Taylor Swift i ‘evermore’: Studija karaktera i ogledalo iskonskog


Iz pjesama s albuma ‘evermore’ Taylor Swift proviruje priroda. Ljudska, idilična i životna. Ona koja nas okružuje, a tako je rijetko primjećujemo. Možda je zato nenadani ‘evermore’ i idealan prijatelj za dane nenadane blagdanske osamljenosti koju ove godine osjećamo na svakom koraku.

Taylor Swift je jednostavno darovita autorica u čijim mislima nastaje vrhunska pjesma neovisno kojem aranžmanskom detalju ili žanrovskom određenju pripada. Foto: Beth Garrabrant/Universal Music Official

Album ‘evermore’ – to tako inspirativno djelo glazbenog storytellinga – je studija karaktera i želite li ga u potpunosti doživjeti, posvetite mu se s punom ustrajnošću i apsolutnom željom. Ta želja trebala bi vas voditi od znatiželje za otkrivanjem motiva koji vode junake priča Taylor Swift, jednako kao i razaznanjem inspiracija koje su vodile američku kantautoricu u stvaranju svake od pojedinih pjesama.

Okej, to vam se može učiniti malčice zahtjevnim za uživanje u ploči popularne glazbe, no ‘evermore’ je baš onaj dokaz koji potvrđuje koliko je slojevita današnja popularna glazba. I kako je pokoji snishodljivi komentar ljubitelja ‘visoke kulture’ o umjetnicima popularnog promašen proces. I da ta visoka kultura, popularnom duguje podosta. A tako je od pamtivijeka. Jer, tradicije i predaje tisućljećima čine osnovna umjetnička nadahnuća, a magija autora ta je koja će iskonsko pretvarati u osebujna umjetnička djela. A ‘evermore’ je upravo to: osebujno umjetničko djelo.

‘Zavoljela sam taj eskapizam koji sam pronašla u tim imaginarnim i/ili ne tako izmišljenim pričama’, rekla je Taylor Swift, objašnjavajući razloge za nenadani dolazak novoga albuma: ‘Svidio mi se način na koji ste dočekali krajolike snova, tragedije i epske priče o izgubljenim ljubavima i ljubavima koje ste pronašli u vašim životima.’ Eskapizam o kojemu se govori je onaj koji smo nalazili na njezinu prvom ovogodišnjem albumu iznenađenja – ploči ‘folklore’ koja se pojavila u ljeto godine svjetske zdravstvene krize.

Starija sestra nove kolekcije, ponudila je tu introspekciju i takav izričaj kakav Taylor danas slijedi: alternativni pristup stvaranju glazbe u okrilju indie i folk ugođaja, posve udaljenog od pop partitura kojima se kretala posljednjih godina. Ali, u tome i jest stvar. Taylor Swift je jednostavno darovita autorica u čijim mislima nastaje vrhunska pjesma neovisno kojem aranžmanskom detalju ili žanrovskom određenju pripada. I, premda je tek ušla u četvrto desetljeće života, možemo utvrditi kako se radi o jednoj od najvećih i najkreativnijih kantautorica koje je svijet popularnog imao. Da biste se u to uvjerili, dovoljno je odslušati bilo koju od pjesama s dva sestrinska albuma – ‘folklore’ i ‘evermore’.

U eseju koji je Taylor Swift razdijelila povodom izlaska ploče ‘evermore’, stoji kako je on rezultat neočekivanog i posve intuitivnog osjećaja da priče i pjesme postoje, samo ih valja ispisati i snimiti. ‘Jednostavno nismo mogli prestati pisati’, napisala je i obrazložila kako je s ekipom ljudi – kao što su braća Dressner iz sastava The National, Jack Antonoff, William Bowery i Justin Vernon – naprosto uživala pišući nove priče. Bilješka uz album na servisu Apple Music, stavit će vam do znanja kako drugi nastavak njezina alternativnog rock rukopisa znači i novu sigurnost, samouvjerenost i povod za divljenje talentu koji kantautorica iskazuje. Jer, jedna stvar je lansirati bogato opremljenu i produkcijski oplemenjenu pop himnu, a sasvim drugo baviti se intimnom snimkom ogoljena zvuka.

Prikazi albuma ‘evermore’ u svjetskim medijima reći će nam puno o shvaćanju i prihvaćanju eksperimentiranja Taylor Swift s vlastitim glazbenim identitetom. NME će istaknuti kako mlađa sestra ploče ‘folklore’ odlazi dublje i slojevitije putevima i pričama kakve smo ljetos upoznavali, a American Songwriter će istaknuti da je arhetipska starija sestra bila oprezna i nepopravljivo romantična dok je ‘evermore’ odvažnija i evolutivno nadograđena glazbena priča. Priča s pričama, rekli bismo. Kratkim pričama s puno utjecaja, motiva i inspiracija. Jer, svaka od pjesama – od uvodne ‘willow’ preko suradnji s grupama HAIM i The National u temama ‘no body, no crime’ i ‘coney island’, do zaključne ‘evermore’ sa sastavom Bon Iver – nudi zasebnu priču različitih motivacija i sličnog spisateljskog iskustva. Njih je nemoguće prepričati. Valja ih umjetnički doživjeti.

Stoga posegnite za atmosferom laganog i ogledalom iskonskog. Jer, iz pjesama s novog albuma ‘evermore’ Taylor Swift, proviruje priroda. Ljudska, idilična i životna. Ona koja nas okružuje, a tako je rijetko primjećujemo. Možda je zato nenadani ‘evermore’ i idealan prijatelj za dane nenadane blagdanske osamljenosti koju ove godine osjećamo na svakom koraku.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s