Kraj iTunesa predstavlja kraj cijele jedne ere


Apple je objavio kraj aplikacije iTunes. Njegove značajke bit će podijeljene u tri aplikacije na svim platformama kompanije.

 

Screen Shot iTunes 2019-06-02

Odlazak iTunesa u povijest znači kraj cijele jedne ere razvoja glazbene industrije. Screenshot pokazuje današnje sučelje aplikacije iTunes.

 

Ovakav razvoj situacije jednostavno je bilo lako za predvidjeti. Jer je smjer koji je zauzela prestižna kompanija globalnog svijeta upućivao na to kako će u budućnosti usluge biti u centru poslovnog razvoja – software, dakle – a da će uređaji imati drugačiji status. Takvo što, uostalom, moglo se vidjeti za lansiranja video servisa i nove razvojne inačice usluge News. Već na prošlogodišnjem lansiranju novih modela iPhonea i iWatcha stvari su se mogle nazrijeti. No, ukidanje iTunesa ipak je velika stvar za music lovere i glazbenu industriju općenito. Zašto?

Jer je Appleov servis, zajedno s prenosivim media playerima, omogućio industriji da – kasnije će se pokazati – predahne i počne zamišljati snalaženje u digitalnom svijetu, onome svijetu koji je sa sobom donio mnoge opasnosti mogućeg rasula u okrilju proizvodnje i plasmana popularne glazbe. Jer, podsjetimo se, čelnici glazbene industrije tada su isijavali pesimizmom u vezi s pojavom Napstera i sve raširenijom perspektivom koja je uključivala nelegalno širenje glazbenih radova. Dakle, bitno smanjenu monetizaciju, a onda i gubitak kreativnog razvoja.

Ta priča se toliko ukorijenila da i danas – kada glazbena industrija treću godinu u Americi u pojedinim segmentima postiže dvoznamenkasti rast – dio medijske javnosti barata stavom o ‘krizi glazbene industrije’. Slična priča se zbiva i sa sintagmom ‘radio neće izumrijeti’, posve deplasiranom konstrukcijom u vremenu kada audio preuzima primat u našoj svakodnevici, a FM radio na britanskom i američkom tržištu bilježi rast utjecaja i, što je vrlo važno, marketinških prihoda.

 

iPod Classic White Pixabay

Slušanje glazbe putem modela iPod Classic predstavljalo je atrakciju početkom stoljeća. Foto: Pixabay

 

A te 2001. godine iTunesi su bili puno više od običnog softverskog rješenja. iTunesi i iPodi postali su alat, statusni simbol i predvodnici novoga identiteta glazbenog poslovanja. Rolling Stone će istaknuti kako je njima Steve Jobs predstavio ‘prvi održivi i user-friendly način za slušanje glazbe u digitalnoj eri’. Zanimljivo je kako cijelu priču nisu pratile druge kompanije od kojih se to eventualno moglo očekivati – poput Microsofta ili Sonyja.  ‘One su bile tehnološke tvrtke koje su znale proizvoditi CD playere ili hardware, ali nisu bile u stanju razviti sofisticirani software na način na koji je to učinio Apple’, izjavio je svojedobno potpredsjednik kompanije Warner Music Paul Vidich, komentirajući važnost iTunesa. I istaknuo kako je industriji ‘trebala tvrtka koja će biti u stanju premostiti te razlike i stvoriti atraktivan potrošački proizvod’.

Appleova Svjetska razvojna konferencija WWDC19 u San Joseu je cijeloj jednoj eri označila kraj. I predstavila nove aplikacije koje će – poput onih na mobilnim uređajima – u cjelokupnom ekosustavu voditi odjel zabave. iTunesi će se konačno i na desktop računalima odnosno prijenosnicima pretvoriti u tri razdvojene aplikacije – Music, TV i Podcasts. I nestati s obzora. To će se zbiti s novom verzijom Macova operativna sustava naziva ‘Catalina’ koji će se pojaviti ove jeseni.

Taj potez smatra se izrazito pozitivnim, jer će korisnike osloboditi od značajki koje su u iTunesima ostali kao dio baštine, ali ih je pregazilo vrijeme. Osnovna aplikacija – koja će biti još uvezanija sa streaming servisom Apple Music – je, dakako, Music. U njoj ćete pronaći neke od značajka iTunesa kao što je eventualna kupovina pjesama (ako ih, iz bilo kojeg razloga, baš želite posjedovati) odnosno sinkronizacija vaših navika i korištenih sadržaja s mobilnim uređajima poput iPhonea ili iPada. Pretpostavlja se kako će individualne aplikacije trebale biti brže i učinkovitije.

 

 

Potez Applea se također može promatrati i kao još jasnije pozicioniranje kompanije u centar važnosti kompletne industrije zabave. Prije dvije godine smo imali prilike promatrati kako razvoj pametnoga zvučnika dovodi audio u centar važnosti svakoga doma, a danas prisustvujemo kako razvoj aplikacija poput Music, News, TV, Podcasts, Apple Books, Messages i Mail našem slobodnom vremenu pridaje sve snažniju pažnju. I sve udobnije načine na koji ćemo provoditi to isto vrijeme sa sadržajima koji će nam dane učiniti kvalitetnijim. I to sve zajedno omogućuje novi zamah industriji zabave – pa i glazbenoj industriji – na onaj način na koji su to učinili iTunesi prije gotovo dva desetljeća.

A tada su stvarno bili dominantni. The Wall Street Journal navodi kako su od nastanka pa do 2012. godine iTunesi imali 50 posto ukupnog udjela na području digitalne audio i video distribucije. Larry Miller, direktor programa Music Business pri školi Steinhardt Sveučilišta New York, rekao je magazinu Billboard kako je danas ‘teško zamilsiti toliku dominaciju jednoga distributera kakvu je Apple imao tijekom jednoga desetljeća’. I zaista. Zahvaljujući razvoju streaminga, Apple je dobio snažne takmace u vidu servisa Netflix i Spotify. Billboard navodi kako je teško za očekivati kako ćemo ikada imati prilike prisustvovati tolikoj dominaciji kakvu su svojevremeno imali iTunesi.

Prema najavama magazina Bloomberg, na Svjetskoj razvojnoj konferenciji kompanije Apple predsjednik Tim Cook je, s vodećim ljudima kompanije, održao keynote prezentaciju u kojoj smo svjedočili novostima. One su dovele do daljnjeg ujedinjavanja ekosustava mobilne i platforme za stolna i prenosiva računala. U daljnjem razvoju bi iPhone prestao biti centrom korisničkog iskustva, iPad bi trebao ići u pravcu razvoja uređaja kao adekvatne zamjene za osobni kompjutor, a iWatch postaje manje zavisnim od iPhonea.

Nova verzija aplikacije Apple Music donijet će sa sobom mogućnost prikazivanja tekstova pjesama u realnom vremenu, ali i mogućnost multikoriničkog korištenja glazbenih sadržaja unutar aplikacija Apple Music i tvOS. Jednako tako, Siri će imati sposobnost dozivanja bilo koje od, kako je naglašeno na prezentaciji, 100 tisuća radijskih stanica dostupnih putem radijskih aplikacija iHeartRadio, TuneIn i Radio.com. Pretplatnici servisa Apple Music će i dalje imati mogućnosti stvaranja personaliziranih playlista i slušanja programa radija Beats 1.

Goran Komerički

 

* tekst je ažuriran po završetku prezentacije s početka Svjetske razvojne konferencije kompanije Apple u San Joseu

 

 

Jedna misao o “Kraj iTunesa predstavlja kraj cijele jedne ere

Komentiraj