Podaci govore da Dua Lipa u Hrvatskoj ima status domaćeg hit-izvođača


Istovremeno, jedna od najvećih svjetskih zvijezda je marginalno zastupljena na digitalnim mainstream portalima. Privatni medijski nakladnici u našoj zemlji propuštaju glazbene sadržaje strateški uvrstiti u portfelj medijskih sadržaja za ostvarivanje profita.

 

dua lipa

U posljednjih dvadeset tjedana, Dua Lipa se na vrh liste ARC 100 popela četrnaest puta. Foto: Official Press

 

Dua Lipa se treći puta našla na vrhu Službene radijske liste sa singlom ‘Physical’. Pjesma s interpolacijom stihova istoimene pjesme Olivije Newton-John iz 1981. godine u potpunosti je osvojila domaći radijski eter, ali je razmak u ukupnom broju emitiranja između njezina i singlova ‘Blinding Lights’ (The Weeknd je na broju 2) i ‘Stupid Love’ (Lady Gaga je treća) nešto manja no što je bila prije tjedan dana.

Domaći radijski eter je, s druge strane, tri najuspješnija singla potpuno odvojio od ostalih najemitiranijih pjesama. Podaci govore kako tri najpopularnije pjesme na hrvatskim radijskim stanicama imaju najmanje dvostruko veću prisutnost u odnosu na singlove koje se nalaze od četvrtog do stotog mjesta. Ta vidljivost je, međutim, i dalje iznimno mala s obzirom na ukupan broj radijskih koncesionara u našoj zemlji. Razloga za to ima puno no jedan od najvažnijih je činjenica da Hrvatska ima vrlo malo formatiranih stanica koje pjesmama uvrštenima u prioritetnu rotaciju garantiraju širu vidljivost.

 

 

Dua Lipa se, s druge strane, ovoga trenutka u Hrvatskoj ‘ponaša’ poput domaćeg izvođača. U posljednjih dvadeset tjedana, na vrh liste ARC 100 popela se četrnaest puta, a prije toga je ostvarila rezultat od sedamnaest tjedana vladanja Airplay Radio Chartom, zahvaljujući suradnji s Calvinom Harrisom u pjesmi ‘One Kiss’. Njezini videospotovi ulaze u YouTube trendove, ima široku radijsku podršku, velik broj hrvatskih pratitelja na društvenim mrežama, djelomično okuplja pažnju specijaliziranih glazbenih portala i postiže odlične rezultate glazbenog streaminga. Na hrvatskom Deezeru zastupljena je s tri singla među deset najstreamanijih pjesama.

Digitalni mainstream portali, međutim, parcijalno se bave kosovskom glazbenicom i njezinim fenomenom, a to parcijalno tiče se, prije svega, tema poput ‘beauty pravila u doba samoizolacije’, ‘fotografija iz djetinjstva koja je sve raznježila’ i ‘u izolaciji provodi vrijeme s dečkom’. U doba kada glazbena industrija bilježi rekordne poslovne rezultate u svijetu, zanimljiv je podatak kako privatni medijski nakladnici u našoj zemlji propuštaju glazbene sadržaje strateški uvrstiti u portfelj medijskih sadržaja za ostvarivanje profita.

 

 

Jonas Brothers i Dua Lipa zatvaraju Top 5 radijskoga etera s pjesmama ‘What a Man Gotta Do’ i ‘Don’t Start Now’, a nadprosječan skok od dvanaest mjesta po prvi puta je u Top 10 doveo Aliciu Keys s najavnim singlom skorašnje ploče ‘Alicia’, temom ‘Underdog’. Album se trebao pojaviti 20. ožujka, ali je u uvjetima svjetske zdravstvene krize datum izlaska pomaknut na 15. svibnja. Među prvih deset u Hrvatskoj i dalje se nalaze starosjedioci – La Lana, Lewis Capaldi, Shawn Mendes feat. Camila Cabello i Tones and I.

Ava Max, Ed Sheeran i Jax Jones sudjeluju sa četiri pjesme na listi ARC 100 i to je dobar podatak za domaće koncertne i organizatore klupskih događaja koji će nakon krize pokušati podići vlastitu poslovnu djelatnost. Najveće skokove prema naprijed ovoga tjedna su otvarili Doja Cat s pjesmom ‘Say So’ odnosno Sam Smith (‘To Die For’) i Halsey (‘You Should Be Sad’).

Kalifornijska reperica Doja Cat je pritom ostvarila najveći skok na kompletnoj listi. Njezina pop pjesma s utjecajima disco glazbe s broja 99 dospjela je na 47. mjesto. Halsey i Sam Smith su, s druge strane, ostvarili uspone od petnaest mjesta što je njihove singlove učinilo ‘greatest gainerom’ među prvih četrdeset. Skok od 33 mjesta ostvario je singl ‘Kings & Queens’, kojim je Ava Max ostvarila najviši novi ulaz u Topu 40. Od osam noviteta na listi ARC 100, najviši novi ulaz ostvarila je pjesma ‘Falling’. Aktualni singl Harryja Stylesa s albuma ‘Fine Line’ smjestio se na 53. mjestu.

 

 

Airplay Radio Chart je nastao na temelju zbroja emitiranja stranih pjesama u programima radijskih stanica širom Hrvatske prema podacima servisa 1Played. Aktualno izdanje liste ARC 100 objavljeno je s datumom od 6. travnja. Radijsku prezentaciju liste možete slušati u emisiji ARC Top 40 u programu HR2. Radijski show dostupan je i na radijskome podcastu putem Slušaonice Hrvatskoga radija.

Listu prvih čertdeset najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru možete pronaći na stranici top-lista.hr Hrvatske diskografske udruge, a preslušati je putem playliste ARC Top 40 koja se nalazi na profilu Airplay Radio Charta na servisu Deezer.

Goran Komerički

 

 

2 misli o “Podaci govore da Dua Lipa u Hrvatskoj ima status domaćeg hit-izvođača

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s