Justin Bieber: Prihvaćanje boli zdravije je od bijega


Album ‘Changes’ na površinu donosi važnost ljubavne bliskosti, podrške koju nam može dati samo ljudsko biće kojemu vjerujemo i koje u nas vjeruje. Ali i podsjeća kako trebamo biti spremni tu podršku prihvatiti.

 

Album Artwork Justin Bieber - Changes

 

‘Reakcija publike u trenutku kad sam se popeo na pozornicu kao gost Ariane Grande dala mi je samopouzdanje i podsjetila me na to kako postoji ono u čemu sam dobar. I kako je to nešto od čega ne trebam bježati’, rekao je Justin Bieber tijekom izrazito emotivnog razgovora sa Zaneom Loweom u eteru globalnog radija Beats 1. Kanadska pop zvijezda podvukla je kako su bijegovi sastavni dio života:  ‘Bježao sam od toga.  Mislim da puno nas to čini kada nešto postaje teško. Gotovo da nam valja trčati prema boli ili prema onome što će nas povrijediti, umjesto da bježimo od toga. Mislim da, kada dođe do toga, dobijete neku vrstu ozdravljenja.’

To ozdravljenje i ta nova prilika koju će prigrabiti, ilustrirana nam je skupom pjesama koje ćemo naći pod imenom ‘Changes’. I taj ‘Changes’ – jednako kao i ‘Purpose’, objavljen prije nešto više od četiri godine – donosi jasan trenutak u kojemu životnom poglavlju će se Justin Bieber pronaći i na koji način će ga dijeliti samome sebi i svima.

Samome sebi, jer će terapeutski trenutak glazbenog stvaranja omogućiti te bijegove i te povratke na intenzivniji, ali i oslobađajući način. Svima nama, jer je glazbenik i pored duge i osobno odabrane izolacije od svijeta slavnih – podsjetit će Jon Caramanica u New York Timesu – ostao najvećom muškom pop zvijezdom i u vremenu koje svjedoči promjeni trendova u mnoštvu iznenađujućih smjerova.

 

 

Album ‘Changes’ na površinu donosi važnost ljubavne bliskosti, podrške koju nam može dati samo ljudsko biće kojemu vjerujemo i koje u nas vjeruje. Ali i podsjeća kako trebamo biti spremni tu podršku prihvatiti. Šesnaest pjesama na ploči posvećeno je Justinovoj ljubavi prema supruzi Hailey Baldwin i zavjetovanju koje tu privrženost dodatno gradi. ‘Ovo je album koji sam napisao u prvoj godini našeg braka, tako da je izrazito svjež’, istaknut će i dodati: ‘Postoji toliko toga što možete naučite o predanosti, izgradnji povjerenja i temelja. Radujem se što ću nastaviti graditi i stvarati glazbu koja će odražavati upravo to.’

Tu svježinu Justin Bieber umotao je u zvuk modernog R&B-ja i ritam trapa i učinio da ima notu udobne mondenosti.  Njegov zvuk je ujednačen, ali i predvidiv. Njegove teme su tople, a odjevni predmeti umotani u sjajan produkcijski celofan. Taj celofan se posebno tiče izražajnošću produkcije glasa, ali ostavlja puno mjesta za kreativnije pisanje stihova. The independent će zaključiti kako ‘brojne pjesme o njegovoj novoj supruzi donose manjak inspirativnosti’, a Variety zaključiti kako Justin ‘nikad nije zvučao bolje ili zaljubljenije’ no kako ‘neprekidna romantika spavaće sobe ne ostavlja puno prostora za istraživanje demona ili izražavanje radosti’.

 

 

Justin Bieber je, pojasnit će Ezra Koenig u podcastu Time Crisis, jedan od prvih influencera s  YouTubea, onaj iz doba kada je to bilo avangardno. No, ta avangardnost i nemjerljiv uspjeh, doveli su ga do problema s prihvaćanjem samoga sebe, niza incidenata i, kako će sam reći, autodestruktivnog ponašanja.

Na zagrebačkom koncertu turneje koja je pratila album ‘Purpose’ – tu ploču isprike prema svijetu i samome sebi – kanadski kantautor progovorio je o potrebi da shvatimo koja je naša svrha u životu i kako ta spoznaja donosi nam samima slobodu i lakost. Turneja je, međutim, bila prekinuta zbog pritiska koji su doveli do psihičkih i problema fizičkoga zdravlja.

Izolacija koju si je nametnuo, međutim, malo ga je okrznula u svijetu slavnih – Justinov  račun na Instagramu i dalje ima najviše sljedbenika od svih muških izvođača – i umjetnički rezultirala pločom koju će New York Times opisati ‘zanosnom, meditativnom i dojmljivom’. Jon Caramanica će priču argumentirati stavom da je odabir R&B-ja, odabir zvuka koji ima ‘totem dobroga ukusa’ i ‘udobno prolazi na više razina rasnih kulturnih naslijeđa’. Potvrde te meditativne priče koja će implicirati decentnost, dolazi nam s pjesmama poput ‘Confirmation’, ‘Come Around Me’ ili ‘Get Me’.

 

 

Justin Bieber je u pjesmama nove ploče ugostio velika imena kao što su, primjerice, Post Malone, Travis Scott, Quavo i Kehlani. Materijal na albumu ‘Changes’ potpisao je niz producenata i koautora pjesama kao što su Boi-1da, Adam Messenger, Timbaland, The Sudibles i Nasri. Glavnu ulogu u cijelome procesu, međutim, odigrao je dugogodišnji Biberov suradnik James Boyd koji se skriva pod umjetničkim imenom Poo Bear.

Izlazak albuma prati i dokumentarni serijal ‘Seasons’, nastao u suradnji s mrežom YouTube, a najavljena je skorašnja američka koncertna turrneja. Iz svega toga ostaje i jasno kako produkcija modernog R&B-ja za odrasle, pop potencijal pokojega singla i monotoni ritam trapa imaju svoju jasnu trendovsku odrednicu masovne glazbene produkcije. No, to je jedan sasvim očekivani rezultat stvaranja velike pop zvijezde.

 

 

‘U svijetu je toliko boli, a mi ne razumijemo zašto. I ima toliko stvari koje su zaista neobjašnjive’, istaknut će Justin Bieber i uzvratiti: ‘ali što je to stvarnost?’ Možda je to jedno od onih pitanja kojemu ćemo se vratiti u večernjim minutama samoće naših misli, prije negoli utonemo u san i proživimo u snu ponešto od onoga što bismo željeli na javi. Ili, pak, usnijemo ponešto od onoga što nam sije strah ili od čega bježimo u danima naših strka.

Album ‘Changes’ neće donijeti odgovor na ta pitanja niti će nas poticati na istraživanja kreativnih daljina poput albuma Lane Del Rey, Aurore ili Ariane Grande, ali nam može prišapnuti kako postoje korijeni koje nam valja pronaći. I kako je bliskost temelj koji valja prigrliti. Ili joj se barem nadati.

Goran Komerički

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s