Dodjela BRIT Awards 2020 bila je poligon za izricanje društvenih stavova


BRITs-i su i ove godine pokazali raskoš video formata. Podjela priznanja u deset kategorija donijela je dvosatni show s nastupima nominiranih zvijezda i gegovima voditelja Jacka Whitehalla. Pobjednik večeri je Lewis Capaldi, ali je show ‘ukrao’ Dave.

 

Lewis Capaldi Facebook 2020-02-19

Lewis Capaldi osvojio je dvije nagrade na četrdesetoj dodjeli BRITs-a, onima za Najboljeg novog izvođača i Najbolju pjesmu godine. Foto: Facebook Fan page Lewis Capaldi

 

Nekoliko trenutaka nakon što je Borisa Johnsona nazvao rasistom, britanski reper Dave dobio je nagradu za Album godine na svečanosti dodjele priznanja britanske glazbene industrije, ispisuje BBC. Javni radijski i televizijski servis dodaje kako je Lewis Capaldi pobjednik večeri, ali da je vlasnik ploče ‘Psychodrama’ ukrao show u areni O2.

 

 

Hip hop glazbenik iz južnog Londona na svojem prvijencu se angažirano pozabavio iskustvom crne zajednice u životu Velike Britanije, odrastanjem, trvenjima i borbama – kako vanjskim, tako i unutarnjim. Stoga je bilo i za očekivati da, tijekom upečatljive proširene izvedbe singla ‘Black’, Dave progovori o pnekim javnim problemima. Pod svjetlima reflektora i televizijskog odnosno YouTube prijenosa zatražio je pravdu za useljenike s Kariba, tzv. Generaciju Windrush-a, nadoknadu za britansku povijest ropstva i kolonijalizma i javno optužio medije za neprimjeren odnos prema Meghan Merkle.

Prilikom zahvale za njprestižniji kipić večeri, Dave je nagradu posvetio svim ambicioznim mladim ljudima koji žele slijediti njegov primjer. Oslovio je ‘sve mlade kraljeve i kraljice koji sanjaju o nečemu velikom’ i naglasio da on nije ništa drugačiji od njih.  ‘Možete učiniti sve što zamislite’, podvukao je.

 

 

Lewis Capaldi osvojio je dvije nagrade na četrdesetoj dodjeli BRITs-a, onima za Najboljeg novog izvođača i Najbolju pjesmu godine. Ležernog pristupa i humora koji oduševljava, Lewis je naglasio kako njegova stvar nije posvećena njegovoj bivšoj već baki koja ga je nedavno napustila. Najboljim ženskim izvođačem proglašena je Mabel, najboljim muškim postao je Stormzy,  a najboljom grupom sastav Foals kojega smo prošle godine uživo gledali na zagrebačkom INmusic Festivalu.

Celeste je, znalo se od ranije, osvojila priznanje ‘Rising Star’ koja je namijenjena glazbeniku u usponu. Njezina pojava na pozornici isijavala je stidljivošću i zahvalom, no ta je stidljivost u vrijeme iznimne vokalne izvedbe pjesme ‘Strange’ nestala kao pometena.

 

 

Premda podaci govore kako je svega 3.8 milijuna gledatelja pratilo prijenos dodjele putem televizijske mreže ITV – najmanje ikada – BRITS-i su i ove godine pokazali raskoš formata. On je donio podjelu priznanja u svega deset kategorija i dvosatni show u kojemu su se upečatljivi nastupi nominiranih miješali s mnoštvom gegova voditelja Jacka Whitehalla, njegovih sarkastičnih najava i duhovitih razgovora.

Ti nastupi ticali su se, primjerice, rasplesanog otvaranja Mabel, spuštanja Lizzo među publiku ili premijernog izvođenja teme iz filme o Jamesu Bondu koju su na pozornicu doveli Billie Eilish, Finneas, Johnny Marr, Hans Zimmer i 22-člani orkestar. Izvedbe uživo uključile su činjenicu da je Stormzy na pozornicu, duhovito će BBC, pozvao ‘pola Londona’. Tih pola Lonodna činilo je, zapravo, više od stotinu performera u izvođenju medleyja njegovih pjesama s ploče ‘Heavy Is the Head’.

 

 

Dodjela britanskih nagrada zorno je pokazala kako je Lizzo ovoga trenutka najoptimističnija osoba popularne glazbe i da je Billie Eilish neupitno najveća pop zvijezda na svijetu. Ovacije publike na samu spomen imena kalifornijske kantautorice bile su nemjerljive, a podaci o pregledu nastupa iz Londona na mreži YouTube to samo potvrđuju. Jer, brojke o pregledu izvedbe pjesme ‘No Time to Die’ višestruko nadmašuju sve ostale s prestižnog glazbenog događanja.

S druge strane, mlada dobitnica nagrade za Najboljeg međunarodnog ženskog izvođača pokazala je iznimnu osjećajnost i zahvalnost, poručivši nominiranim glazbenicama koje je pobijedila te večeri – Lizzo, Lana Del Rey, Ariana Grande, Camila Cabello – ‘da su sve one jedini razlog zbog kojih postoji’ odnosno zbog čega se bavi glazbom. Billie je zaplakala na pozornici netom nakon što je, primivši nagradu od Sporty Spice, zahvalila publici na uspjehu koji ima.

 

 

Četrdeseta dodjela nagrada britanske glazbene industrije izazvala je niz komentara zbog novog pokazivanja spolne neravnopravnosti pri vrednovanju umjetničkog rada. Činjenica kako u zajedničkim kategorijama, osim Mabel, nije bilo nijednog nominiranog ženskog izvođača i nijedne pobjednice, naišla je na kritike još od trenutka objave liste nominacija.

Na samoj dodjeli, različitim pristupima na tu činjenicu upozorili su dobitnici poput Yannisa Phillipakisa iz grupe Foals ili Stormzyja odnosno prezentera nagrada kao što je Paloma Faith. Voditelj Jack Whitehall je, prilikom jedne od svojih najava, zavapio kako su – s obzirom na to da su pitanja zaštite okoliša glavna tema nagrada ove godine – ‘u duhu te održivosti Britanci reciklirali sve dosadašnje izgovore o tome zašto je nominirano tako malo žena’.

 

 

S druge strane, Guardian ističe kako su se BRITsi pretvorili u jedinstvenu platformu za promoviranje politike rasne ravnopravnosti i poligon na kojemu će se izražavati društveni stavovi. Poput pozdrava bivšoj premijerki Theresi May koji joj je uputio dobitnik nagrade za Najboljeg međunarodnog muškog izvođača Tyler, the Creator. Razlog? U vrijeme vladavine nekadašnje premijerke, Tyleru je bio onemogućen ulazak u Veliku Britaniju zbog dijela tekstova njegovih pjesama.

 

 

Guardian ističe kako je povijest BRITsa ispunjena protestnim ili politički obojenim stavovima. Još od sredine devedesetih, kada se Jarvis Cooker nadovezao na angažirani ‘Earth Song’ Michaela Jacksona posvećen zaštiti okoliša. David Bowie je 2014. godine agitirao za ostanak Škotske u Velikoj Britaniji, Katy Perry je tri godine kasnije ismijavala Donalda Trumpa i Theresu May, a potom je, navodi se, pijani Damon Albarn rogoborio protiv Brexita.

Ipak, borba za prava crne populacije čine, podvlači britanski dnevnik, novi val angažmana. Zato je bilo i sasvim očekivano da će Dave – koji je prije BRITsa, osvojio i nagradu Mercury za album ‘Psychodrama’ – javno istaknuti svoje nezadovoljstvo ravnopravnošću stanovnika različitoga podrijetla.

I to će izvođači crnoga zvuka, ispisuje Guardian, učiniti na način na koji su nešto slično nekada činili veliki rock izvođači. Upravo taj primjer jedan je od onih koji nam pokazuje kako su neke uloge rock umjetnika preuzeli izvođači hip hop izričaja. Želje, rečnice i snovi su isti, samo je diskurs drugačiji.

 

 

Svečanost dodjele priznanja BRIT Awards mogla se u cijelome svijetu gledati putem prijenosa na YouTubeu, a voditeljice događaja na crvenom tepihu bile su Alice Levine i Clara Amfo s BBC-jeva Radija 1. Na njemu se, između ostalih, pojavila i Mabel u društvu svoje majke Neneh Cherry, svojedobne dobitnice priznanja britanske glazbene industrije.

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s