Što stoji iza fenomena pjesme Mariah Carey? Poslovni, radijski i pogled glazbene dive


Pjesma ‘All I Want for Christmas Is You’ sjajno pristaje uz gotovo svakog modernog izvođača i prelazi granice žanra. ‘Možete je emitirati u gotovo svakom radijskom formatu’, reći će šef programa kompanije iHeartRadio Tom Poleman.

 

Mariah Carey All I Want for Christmas Is You Billboard 2019 December
Mariah Carey je, na krilima singla ‘All I Want for Christmas Is You’, postala prvim izvođačem koji je dospio na prvo mjesto liste Hot 100 u četiri različita desetljeća. Foto: Facebook Fan page Mariah Carey

 

Billboard će cijelu ovu priču sažeti jednostavnim naslovom: ‘Kako je Mariah ukrala Božić’. Joe Coscarelli će u New York Timesu ispisati kako je ‘All I Want for Christmas Is You’ postala nešto poput kućne industrije svjetske glazbene zvijezde. ‘Ne radi se o pjesmi koja  s godinama zastarijeva, nudeći nam uvijek istu, olinjali prazničnu poruku’, reći će viši analitičar kompanije Nielsen Music Dave Bakula, ‘radi se o dragulju pop glazbe koji se uvijek iznova događa svakoga Božića.’

 

 

A to svakoga Božića – u neprekinutome nizu od 25 godina – znači , primjerice, 1.8 milijardi emitiranja u programima radijskih stanice kompanije iHeartRadio, najveće radijske kompanije u Sjedinjenim Državama. Gotovo dvije milijarde, dakle. I danas je – nakon tih istih četvrt stoljeća od njezina nastanka – konačno dohvatila vrh američke liste Hot 100. A to je doista prestižna stvar i mjesto snova svakoga pop glazbenika koji drži do sebe.

Interes nove publike: Milenijalci i Generacija Z

No kako je, do vraga, pjesmi koja je toliko stara – u ovome vremenu kada se trendovi, ukusi i želje mijenjaju strelovitom brzinom- to uspjelo? I to u konkurenciji s njih pedeset milijuna na streaming servisima i konkurentnosti koja s desetinama tisuća naslova svakoga tjedna vreba na zarobljavanje duša i slušateljskih navika publike svih generacija? I, posebice, kako je Mariah Carey to uspjelo u vremenu u kojemu Milenijalci i Generacija Z – čija otvorenost i slušanje nove glazbe – najviše utječe na mjerenja popularnosti? A, znamo, prvi pripadnici Generacije Z rođeni su najranije godinu dana nakon što je stvar napisana.

 

 

‘Postoje klasici – standardi s kojima je svatko od nas odrastao – a tu su i njihove reinterpretacije i novi originali’, reći će Nielsenov Dave Bakula i istaknuti kako se Mariah Carey smjestila na ‘slatkome mjestu’ koje obuhvaća oba navedena pola.

Pjesma za sve radijske formate

‘Pjesma ‘All I Want for Christmas Is You’ je konstantno najbolje testirana pjesma u našim glazbenim testovima’, reći će šef programa kompanije iHeartRadio Tom Poleman i tako pojasniti zašto je riječ o jednoj od najemitiranijih božićnih pjesama u radijskim programima.

Zanimljivo je kako pjesma sjajno pristaje uz gotovo svakog modernog izvođača i prelazi granice žanra. ‘Možete je emitirati u gotovo svakom radijskom formatu’, dodao je. A to znači kako će biti draga ljudima najrazličitija ukusa, dobnih granica i životnih preferensi.

 

 

I zato je pjesma Mariah Carey zlatni standard kanona božićne pjesme i sjedi, napisat će Hilary Hughes u magazinu Billboard, odmah uz stvari kao što su ‘White Christmas’ ili ‘Jingle Belle Rocks’. A kod božićnog repertoara je lako. ‘Ne možete biti Bing Crosby ili Nat King Cole’, reći će Randy Jackson koji je s Mariah godinama raio kao glazbeni direktor, producent i manager, objašnjavajući kako možete biti vrhunski pjevač i jednostavno prepjevati klasike na novi način. ‘No, ona je napravila i snimila posve nove, vlastite stvari koje su postale kalsicima.’

 

 

Pjesma ‘All I Want for Christmas Is You’ je pjesma koja se svakoga Božića najviše traži i jedna od je standardno najomiljenijih pjesma – kako publike na streaming servisima, tako i selektora na radijskim stanicama. Podaci sa Službene radijske liste u Hrvatskoj to također dokazuju – prošlogodišnje četvrto mjesto ove je godine osnaženo mjestom više tijekom ovogodišnjeg mjerenja. I još! Singl star 25 godina – s ovogodišnjim službenim izdanjem na novoj verziji originalnog albuma – se našao na prvome mjestu Airplay Radio Charta i tamo dočekuje Novu godinu. U Sjedinjenim Državama, kroz godine postojanja liste Holiday Songs magazina Billboard, pjesma je zauzimala vrh tjedne liste u 38 od 43 blagdanska izdanja.

 

 

A rast interesa za pjesmu na streaming servisima dostigao je vrh prošle godine, kada je singl na Spotifyju srušio rekord svih vremena za streamanje jedne pjesme u 24 sata. Ove godine, rekord je nadmašen s brojkom od 12.1 milijun streamanja. ‘To je vrlo važno’, izjavila je tada Mariah Carey, ‘jer su često govorili kako sam umjetnica koja je bila jaka u dobu fizičkih izdanja. I kako je glazbeni straming novi princip i glazbeni posao koji ja ne razumijem i ne pripadam mu.’

A brojke su, vidite, takve da se može reći kako je publika koja glazbu sluša na najudobniji način novoga doba, zapravo, pjesmu sve češće i češće ‘plejala’. prošle godine, brojka streamanja u Sjedinjenim Državama dosegla je brojku od 185 milijuna u božićno doba. Dakle?

 

 

Kanon rukopisa božićnog klasika i svježina pop motiva koje nosi ‘All I Want for Christmas Is You’ i dalje idu ruku pod ruku s novim vremenom. Brojka od 600 milijuna pregleda originalnog videospota na YouTubeu potvrđuje tu tvrdnju. Singl je, zanimljivo, u obliku samostalnoga izdanja na vinilu objavljeno tek ove godine. ‘Željeli smo obilježiti 25 godina od izlaska albuma ‘Merry Christmas’, reći će Mariah Carey u razgovoru za Billboard’, ‘ali nam nije bilo ni na kraj pameti da bissmo mogli dostići broj jedan.’

Rekordi na listi Hot 100

Pjesma je nastajala uz klavir koautora Waltera Afanasieffa s kojim, nakon razlaza s etiketom Columbia, Mariah nije razgovarala dvadeset godina. Ali je zato diskografska kuća, prepoznavši kakvo glazbeno poslovno blago ima u katalogu, svake godine podgrijavala interes za cijelu tu božićnu priču. Priču koja je Mariah Carey donijela 19. broj jedan u karijeri i smjestila je na drugo mjesto izvođača s najviše brojeva jedan u povijesti, odmah iza grupe The Beatles. S podatkom kako je – u povijesti američkog mjerenja popularnosti – ovo tek druga pjesma na prvome mjestu liste Hot 100. Prvi puta su na vrhu, u periodu 1958. i 1959. godine, bili Chipmunks s njihovom ‘The Chipmunk Song’.

 

Mariah Carey All I Want for Christmas Is You Spotify Facebook 2019 December
Rast interesa za pjesmu na streaming servisima dostigao je vrh prošle godine, kada je singl na Spotifyju srušio rekord svih vremena za streamanje jedne pjesme u 24 sata. Ove godine, rekord je nadmašen s brojkom od 12.1 milijun streamanja. Foto: Facebook Fan page Mariah Carey

 

Za nas sve, manje je važno je li točna izjava Waltera Atanasieffa ili mitska storija same dive kako se stvar počela kuhati uz maleni Casio sintesajzer u njezinoj sobi. Nama se čini najvrijednije kako je ‘All I Want for Christmas Is You’ simbol naše božićne radosti baš svake godine. I tako već četvrt stoljeća. I zato je, dakle, na neki način Mariah doista ‘ukrala Božić’. Svima u glazbenoj industriji. Pa i Michaelu Bubleu koji se, svojedobno, činio najvećim pretendentom za to mjesto koje poistovjećuje popularnu glazbu i vrijeme oko Božića.

Upravo ono koje ostaje rezervirano za Mariah Carey. Jer, singl ‘All I Want for Christmas Is You’ i album ‘Merry Christmas’ tek su dio sadržaja koje je diva osmislila. Zajedno s TV specijalom za ABC, filmom za Hallmark Channel, dječjom knjigom, animiranim filmom, mini dokumentarcem za Amazon i božićnom predtdstavom koja je prošle godine gostovala i u Europi.

 

 

Mariah Carey je, na krilima singla ‘All I Want for Christmas Is You’, postala prvim izvođačem koji je dospio na prvo mjesto liste Hot 100 u četiri različita desetljeća. Pjesma je zauzela vrh američke liste singlova i na chartu koji će se objaviti sutra, a s datumom od petka, 3. siječnja.

Goran Komerički

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s