oliviju Newton-John, Jonas Brothers se naslanjaju na new wave osamdesetih (‘What a Man Gotta Do’ je na četrvtom mjestu), a SZA i Justin Timberlake naslanjaju se na starije dane funkyja i disco glazbe. Njihova ‘The Other Side’ se pozicionirala na broj osam i ovoga tjedna ostvarila najviši dosadašnji plasman na Airplay Radio Chartu. Veliki skok od dvdeset mjesta, pritom, ostvario je i ‘Say So’, singl Doje Cat s jakim vizualnim i zvučnim reminescencijama na doba funka i disco glazbe.

Među sedam noviteta na listi ARC 100, nalaze se uglavnom stari znanci iz radijskih programa: OneRepublic, Kygo, Demi Lovato i John Legend. Tome valja pridodati i debitanta Rayja Daltona i novu stvar koju potpisuje Hailee Steinfeld. Pjesma ‘I Love You’s’ također interpolira staru pjesmu – ‘No More I Love You’s’ Annie Lennox iz 1995. godine. Najveći skok – za punih šezdeset i osam mjesta prema naprijed – ostvarila je Rita Ora. Njezin ‘How to Be Lonely’ je ovoga tjedna dospio na 31. mjesto. Usporedno se na streaming servisima  pojavila i live verzija ovoga singla.

 

 

Airplay Radio Chart je nastao na temelju zbroja emitiranja stranih pjesama u programima radijskih stanica širom Hrvatske prema podacima servisa 1Played. Aktualno izdanje liste ARC 100 objavljeno je s datumom od 13. travnja. Radijsku prezentaciju liste možete slušati u emisiji ARC Top 40 u programu HR2. Radijski show dostupan je i na radijskome podcastu putem Slušaonice Hrvatskoga radija.

Listu prvih čertdeset najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru možete pronaći na stranici top-lista.hr Hrvatske diskografske udruge, a preslušati je putem playliste ARC Top 40 koja se nalazi na profilu Airplay Radio Charta na servisu Deezer.

Goran Komerički

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s