Dua Lipa vlada radijskim eterom, La Lana je ostvarila novi rekord


Dua Lipa i La Lana učinile su povijesne rezulate na ovotjednoj listi ARC 100 u jedinstvenom raspletu tjednog mjerenja popularnosti stranih pjesama u programima domaćih radijskih stanica.

 

Dua Lipa Press Photo (5)

Dua Lipa je ovoga trenutka najuspješniji strani izvođač u domaćem radijskom eteru. Foto: Official Press

 

Britanska glazbenica kosovskog porijekla ostvarila je direktni ulaz u Top 5 s drugim singlom sa skorašnjeg albuma ‘Future Nostalgia’ i zadržala prvo mjesto Službene radijske liste. La Lana je plasmanom na drugo mjesto Airplay Radio Charta u prvome tjednu boravka među četrdeset najemitiranijih, ostvarila višestruko raritetan rezultat s prvim međunarodnim singlom u karijeri.

Dua Lipa je ostvarila respektabilan rezultat od jedanaest tjedana boravka na Sprvome mjestu s pjesmom ‘Don’t Start Now’ i s time došla na šesto mjesto svih vremena prema broju tjedana provedenih na vrhu Službene radijske liste. No, to joj nije i najuspješniji singl u karijeri, jer je s Calvinom Harrisom sedamnaest puta boravila na prvome mjestu u Hrvatskoj. Radilo se o pjesmi ‘One Kiss’.

Najviše tjedana boravka na prvome mjestu Airplay Radio Charta u povijesti prošle godine je ostvarila pjesma ‘Senorita’ u izvođenju Shawna Mendesa i Camile Cabello – njih osamnaest. Calvin Harris je u duetu ‘Giant’ s Rag’n’Bone Manom stolovao četrnaest puta, a trinaest puta na vrhu bili su Luis Fonsi & Justin Bieber feat. Daddy Yankee (‘Despacito’) i Ed Sheeran (‘Perfect’).

 

 

Pjesma ‘So Messed Up’ je, s ovotjednim ulaskom u Top 5 najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru, ostvarila još nekoliko rariteta. La Lana je prvi hrvatski izvođač koji je ušao tako visoko na listi najuspješnijih stranih singlova i postala je prvim izvođačem koji je ostvario Hot Airplay singl na poziciji broj dva u povijesti Charta. Istovremeno, ‘So Messed Up’ je prva pjesma koja je istovremeno najviše skočila na listi ARC 100 i tim skokom stigla direktno na drugo mjesto Airplay Radio Charta i time objedinila statuse Hot Airplay i Greatest Gainer ARC. Termin Hot Airplay označava pjesmu koja je ostvarila najviši novi ulaz među prvih četrdeset, a Greatest Gainer ARC titulira stvar koja ostvari najveći skok među 100 najemitiranijih.

‘Hvala svim radijskim stanicama u Hrvatskoj, hvala vama, hvala svima na podršci! Ja fakat ovo nisam očekivala i doslovno mi se plače… Vjerojatno osamnaest godina nitko nije ni plakao u eteru, ali evo ja plačem. Od sreće!’, ganuto je komentirala La Lana nakon što je – za emitiranja Službene radijske liste u eteru HR2 – saznala za vijest o visokom plasmanu.

 

La Lana_09 - fot dagsoon Dagmara Szewczuk

Uspjeh singla ‘So Messed Up’ u hrvatskom radijskom eteru donio je suze ganuća u oči La Lane. Foto: Dagmara Szewczuk

 

Novi singl La Lane originalno je izdanje diskografske kompanije Warner Music Poland i na taj način je svrstan u kategoriju stranih singlova u domaćem radijskom eteru. Slična situacija se zbila ovoga ljeta kada je pjesma ‘Ederlezi’ dua Vanillaz također našla svoje mjesto na Službenoj radijskoj listi. Pozicioniranje na listi ovisi o učestalosti emitiranja singla u programima radijskih stanica u Hrvatskoj, a osnova za pripadnost kategoriji stranoga singla ne ovisi o jezičnom izričaju već o sjedištu diskografske etikete koja je objavila pjesmu.

Raritetan rezultat  su ovoga tjedna ostvarila još dva singla, oba među prvih deset. Dua Lipa je ostvarila direktan ulaz na četvrto mjesto sa svojom novom pjesmom ‘Pysical’ i time ostvarila prvi Hot Shot Debut u povijesti koji se smjestio u Top 5 Airplay Radio Charta. S druge strane, skokom grupe Jonas Brothers na osmo mjesto s pjesmom ‘What a Man Gotta Do’, po prvi puta se dogodilo da su sva četiri statusna singla istoga tjedna boravili u Top 10 – Hot Airplay, Hot Shot Debut, Greatest Gainer ARC i Greatest Gainer TFO. Status Greatest Gainer TFO označava singl koji se najviše popeo među četrdeset najemitiranijih.

 

 

Airplay Radio Chart je nastao na temelju zbroja emitiranja stranih pjesama u programima radijskih stanica širom Hrvatske prema podacima servisa 1Played. Aktualno izdanje liste ARC 100 objavljeno je s datumom od 12. kolovoza. Radijsku prezentaciju liste možete slušati u emisiji ARC Top 40 u programu HR2. Radijski show dostupan je i na radijskome podcastu putem Slušaonice Hrvatskoga radija.

Listu prvih čertdeset najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru možete pronaći na stranici top-lista.hr Hrvatske diskografske udruge, a preslušati je putem playliste ARC Top 40 koja se nalazi na profilu Airplay Radio Charta na servisu Deezer.

Goran Komerički

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s