Jala Brat, Buba Corelli i RAF Camora predvode liste Croatia Songs i Austria Songs magazina Billboard


Pjesma ‘Criminal’ prva je koja je, uz to što je najstreamanija u Hrvatskoj, najpopularnija i na još jednom teritoriju mjerenja magazina Billboard. Uz to, radi se o prvom slučaju da se na prvom mjestu liste Croatia Songs našao singl u kojemu sudjeluje izvođač koji dolazi izvan regije i koji je, uz to, izveden na dva različita jezika.

‘Criminal’ je u prva dva tjedna ubilježio 4.7 milijuna pregleda na servisu YouTube i gotovo tri milijuna slušanja na Spotifyju. Foto: Službena naslovnica singla ‘Criminal’ (IMPERIA by EMDC Network)

Jala Brat, Buba Corelli i RAF Camora debitirali su na prvom mjestu liste Croatia Songs magazina Billborad s pjesmom ‘Criminal’. Međunarodna suradnja trojice repera istovremeno se našla i na vrhu liste Austria Songs i ovo je prvi puta do sada da se broj jedan domaćeg streaminga podudara s prvim mjestom još jednog mjerenja popularnosti magazina Billboard. Mjesto do vrha pripalo je, baš kao i prije tjedan dana, pjesmi ‘Nyokosuzi’ koju potpisuje Inas, a na treće mjesto spustio se prošlotjedni broj jedan – Nuccijev ‘Crno oko’. Ovotjedni Top 5 zatvaraju Jala Brat, Devito & Buba Corelli sa suradnjom ‘Roze’ i Senidah s pjesmom ‘Behute’.

Lista ‘Croatia Songs’ donosi 25 pjesama, a dio je sekcije Hits of the World magazina Billboard. Mjerenje popularnosti temelji se na rezultatima glazbenog streaminga i digitalne prodaje singlova u našoj zemlji prema podacima koje prikuplja sustav Luminate (donedavno MRC Data). Rangiranje se temelji na formuli s ponderima koja uključuje samo službene streamove na vodećim audio i video streaming servisima – pretplatničkim i računima podržanim s oglasima – koji posluju u Hrvatskoj. Lista je objavljena s datumom od 9. travnja, na stranicama magazina pojavila se u utorak, 5. travnja, a obuhvaća mjerenje od petka 25. ožujka do četvrtka, 31. ožujka.

Pjesma ‘Criminal’ treća je suradnja koju su do sada objavili Jala Brat, Buba Corelli i RAF Camora. Prethodne dvije bile su ‘Nema bolje’ (2017) i ‘Zove Vienna’ (2019) i obje su završile među četrdeset najtraženijih na listi singlova Ö3 Austria Top 40. Radi se o prvom slučaju da se na prvom mjestu liste Croatia Songs našao singl u kojemu sudjeluje izvođač koji dolazi izvan regije i koji je, uz to, izveden na dva različita jezika. Iza imena RAF Camora, naime, krije se austrijska hip-hop zvijezda pravim imenom Raphael Ragucci koji je do sada objavio sedam studijskih albuma, šest EP izdanja i 54 singla. Izrazito je slušan na teritorijima Austrije, Njemačke i Švicarske, a do sada je prodao više od 8.4 milijuna vlastitih izdanja. RAF Camora je do sada 47 puta nominiran za glazbene nagrade, a osvojio ih je 18 i uz to je 2017. i 2018. godine bio proglašavan najstremanijim izvođačem na njemačkom jeziku na servisu Spotify.

Jala Brat i Buba Corelli su, s druge strane, simbol glazbenog ukusa cijele jedne generacije i jednog stila glazbe u regiji, a njihovu dominaciju potvrđuju podaci s ovotjednog mjerenja popularnosti. Svaki od dvojice repera iz Bosne i Hercegovine, naime, sudjeluje u šest singlova na listi Croatia Songs. Ukupno gledano, njihove pjesme (njih osam) čine nešto manje od trećine najstreamanijih stvari na domaćim audio i video streaming servisima. ‘Criminal’ je u prva dva tjedna ubilježio 4.7 milijuna pregleda na servisu YouTube i gotovo tri milijuna slušanja na Spotifyju. Istovremeno, singl je dospio i do prvih mjesta nastreamanijih pjesama na servisima Apple Music i Deezer koje se ažuriraju svakoga dana (Apple Music i više puta dnevno). Zanimljivo je kako se među 25 najtraženijih nalazi i suradnja koju je Jala Brat snimio s njemačkom repericom umjetničkog imena Hava (‘Noć’, br. 14).

Dvadesetogodišnji Voyage debitirao je na devetom mjestu liste Croatia Songs sa singlom ‘Detinjstvo’. Pjesma pripada repertoaru kakav odlikuje radove produkcijske kuće Generacija Zed i, premda se tekstualno čini kao da je pisana za bitno starijeg glazbenika, potvrđuje niz uspjeha Mihajla Veruovića koji traju posljednjih pet godina. Iz tog perioda posebice je popularna bila faza u kojoj je objavljivao duete s Breskvicom, drugom velikom tinejdžerskom zvijezdom sličnog senzibiliteta. Voyage izvodi glazbu koja se kreće u okrilju hip-hopa i pop glazbe.

Do desetog mjesta liste smjestile su se još i pjesme ‘Trebaš li me’ (Eni Jurišić & Matija Cvek, br. 6), ‘Irina Shayk’ (Buba Corelli, br. 7), ‘Divljam’ (Buba Corelli, Jala Brat, COBY, br. 8) i ‘Mamba’ (Grše, br. 10).

Među 25 najtraženijih pjesama na digitalnim servisima u Hrvatskoj ovoga tjedna su se smjestila tri noviteta, a dvije pjesme su se vratile na chart. Pjesma ‘Save Your Tears’ (The Weeknd & Ariana Grande) našla se na 24. mjestu kao treći novi ulaz i predstavlja jedan od dva singla koje su u potpunosti objavili izvođači izvan regije. Radi se o prošlogodišnjem hit-singlu s kojim su The Weeknd i Ariana Grande došli na prvo mjesto godišnjeg izdanja Airplay Radio Charta. Pjesma se i dalje nalazi na listi ARC 100 (br. 57), jednako kao i ‘Heat Wawes’ (br. 14)  grupe Glass Animals s 13. mjesta liste Croatia Songs.

Bit će zanimljivo pratiti što će se zbivati slijedećeg tjedna, jer su Severina, Dino Merlin, Harry Styles i Devito lansirali nove pjesme koje ostvaruju odlične rezultate u digitalnom okruženju na području Hrvatske.

Lista Croatia Songs dio je sekcije ‘Hits of the World’ magazina Billboard. Sekcija ‘Hits of the World’ vidljiva je svim posjetiteljima internetske platforme Billboard.com, a ažurira se utorkom na temelju podataka koja mjeri period između petka i četvrtka prethodnog tjedna.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s