Senidah i dalje predvodi listu Croatia Songs, Jala Brat i Buba Corelli sudjeluju u najviše pjesama na chartu


Boravak pjesme ‘Behute’ na broju jedan liste Croatia Songs nastavak je kontinuiranog niza uspjeha koju Senidah posljednjih godina ostvaruje u zemljama regije. Jala Brat i Buba Corelli su postali standardom popularnosti na regionalnoj sceni, a njihova pojavnost otišla je puno dalje od glazbenog mainstreama i ušla u vokabular kao simbol glazbenog ukusa cijele jedne generacije.

Foto: Facebook Fan page Senidah

Pjesma ‘Behute’ u izvođenju Senidah drugi tjedan zaredom predvodi listu Croatia Songs magazina BIllboard, a ‘Roze’ superstar suradnje koju čine Jala Brat, Devito i Buba Corelli ostali su na drugom mjestu. Eni Jurišić i Matija Cvek popeli su se za dva mjesta prema naprijed i zauzimaju treće mjesto s pjesmom ‘Trebaš li me’, četvrti su MC Stojan i Breskvica, a peti COBY. Njihove pjesme ‘Život si moj’ i ‘Zlatno dete’ zaključuju Top 5 najtraženijih pjesama na paltformama za glazbeni streaming.

Lista ‘Croatia Songs’ donosi 25 pjesama, a dio je sekcije ‘Hits of the World’ magazina Billboard. Mjerenje popularnosti temelji se na rezultatima glazbenog streaminga i digitalne prodaje singlova u našoj zemlji prema podacima koje prikuplja sustav MRC Data. Rangiranje se temelji na formuli s ponderima koja uključuje samo službene streamove na vodećim audio i video streaming servisima – pretplatničkim i računima podržanim s oglasima – koji posluju u Hrvatskoj. Na stranicama magazina pojavila se u srijedu, 23 veljače, a onuhvaća mjerenje od petka 11. veljače do četvrtka, 17. veljače. Lista je objavljena dan kasnije, jer je u ponedjeljak u Sjedinjenim Državama bio nacionalni praznik Presidents’ Day.

Boravak pjesme ‘Behute’ na broju jedan liste Croatia Songs nastavak je kontinuiranog niza uspjeha koju Senidah posljednjih godina ostvaruje u zemljama regije. Singl s prvog mjesta liste Croatia Songs od svog izlaska, 28. siječnja, osvojila je prva mjesta trendova na YouTubeu u Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, a – prema podacima koje je sama glazbenica razdijelila objavom na Instagramu – dospjela je i do drugog mjesta trendova u Sjevernoj Makedoniji. Činjenica da se i dalje pojavljuje na vrhovima dnevnih lista domaćeg streaminga na servisu Apple Music i vrhu glazbenih trendova YouTubea, s brojkom većom od jedanaest milijuna pregleda, daje nam naslutiti da bi slovenska kantautorica na istom mjestu mogla ostati i slijedeći tjedan.

Jala Brat i Buba Corelli i dalje sudjeluju u najviše singlova na listi Croatia Songs, njih pet. Radi se o izvođačima koji su postali standardom popularnosti na regionalnoj sceni, a njihova pojavnost otišla je puno dalje od glazbenog mainstreama i ušla u vokabular kao simbol glazbenog ukusa cijele jedne generacije. Takvu situaciju prate i rezultati mjerenja popularnosti. Jala Brat je tijekom listopada objavio album ‘Futura’ i odmah po izlasku sa svim pjesmama dospio u Top 20 najstreamanijih pjesama na servisu Deezer, a sličan uspjeh ostvarivao je i na servisu Apple Music.

Ovaj rezultat similaran je s rezultatima najuspješnijih izvođača svjetske scene kao što su Drake ili Ed Sheeran. Nakon izlaska albuma ‘Certified Lover Boy’, Drake je srušio 63 godine stari rekord i sa svojih devet pjesama uvrstio se u Top 10 liste Hot 100 s datumom od 18. rujna (na internetskim stranicama magazina Billboard pojavila se 14. rujna). Taj rekord omogućili su mu izrazito dobri rezultati slušanja pjesama na streaming servisima kada je sa svim pjesmama s ploče ušao među najtraženije. U sličnom kontekstu vrijedi promatrati i rezultate koje na streamingu ostvaruje Jala Brat s pjesmama s albuma ‘Futura’.

Najveći skok na listi Croatia Songs ovoga tjedna su ostvarili Aca Lukas i Dragana Mirković. Pjesma ‘Sad i zauvek’, koja se kreće u granicama pop žanra, folka i zabavne glazbe, popela se za osam mjesta prema naprijed i zauzela 14. mjesto. Jedini novitet na listi pripada superkratkom singlu ‘Pare pare’ s kojim su Seksi i Lacku dospjeli na 25. mjesto. Croatia Songs bilježi šest non-movera, a svega jedna pjesma pripada repertoaru izvođača koji dolazi izvan regije. Radi se o singlu ‘Heat Wawes’ (broj 19) grupe Glass Animals. 30zona i KUKU$ su ostali na osmom mjestu sa suradnjom ‘Debili’ s albuma ‘300’. Zanimljivo je kako pjesma nije bila pripremljena kao najavni singl već je odluka pala na ‘Stari Shin’. ‘Stari Shin’ je, pak, zabilježio višestruko slabije rezultate od pjesme ‘Debili’ koja je, zahvaljujući interesu publike, dospjela u Top 10 liste Croatia Songs. Singl ‘Highlife’, koji potpisuje Grše, nalazi se na 22. mjestu.

Istovremeno su se svega dvije pjesme s lista HR Top 40 i ARC 100, koje mjere rezultate radijskog emitiranja u Hrvatskoj, našle među najuspješnijima na digitalnim platformama. Eni Jurišić i Matija Cvek su drugi na domaćoj listi, a Glass Animals zauzimaju 33. mjesto na mjerenju radijske popularnosti licencnih pjesama u hrvatskom radijskom eteru.

Lista Croatia songs dio je sekcije Hits of the World magazina Billboard. Sekcija Hits of the World vidljiva je svim posjetiteljima internetske platforme Billboard.com, a ažurira se utorkom na temelju podataka koji mjere period između petka i četvrtka prethodnog tjedna.

Goran Komerički

Jedna misao o “Senidah i dalje predvodi listu Croatia Songs, Jala Brat i Buba Corelli sudjeluju u najviše pjesama na chartu

Komentiraj