Glasači BRITs-a nisu prepoznali vrijednost britanskih bendova


Ovogodišnja lista nominacija za The BRIT Awards u prvi plan je stavila muške samostalne izvođače dok je ženski dio glazbene scene ostao zanemaren. Bendovi su prisutni samo u svojoj kategoriji.

 

Lewis Capaldi Facebook 2019 May

 

Lewis Capaldi i Dave predvode listu nominiranih izvođača ovogodišnjih nagrada britanske glazbene industrije s po četiri nominacije dok ih Stormzy i Mabel imaju tri, objavljeno je ove subote na lansiranju 40. izdanja BRITs-a.

Lewis Capaldi i Dave nominirani su u kategorijama Najboljeg muškog izvođača i Najboljeg novog izvođača, a njihovi albumi ‘Divinely Uninspired to a Hellish Extent’ odnosno ‘Psychodrama’ uvršteni su u kategoriju albuma godine. Istovremeno, obojica su zastupljeni i u kategoriji Pjesme godine zahvaljujući pjesmama ‘Someone You Loved’ odnosno ‘Location’. Stormzy i Mabel imaju nominaciju manje, jer se njihove plkoče nisu našle među najboljima, ali jesu pjesme ‘Vossi Bop’ i ‘Don’t Call Me Up’.

 

 

Obljetničko izdanje priznanja britanske glazbene industrije doživjelo je redizajn sa smanjenjem broja kategorija i preimenovanjem nekih od njih. Predsjednik odbora nagrade David Joseph izjavio je kako je to učinjeno zbog toga što je ‘najvažnije da se u središte priče stave kreativnost, britanska kultura i izvanredne izvedbe’ koje će pokazati kako britanska glazba posjeduje svjetski rang popularne umjetnosti. Iz ukupnog broja nagrada izbačene su tri domaće i jedna međunarodna pa ih je sada ostalo svega – devet. Nagrada za Producenta godine bit će dodijeljena na samoj Svečanosti. Zanimljivo je kako je izostavljena ona za međunarodnu grupu godine, a ostale su one za muškog i ženskog izvođača.

U suglasju s listom nominacija, to znači kako je – u vremenu kada su radovi popularne glazbe u pravilu potpisivani s većom grupom autora – naglasak stavljen na pojedinačnog umjetnika. To potvrđuju i nominacije u glavnim kategorijama. Među nominiranima za album ili pjesmu godine, naime, nema niti jednog rada koju potpisuje bend. Pa ni oni koji se nalaze među odabranima za Grupu godine – Bastille, Bring Me the Horizon, Coldplay, D-Block Europe ili Foals.

Istovremeno, od 12 nominiranih albuma na jesenjem izdanju Mercury Music Prize – nagradi koja prepoznaje najbolje albume u jednogodišnjem razdoblju – njih šest potpisali su bendovi. Glavna nagrada industrije, međutim, nijedan od tih radova nije uvrstila među pet najboljih u godini.

 

 

The BRIT Awards u sedam kategorija imaju po pet nominacija, kategorija Rising Star je imala tri dok ona za Pjesmu godine sadrži njih deset. Novim imenima su dodijeljene dvije kategorije od kojih jedna pripada izvođaču koji se u izbornoj godini etablirao dok druga predstavlja izvođača u usponu od kojega se u predstojećoj – najviše očekuje.

Ove godine je dobitnica priznanja ‘Rising Star’ proglašena i najperspektivnijim izvođačem u odabiru BBC-ja. Radi se o Celesti, dvadeset i petogodišnjoj djevojci koja je rođena u Los Angelesu i odrasla u Brightonu. Njezini uzori su Ella Fitzgerald, Otis Redding, Billie Holiday i Aretha Franklin. Svoju prvu pjesmu ‘Sirens’ napisala je u spomen na oca. U London je preselila prije tri godine, a danas se smatra novom velikom predstavnicom britanske scene.

 

 

Komentatori popularne kulture navode kako su – za razliku od prošlogodišnjeg izdanja – ovogodišnji BRITs-i u prvi plan stavili muške samostalne izvođače dok je ženski dio glazbene scene ostao zanemaren. Podatak kako je samo Mabel uspjela samostalno ući u tri ravnopravne kategorije – one za album, pjesmu i novog izvođača godine – govori sam za sebe. S druge strane, više od polovice nominiranih ne pripadaju bjelačkoj zajednici, ističe Guardian, što upućuje na uspostavljanje ravnoteže u pristupu različitosti naslijeđa, kultura i glazbenog izričaja.

 

 

U kategorji za najboljeg međunarodnog ženskog izvođača nominirane su Ariana Grande, Billie Eilish, Camila Cabello, Lana Del Rey i Lizzo dok su kod muških kolega odabrani Bruce Springsteen, Burna Boy, Dermot Kennedy, Post Malone i Tyler, the Creator. Subotnje lansiranje nominacija emitirano je u programu ITV-ja, a vodila ga je Alice Levine s BBC-jeva Radija 1. Dodjela The BRIT Awards bit će održana 18. veljače u londonskoj Areni O2.

 

 

Jedna misao o “Glasači BRITs-a nisu prepoznali vrijednost britanskih bendova

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s