Senidah treći tjedan predvodi listu Croatia Songs, žanrovska analiza mjerenja pokazuje dominaciju hip-hopa


Premda je u regiji proglašena balkanskom kraljicom trapa, pjesme koje Senidah ima na listi Croatia Songs magazina Billboard smještene su u žanrovsku odrednicu pop glazbe na streaming servisu Apple Music. Prema kategorizaciji servisa, rezultati mjerenja popularnosti pokazuju dominaciju Hip-Hopa.

Slovenska kantautorica ovoga tjedna dobila je i drugu pjesmu na listi Croatia Songs, jer je njezin prošlogodišnji smash ‘Replay’ ušao na 23. mjesto. Foto: Facebook Fan page Senidah

Senidah treći tjedan zaredom ima najtraženiju pjesmu na digitalnim servisima za slušanje i gledanje glazbe u Hrvatskoj. Pjesma ‘Behute’ tako predvodi treće izdanje liste Croatia Songs magazina Billboard. Druga i treća najtraženija pjesma digitalnog glazbenog prostora u Hrvatskoj ostale su iste – korak do vrha i dalje su Jala Brat, Devito i Buba Corelli sa singlom ‘Roze’, a slijedi ih duet ‘Trebaš li me’ koju izvode Eni Jurišić i Matija Cvek. Najviši novi ulaz trećeg izdanja liste Croatia Songs smjestio se na četvrtom mjestu. Radi se o pjesmi ‘Geto Sport’ koju potpisuju Rasta x Seksi x Banfica. Ovotjedni Top 5 zaključuju MC Stojan i Breskvica s pjesmom ‘Život si moj’.

Lista ‘Croatia Songs’ donosi 25 pjesama, a dio je sekcije ‘Hits of the World’ magazina Billboard. Mjerenje popularnosti temelji se na rezultatima glazbenog streaminga i digitalne prodaje singlova u našoj zemlji prema podacima koje prikuplja sustav MRC Data. Rangiranje se temelji na formuli s ponderima koja uključuje samo službene streamove na vodećim audio i video streaming servisima – pretplatničkim i računima podržanim s oglasima – koji posluju u Hrvatskoj. Lista je objavljena s datumom od 5. ožujka, na stranicama magazina pojavila se u utorak, 1. ožujka, a obuhvaća mjerenje od petka 18. veljače do četvrtka, 24. veljače.

Slovenska kantautorica ovoga tjedna dobila je i drugu pjesmu na listi Croatia Songs, jer je njezin prošlogodišnji smash ‘Replay’ ušao na 23. mjesto. Radi se o singlu koji je do sada ubilježio 28 milijuna i 888 tisuća pregleda na diskografskoj platformi Bassivity Digital na YouTubeu i četiri i pol milijuna slušanja na Spotifyju. Ta brojka je udaljena od njezinih najvećih hitova do sada – singlova ‘100%’ (više od 78 milijuna na YouTubeu, više od 36 milijuna na Spotifyju) i ‘Mišići’ (više od 75 milijuna na YouTubeu, više od 22 milijuna na Spotifyju) koji su objavljeni prije gotovo tri godine. Stvar ‘Behute’ je do sada ostvarila više od 13 milijuna i 400 tisuća pregleda na YouTubeu i više od dva milijuna i 700 tisuća slušanja na Spotifyju, ali singl je na tržištu tek mjesec dana (datum objave: 28. siječnja).

Premda je u regiji proglašena balkanskom kraljicom trapa, pjesme koje Senidah ima na listi Croatia Songs smještene su u žanrovsku odrednicu pop glazbe na streaming servisu Apple Music. Prema kategorizaciji servisa, rezultati mjerenja popularnosti pokazuju dominaciju Hip-Hopa. Od 25 pjesama na listi, njih 11 pripada žanru Hip-Hop odnosno Hip-Hop/Rap. Pop glazba zastupljena je sa sedam pjesama, a alternativni izričaj s dva singla. Suprotno medijskoj percepciji domaće javnosti, svega četiri pjesme pripadaju žanrovima Folk odnosno Folk-Rock dok je jedan singl uvršten u kategoriju Worldwide.

Prema žanrovskoj kategorizaciji servisa Apple Music, Jala Brat i Coby su jedini izvođači čije pjesme se pojavljuju i u kategoriji Hip-Hop i u kategoriji Pop. Buba Corelli, Devito, Rasta x Seksi x Banfica, Gazda Paja (‘Fila i Air Max’), 30zona & KUKU$ (‘Debili’), Crni Cerak (‘CC #2’) i Grše (‘Highlife’) pripadaju Hip-Hopu odnosno Hip-Hop/Rapu. Pop singlovima označeni su singlovi koje izvode i Eni Jurišić & Matija Cvek, MC Stojan x Breskvica, Hava i Željko Joksimović feat. Aco Pejović & Suzana Branković (‘Ponoć’).

Singlovi koje izvodi regionalna super zvijezda Tea Tairović (‘Na jednu noć’, ‘Hajde’)  pripadaju žanru Folk-Rocka dok su pod Folk uvršteni duet ‘Ti i ja’ Saše Matića i Jelene Rozge i pjesma ‘Sikter’ u izvođenju Zorane Mićanović. Oznaku Worldwide dobio je singl koji su snimili Aca Lukas i Dragana Mirković dok jedine dvije pjesme u kojima u cijelosti sudjeluju izvođači izvan regije pripadaju alternativnom glazbenom izričaju – ‘Willow’ Taylor Swift i ‘Heat Waves’ sastava Glass Animals. Evo kako izgleda žanrovska raspodjela singlova koji su se smjestili u Top 10 liste Croatia Songs:

  1. ‘Behute’ – Senidah (Pop)
  2. ‘Roze’ – Jala Brat, Devito & Buba Corelli (Hip-Hop)
  3. ‘Trebaš li me’ – Eni Jurišić & Matija Cvek (Pop)
  4. ‘Geto Sport’ – Rasta x Seksi x Banfica (Hip-Hop/Rap)
  5. ‘Život si moj’ – MC Stojan x Breskvica (Pop)
  6. ‘Zlatno dete’ – COBY (Pop)
  7. ‘Irina Shayk’ – Buba Corelli (Hip-Hop)
  8. ‘Divljam’ – Buba Corelli, Jala Brat & COBY (Hip-Hop)
  9. ‘Willow’ – Taylor Swift (Alternative)
  10. ‘Noć’ – Jala Brat x Hava (Pop)

Lista Croatia Songs magazina Billboard ovoga tjedna ima raritetnu dinamiku. Svega dvije pjesme oztvarile su pomak prema naprijed – i to za jedno mjesto. Radi se o singlovima ‘Noć’ (Jala Brat x Hava, br. 10) i ‘Fila i Air Max’ (Gazda Paja, br. 11). Istovremeno, sedam pjesama ostalo je na pozicijama koje su imale i prije tjedan dana, a četiri noviteta su uvrštena među 25 najtraženijih. Novitete na listi popisuju Rasta x Seksi x Banfica, Taylor Swift, Crni Cerak i Senidah. U odnosu na mjerenje popularnosti od prije tjedan dana, na listi Croatia Songs ne nalaze se Ba$ha, Andreana Čekić, Jala Brat x Light x Pyrex i Seksi x Lacku.

Zanimljivo je kako je pjesma ‘Trebaš li me’ (Eni Jurišić & Matija Cvek) sa zadržavanjem trećeg mjesta liste Croatia Songs, preuzela i prvo mjesto liste HR Top 40 Hrvatske diskografske udruge. Lista HR Top 40 odnosi se na rezultate mjerenja emitiranja domaćih pjesama u programima hrvatskih radijskih stanica koje provodi servis 1Played.

Lista Croatia songs dio je sekcije Hits of the World magazina Billboard, Sekcija Hits of the World vidljiva je svim posjetiteljima internetske platforme Billboard.com, a ažurira se utorkom na temelju podataka koja mjeri period između petka i četvrtka prethodnog tjedna.

Goran Komerički

Jedna misao o “Senidah treći tjedan predvodi listu Croatia Songs, žanrovska analiza mjerenja pokazuje dominaciju hip-hopa

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s