Domaća zadaća (54): Nika Turković, Bojana Vunturišević, Tinkara Kovač feat. Ian Anderson i drugi


Elegantni pop i disco-funky ritam. Ljetna romantika i erotična mantra. Rime hip hop velikana i flauta impresarija. Pomalo zviždimo. Istražujemo daljine. I još! Svakoga tjedna odabiremo pjesme i skupimo ih na playlistu Domaća zadaća. Donose je Sound Report i Airplay Radio Chart.

Pogled na domaću scenu donosi rzličite izričaje. Foto: Polona Krevatin (Tinkara Kovač), Petra Mikšik (Nika Turković), Foto kolaž: Maja Trstenjak

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakog četvrtka u podne na servisima Apple MusicDeezer i Spotify objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje.

Nika Turković – ‘pusti’

Nika Turković jedna je od rijetkih domaćih pop glazbenica koja uvijek iznova fascinira svojom razinom produkcije kvalitetnog materijala u okviru svog žanra. Veliko je osvježenje na sceni, zbog čega iz dana u dan ima sve više stalnih slušatelja. I premda ju javnost poznaje više po baladama, Nika je u ovoj pjesmi okrenula na nešto žešći i energičniji ton te stvorila pjesmu praćenu fantastičnim spotom koja bi se dugo mogla zadržati u radijskom eteru.  (Maja Trstenjak)

z++ – ‘dijamanti’

z++ ponovno pogađa u sridu. U veoma ugodnom funky-disco ritmu slušatelja vodi kroz ugođaj ljetne opuštenosti, sreće i zaljubljenosti. Ne možete ne zaplesati uz ovaj beat, ne možete ostati ravnodušnim na ovu vibru. Čista pozitivica. (Maja Trstenjak)

ERIC – ‘No Good’

Dakle, da. Jednostavno je ljepljiva i elegantna ta nova Ericova pjesma. Aktualni singl s albuma prvijenca donosi puno od onoga što volimo imati uza se kada neopterećeno pjevušimo. Dok pocupkujemo i osjećamo se ležerno. 

Taj zvižduk iz Koprivnice zvuči baš onako kako treba i u skladu je s ritmom kakav ćete probirati s playlista svjetske pop produkcije. Pa i temu – koja bi, o da, mogla imati pokoju jasniju sliku – možemo prepoznati kao aman taman: igranje s emocijama gradivo je koje se ponavlja desetljećima i uvijek je oko nas. U klubu, na plaži, studentskoj predavaonici, uz kavu ili na ulici. Možemo li ovu stvar u radijskom eteru zamisliti zajedno s pjesmom ‘Bad Habits’ Eda Sheerana? Svakako. Hoće li to tako biti na domaćim radijskim stanicama? Hm. Nada je vječna.

No, kad smo već kod paralela, prava je šteta što video pjesme ‘No Good’ glavnog junaka prikazuje plošno i statično. Beživotno i usukano. Kao da se radi o gosponu u godinama – kojemu je, usput, dosta svega – a ne o talentiranom mladom glazbeniku spremnom da osvoji svijet. (Goran Komerički)

Miriiam – ‘Simple-Minded Love’

Oj, vi radijski selektori, dajte jednom ugodite uhu ljetne romantike. Pa stavite u eter protutežu plesnom ritmu godišnjeg doba. Selektirjte da se osjetimo maštovito, šarmantno, društveno i baš kako treba. 

Oj, vi poslovni glazbeni ljudi, učinite štogod da Miriiam koji put izviri iz paštete i pojavi se na klupskim, terasastim i inim ljetnim pozornicama koje drže do sebe. Bit ćete ponosni i sretni. Vidjet ćete razdragane ljude kako se smiješe i one koji traže još. 

Promotrite, društvo, koliko je tu konceptualne posloženosti spremne da je prigrlite i prepoznate. Da se poistovjetite sa stihom i slikom. Motivom i smjerom. Lucidnim video detaljem i humorom iz prikrajka.

Miriiam je sušta kreativnost spremna vinuti se. Pa makar i iz, kako se to veli, indie perspektive. Pjesma ‘Simple-Minded Love’ ima dah srpanjske žege i osvježenja u ljetnom kampu. Miriiam donosi čežnju za romantičnom bajkom koja se svakoga kolovoza uspinje za letvicu više e da bi se kasnije shvatilo da se bajke događaju, ali ne baš često i ne baš svakome. 

Želimo još Miriiam! Neka je i dalje budu puni Facebook zidovi i Insta Storyji. Za to postoji niz razloga. (Goran Komerički)

Alba&Leo – ‘A Little House with a Triangular Roof’

Alba&Leo su poput globalne priče folk narativa i dobrog duha koji postoji u svakome od nas. Ta dječja zaigranost koja će čarobnim štapićem uma u svemu manje dobrom pronaći ono šareno, perspektivno i za ushit. Pjesma ‘A Little House with a Triangular Roof’ potiče nas da se prikrademo toj Shakespeareovoj maksimi kako je ‘nešto dobro ili loše samo u našim mislima’. Nadahnjuje nas da se kanimo zaludnog trošenja sati, dana i tjedana na pesimizam i zlovolju. 

Riječki duo londonske glazbene širine i američkih prostornih daljina ispunit će vam nutrinu toplinom i obogatiti audiofilsko iskustvo. Idila koju donose slasna je i razigrana. Poticajna. Poput odabira vrhunskih selektora BBC-jeva Radija 6 Music. Kao da je slušate u programu ‘Morning Becomes Eclectic’ kalifornijske stanice KCRW. Albu i Lea možemo zamisliti kako nastupaju u prestižnom serijalu ‘Tiny Desk Concert’ američkog javnog servisa NPR. Možemo zamilsiti i kako s ponosom ističemo: ‘Da, poznajemo ih. Jesmo li vam to već rekli?’ 

I još! Pogledajte videospot nove pjesme koju su nam predstavili Alba&Leo. Britanska glazbena produkcija u dosluhu s australskom animacijom i talijanskim kolorom sugestiju urbanog folka donose razinu više. (Goran Komerički)

Bojana Vunturišević – ‘Money’

Bojana Vunturišević i Coby. Dobitna kombinacija. Pjesma u korak sa svjetskim trendovima, na iznimnoj razini produkcije i blagim orijentalnim prizvukom. Ulazi u uho na prvo slušanje, uz čvrst pozadinski beat koji cijelo vrijeme drži konstantu i služi kao fantastična baza kojoj se pridružuju razni zanimljivi elementi. Kreativni i inovativni, a opet dovoljno predvidljivi i zarazni kako bi ova pjesma postala pravi pop hit. (Maja Trstenjak)

marisol – ‘Trio de Janeiro’

‘Trio de Janeiro’ je mantra čulnosti. Ljetna strast. Taktilnost. Žudnja na otvorenom. Nesputana igra užitka. Senzualnost. Njezin ritam zaziva erotično, sputava besjedu. ‘Riječi su skupe’, ističe. Želite li pozivnicu za noći bez mudrosti, prepustite se singlu dua marisol. Njihova pojavnost na našoj sceni donosi artističko uzbuđenje nalik onome koje – u jednom sasvim drugom kontekstu i posve drugačijem glazbenu izričaju – svijetu donosi djelovanje dua Sofi Tukker. Kreativno je, ali jasnih okvira. Neočekivanih pokreta i zacrtanih smjerova. Mango pop? S jabukom u ruci, pruženom na dar. Hoćete li je prihvatiti? S marisol na playlisti, odgovor je potvrdan. (Goran Komerički)

TTM – ‘Pomelo’

Najbolja misao vodilja kroz ljeto 2021. – “pomalo”. TTM imaju novo EP izdanje s tri pjesme. Kratko i slatko, u njihovom stilu, pokrenuli su slušatelje u mediteranskom ritmu i stanju uma zbog čega će ove pjesme zasigurno biti sastavni dio svakog boljeg lokalnog tuluma. Ako već niste – poslušajte, započnite pomalo, s pjesmom “Pomalo”. Zabava je zagarantirana. (Maja Trstenjak)

Edo Maajka feat. Vojko V & Buda – ‘I Like to Dance’

Iznimno zanimljiv spoj tri glazbenika koji su definirali generacije. I ako na prvu niste znali, Buda je pjevač slovenske grupe Elvis Jackson, za koju, ako ste mlađi od 20 godina vjerojatno niste čuli. Većini starijih od 20 (možda čak i 30, oh ne, vrijeme leti) ovaj čovjek će probuditi veliku dozu nostalgije. Glazbu potpisuje Koolade, Edin suradnik od samih početaka s kojim je snimio novi album čiji se izlazak s velikim nestrpljenjem iščekuje. Ljetno-društvena kritika ili jednostavno odraz realnosti prikazan kroz prepoznatljive rime dva velikana – Ede i Vojka. Dost’ dobar spoj. Pa, zapleši i ti! (Maja Trstenjak) 

Tinkara Kovač feat. Ian Anderson – ‘Med začetkom in koncem’

Kada Ian Anderson zasvira flautu kanda vam se čini da je glazbeni praznik. Blagodat zvuka. Ljepota kojoj se vrijedi prepustiti. Onako kako se, kao ljubitelji njihova izričaja, prepuštate opusu grupe Jethro Tull. ‘Med začetkom in koncem’ istaknut će kako zanemarujemo ljepotu doživljaja razmišljajući isključivo o krajnjem cilju putovanja.  Jer taj put je često jednako vrijedan kao i doseg kojemu težimo. Donosi nam radosti i iskustva bez kojih bi samo ostvarenje nauma bilo manje bogato. Slovenska kantautorica i flautistica priuštila nam je blagodat rocka flaute. Tinkara Kovač i njezin gost nude nam atmosferu ljepote i sugestivnosti. Upravo za sva vremena. Za po putu, između tog početka i onog kraja. (Goran Komerički)

Pjesme s popisa možete prelušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s