Domaća zadaća (53): Sana Garić, Frenkie, MIllion & Got i drugi


Sve emocije ovoga svijeta i svemirska raketa, nijanse glazbenih različitosti i umjetna prijateljstva, moderan pop zvuk i djetinja odraslost.  I još! Svakoga tjedna odabiremo pjesme i skupimo ih na playlistu Domaća zadaća. Donose je Sound Report i Airplay Radio Chart.

Foto Sana Garić: Stefan Petrović
Foto Sana Garić: Stefan Petrović, Foto kolaž: Maja Trstenjak

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na servisima Apple MusicDeezer i Spotify objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje.

Dino Merlin – ‘Jedan dan, jedna noć’

Dovoljno je navući slušalice i s pjesmom ‘Jedan dan, jedna noć’ prikupit ćete sve emocije ovoga svijeta. I kada ih tako sakupite, osjetit ćete kako trnci dolaze. Poput misionara poruke kako je život prolazan i da svaki dan ima nezamislivu vrijednost. Da je svaka noć i svaki taj dan, naš osobni Dan zahvalnosti. 

Dino Merlin ispjevao je i sklad emotivne čistoće koju iskreno srce može dati. Povezanosti kojoj su svaki dan i svaka noć bogata prilika međusobne podrške. Govori kako su najveće priče ispričane bez ijedne riječi, da razumijevanje dolazi s pogledom i tišinom glasnijom od najveće rike. Da su neke čežnje uvijek ovdje. Da osjećaj može biti topao i nakon desetljeća koja će proći. Tih desetljeća nakon kojih nam iznova trebaju još jedan dan i jedna noć.

Bogatstvo zvuka koje donosi ‘Jedan dan, jedna noć’ zaziva znatiželju vidjeti kako će skorašnji album Dine Merlina zvučati u okrilju prostornog audija s Dolby atmosferom, koji nam je upravo omogućio Apple Music. I to je druga strana ove glazbene priče. No, ona prva je ona iskonska.

Kada ustanovite da ovakva pjesma postiže milijunske preglede u kratkom vremenu, shvatite da na svijetu ipak ima dovoljno empatije i da nije sve izgubljeno. Pa premda vam se ponekad činilo da je drugačije. (Goran Komerički)

Dubioza kolektiv feat. Earl Sixteen – ‘Space Song’

Granica kreativnosti Dubioze kolektiv naprosto ne postoji. Pa čak ni svemir im više nije granica. Pjesma s albuma “#fakenews” dobila je svoje video uprizorenje i nasmijala regiju zanimljivim inženjerskim rješenjima Bosanske svemirske agencije. Čovjek ponekad poželi odletjeti u svemir, daleko od zemaljskih prilika i neprilika čime god može, a ova je genijalna ekipa tome pridodala veliku dozu ozbiljnosti i nacionalnog značaja. Kako je proteklo lansiranje prve rakete na rakija pogon, saznajte u novom spotu. (Maja Trstenjak)

Mirna feat. Ivana Kindl – ‘Draga moja’

Umjetan osmijeh i ljubaznost žene. Umjetno prijateljstvo. Najopasnije je oružje. Upravo o tome u novoj pjesmi ironično progovaraju Mirna i Ivana Kindl koje bi uskoro ovim djelom zaraznog refrena mogle dobro protresti domaći radijski eter. Simpatično, s rokerskim karakterom. (Maja Trstenjak)

Million & Got – ‘Ljubav napada’

‘Ljubav napada’ je djelo za sladokusce, istražitelje značenja i ljude sklone detaljima smještenih u formi pop pjesme. Nadahnuto nam govori da u svijetu opće nesigurnosti postoji stamen ljubavi koju ne vrijedi dovoditi u pitanje propitkivanjem. Valja je jednostavno osjećati, smijati se udvoje i zajedno s njom. Objašnjava kako ponekad trebamo potvrdu očiglednog ili željenog i da to traženje ponekad može biti zera previše.

S druge strane, stvar govori i da ljubav prema stvaranju ostaje konstanta i nakon svih desetljeća koja su iza nas. Videospot nas živo vraća u doba novog romantizma i ranijih razdoblja popularnog, promovira različitost kultura i nudi glazbeni vremeplov. Ističe toponime Zagreba i Kuala Lumpura, poigrava se sa simbolima boje i svjetla i otkriva kako elektronika, pop i rock razvoj svojih rukopisa duguju nizu utjecaja. Možda ćete u čitanju produkcijskih nijansi pronalaziti Duran Duran, novi val, Davida Bowieja, OMD ili U2, ovisi o smjerovima razmišljanja. Tek, činjenica je da melodičnost pjesme i bogatstvo rješenja dozivaju Coldplay, sastav koji je mjera bogastva pop glazbe. 

Singl ‘Higher Power’ britanskog sastava se baš ovoga trenutka nalazi na prvom mjestu liste strane rotacije u domaćem radijskom eteru i s pjesmom ‘Ljubav napada’ čini fascinantno atraktivan sadržaj za glazbene selektore. Treba li veća potvrda potencijala koji su kreirali Million i Got? Ne samo na radiju i ne samo u Hrvatskoj. Hook ljubavi uronjen je u svjetske daljine i osmjehuje se širokim prostranstvima. Baš poput atmosfere kakvu nudi. (Goran Komerički)

Sana Garić – ‘Ovaj put’

Sana Garić glazbeno nas je vratila u doba electro-popa osamdesetih. Ponudila sanjivost brzoga ritma i živost snalaženja u preprekama koje nam svakodnevica pruža. Jer, da. Ponekad je potrebno puno strpljenja i koncentracije kako bismo ustanovili gdje smo i kamo idemo pa i zašto nam se baš to našlo na putu. Pjesma ‘Ovaj put’ poruka je snage i samopouzdanja da budemo jaki i svoji da bismo lagodnije zaobišli ometanja koja nas usporavaju pri ostvarenju naših nakana. Bit će zanimljivo čuti komplet radova koji će tvoriti album ‘Naoćare za srce’. Naočale su, u eri stalnih distrakcija, prijeko potreban alat za snalaženje po različitim vrstama svjetova. Kako racionalnih, tako i duboko subjektivnih. (Goran Komerički) 

Luka Nižetić – ‘Ostani dite’

Sigurno su vam već rekli, ali ih niste poslušali. No, nikad nije kasno. I zato ostavite sve na tren, pogledajte video i pažljivo osluhnite poruku pjesme Luke Nižetića. Plemenita i razigrana, vedra i nasmijana, poput pahuljice u letu i vrtuljka u dječjem parku – to je ‘Ostani dite’. I kad vam netko veli da u ozbiljnom svijetu odraslih ama baš sve ima biti natmureno, oštrih kuteva i usukano, zapjevajte mu refren. Pop pjesma s ritmom reggaetona je melem produkcije i hit-pjesma po kojoj ćemo pamtiti ovo ljeto, stvar koju uvijek trebamo imati nadohvat. Na vidljivom mjestu playliste naših streaming profila. Da bismo je mogli pustiti na mobitelu nakon svakog manje lijepog trenutka: kad nas pošalju ponovno na ispit, reknu nam kako smo ponešto mogli bolje napraviti ili poruče da nas vole i kako bismo mogli ostati dobri prijatelji. Ona je živo djetinjstvo i djetinja odraslost, atraktivno TikTok štivo i poziv na životnu igru. I da: nemojte se prestat zafrkavat. (Goran Komerički)

Patricia Gasparini – ‘Uzbuna’

Patricija Gašparini promijenila je zvuk i najavila novo poglavlje karijere. Sama potpisuje stihove i melodiju dok je za tehnički dio zaslužna VRH produkcija. Radi se o modernom pop zvuku koji bi se mogao razviti u dobrom smjeru, a kako će točno zvučati, javnost će saznati na debitantskom albumu čiji je izlazak najavljen za jesen ove godine. (Maja Trstenjak)

Dino Blunt feat. Hiljson Mandela & Swana – ‘Utikač’

Dino Blunt je instantno po objavi prvog solističkog albuma pokorio sve streaming servise. Jer se upravo tamo nalazi njegova publika koja zasigurno s velikim nestrpljenjem iščekuje kada će ove stvari dobiti priliku čuti uživo. A bit će to uskoro, kaos zagarantiran. Jedna od pjesama koja se zasigurno izdvojila je “Utikač” na kojoj su mu se pridružili Hiljson Mandela i Swana. Svi koji znaju priču, znaju da je ovo svojevrsna prekretnica i početak jednog novog poglavlja. Obratite pažnju na najnoviju vrstu Hiljine interpretacije. (Maja Trstenjak)

Frenkie – ‘Anxy’

Frenkie u novoj pjesmi podiže svijest o važnosti mentalnog zdravlja iskreno progovarajući o problematici koja je ovih dana aktualnija nego ikada. Upravo takav iskren pristup i umjetničko ogoljene duše ovom poznatom reperu itekako dobro leži te se instantno izdvaja od ostatka njegova dosadašnjeg opusa. Zrelost i ozbiljnost, kada sve maske padnu, mogao bi biti korak u jedno novo poglavlje njegove uspješne karijere. (Maja Trstenjak)

Diskodelija – ‘Stvarnost’

Poput izgubljenih u svemiru. Tako zvuči propitivanje suprotnosti koje nam je Diskodelija servirala na singlu psihodelična zvuka, tamnih nijansi i atmosfere dark kluba. Pjesma ‘Stvarnost’ govori o tome da često doista pojma nemamo za što se uhvatiti, što nam je bolje i kamo bi se okrenuli. Možda ne znamo ni što je to što osjećamo. Ljubav ili bol? Ushit ili žal? Elegancija ili neukus? Šibenski bend jasno će ustvrditi kako je ljepota u oku promatrača. U mislima različitih, različito se doživi. A za sve je potrebna distanca i odmak. Možda ćemo najbolje razumjeti kada budemo negdje daleko. U postoru i vremenu. Ili prostor-vremenu. Priuštite si Diskodeliju. Kompletnu ‘Sveluziju’. Ponudit će vam krišku glazbene intrige. (Goran Komerički)

Pjesme s popisa možete prelušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s