Senidah predvodi četvrtu listu Croatia Songs. Malo je promjena: Važno je biti prepoznat, a ne tek doći na platformu.


Postavljanje pjesme na digitalnu platformu malo znači ako oko nje nije napravljena kampanja za prepoznavanje. U tom smislu, Croatia Songs magazina Billboard ogledni je primjer, jer se svega 31 pjesma pojavila na listi u četiri tjedna mjerenja. Ili, još preciznije, svega šest pjesama se u tri tjedna nakon inicjalnog dokopalo statusa hit-singla.

Senidah je, simbolično, zadržala vrh liste koje se na internetskoj platformi autoriteta svjetske glazbene industrije pojavila na Međunarodni dan žena. Foto. Facebook Fan page Senidah

Pjesma ‘Behute’ predvodi listu Croatia Songs magazina Billboard četvrti tjedan zaredom. Senidah se, na taj način, kontinuirano potvrđuje kao vlasnica najuspješnije pjesme na platformama za audio i video streaming u Hrvatskoj. Buba Corelli je, pak, postao prvim izvođačem od početka mjerenja koji sudjeluje u dvije pjesme u hrvatskih Top 5 – suradnja ‘Roze’ u kojoj sudjeluju još i Jala Brat i Devito, naime, nalazi se i dalje na broju dva dok je prošlogodišnji smash ‘Irina Shayk’ dospjela na četvrto mjesto. Eni Jurišić & Matija Cvek se treći tjedan u nizu nalaze na trećem mjestu sa singlom ‘Trebaš li me’ dok je jedini new entry kompletnog mjerenja smješten na broju pet. Radi se o hip-hop singlu ‘Playboy’ iza kojeg stoji leskovački reper Corona. Do desetog mjesta smjestile su se pjesme ‘Divljam’ (Buba Corelli, Jala Brat & COBY, br. 6), ‘Zlatno dete’ (COBY, br. 7), ‘Život si moj’ (MC Stojan feat. Breskvica, br. 8), ‘Noć’ (Jala Brat & Hava, br. 9) i ‘Geto Sport’ (Rasta x Seksi x Banfica, br. 10).

Lista ‘Croatia Songs’ donosi 25 pjesama, a dio je sekcije ‘Hits of the World’ magazina Billboard. Mjerenje popularnosti temelji se na rezultatima glazbenog streaminga i digitalne prodaje singlova u našoj zemlji prema podacima koje prikuplja sustav MRC Data. Rangiranje se temelji na formuli s ponderima koja uključuje samo službene streamove na vodećim audio i video streaming servisima – pretplatničkim i računima podržanim s oglasima – koji posluju u Hrvatskoj. Lista je objavljena s datumom od 12. ožujka, na stranicama magazina pojavila se tijekom jutra u utorak, 8. ožujka, a obuhvaća mjerenje od petka 25. veljače do četvrtka, 3. ožujka.

Rezultati mjerenja pokazuju kako publika postojano uživa u najpopularnijim pjesmama i mijenja ih manjom dinamikom no što bi se moglo činiti manje detaljnim promatranjem glazbene scene novijeg doba u kojemu klikom u trenutku dolazimo do desetaka miljuna pjesama na streaming servisima (Apple Music i Deezer komuniciraju brojku veću od devedeset milijuna). Važno je biti prepoznat, a ne tek biti prisutan. Postavljanje pjesme na samu platformu malo znači ako oko nje nije napravljena kampanja za prepoznavanje. U tom smislu, Croatia Songs magazina Billboard ogledni je primjer, jer se svega 31 pjesma pojavila na listi u četiri tjedna mjerenja. Ili, još preciznije, svega šest pjesama se u tri tjedna nakon inicjalnog dokopalo statusa hit-singla s Billboarda.

Na ovotjednoj listi ponovno je malo promjena – svega jedan novitet među 25 najtraženijih – ali je zato dinamika razmještaja veća negoli je to bilo prije tjedan dana. Zanimljivo je da je najveći skok napravio jedini singl izvođača koji u cijelosti dolazi izvan regije. Pjesma ‘Heat Wawes’ sastava Glass Animals ostvarila je uspon od sedam mjesta i smjestila se na 12. mjestu. Ovo ‘jedini’ znači da je ‘Willow’ Taylor Swift kratkotrajno boravio na chartu, a ‘u cijelosti izvan regije’ da pjesmu ‘Noć’ s Jala Bratom izvodi njemačka reperica Hava.

Prošlotjedni novitet među prvih pet, koji izvodi beogradsko-varaždinska kombinacija hip-hop izvođača Rasta x Seksi x Banfica, doživio je najveći pad na listi Croatia Songs. Pjesma ‘Geto Sport’ (br. 10) se spustila za šest mjesta u odnosu na raspored od prije točno tjedan dana. Vrijedi dodati i kako su jedina dva singla koja su na servisu Apple Music kategorizirana kao ‘folk’ – ‘Ti i ja’ (Saša Matić feat. Jelena Rozga, br. 16) i ‘Sikter’ (Zorana Mićanović, br. 22) – ostvarila pad za četiri mjesta.

Senidah je, simbolično, zadržala vrh liste koja se na internetskoj platformi autoriteta svjetske glazbene industrije pojavila na Međunarodni dan žena. U sklopu tjedana kada se obilježava Women’s History Month,  zanimljivo je pogledati i zastupljenost umjetnica na listi Croatia Songs. Među 25 najtraženijih, ženski izvođači zastupljeni su u 11 pjesama, a od toga su dvije uvrštene u Top 5 (Senidah, Eni Jurišić) i četiri među deset.

Usporedimo li podatke s digitalnih platformi s onima koji dolaze iz radijskoga etera, situacija je donekle similarna. Donekle, zato što radijskim eterom trenutno defilira više umjetnica s najtraženijim pjesmama. Na listi ARC 100 smjestilo se devet pjesama sa ženskim izvođačima među prvih 25, ali i njih četiri u Top 5 (Katy Perry, Dua Lipa, GAYLE, Adele) dok ih lista HR Top 40 ima 12 među prvih 25 odnosno četiri u Top 5 (Mia Dimšić, Eni Jurišić, Vanna, Nela). Stvari u radijskom eteru postaju još bolje ukoliko ovim podacima pribrojimo i pjesme bendova u kojima su glavni vokali ili ko-vokali također ženski, a takav je slučaj kod sastava Silente i Flyer. Liste radijskog emitiranja nastaju na temelju monitoringa koji provodi servis 1Played.

Lista Croatia Songs dio je sekcije Hits of the World magazina Billboard, Sekcija ‘Hits of the World’ vidljiva je svim posjetiteljima internetske platforme Billboard.com, a ažurira se utorkom na temelju podataka dospjelih mjerenjem perioda između petka i četvrtka prethodnog tjedna.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s