Domaća zadaća (52): BluVinil, Kozmodrum, Mnogi drugi i drugi


Razigrani ritam i atmosfera sjete. Fluid rock atmosfere i progresivne elektronike. Okretne rime i  britki hip hop. I još! Svakoga tjedna odabiremo pjesme i skupimo ih na playlistu Domaća zadaća. Donose je Sound Report i Airplay Radio Chart.

Domaća glazba nudi pjesme opuštanja, sjete i društvenog komentara. Foto kolaž: Maja Trstenjak

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na servisima Apple MusicDeezer i Spotify objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje.

Detour – ‘Hawaii’

Jednostavno se osjećate živo slušajući havajsku raspuštenost, dah country povjetarca i ushit nove pjesme grupe Detour. Zanos je oko vas. U mislima prolaze šarene slike VW Bullija – tog hippie kombija slobode, ljubavi i putovanja. Krajolikom se naziru daljine travnatih idila, autocesta koje vode kuda vas volja, rajskih plaža kojima može-biti težimo i brdašca na kojima će zasjati logorska vatra, pa i kakav tanac usput. 

Pjesma ‘Hawaii’ ima taj decentni pristup rukopisu koja putem pokoje tamnije slike uvijene u razigrani ritam, vrlo jasno crta impresiju i naznačuje doživljaj. Stvar je nastala kao rezultat iskonske želje za konačnim opuštanjem nakon godine koja je pokvarila plan i navela nas da pucamo kao kokice. Netko više, netko manje. ‘Hawaii’ su novo otkriće ljepote divnih sati, dana i godina koje su pred nama. U svijetu, ljepšem no ikada. 

Onda? Putujmo, ljudi! Na mjesta i s ljudima koja će nas činiti bezbrižnima i opuštenima baš kako i pristoji. Taman toliko nam treba. Pa i zeru više. Sve do naših Havaja, onih ljepota koje nas toliko hrane. Hoće li ovo biti ljeto ljubavi? Mora. (Goran Komerički)

Mnogi drugi – ‘Šlag’

Mnogi Drugi su tu, Mnogi Drugi su ponovno tu. Tko slavi 42. rođendan, saznajte u novom spotu za pjesmu koja najavljuje njihov drugi studijski album i poručuje – “Treba biti sretan sam”. Pomalo funky, pomalo baladična, no veoma fluidna i ležerna, možda i nostalgična. (Maja Trstenjak)

BluVinil – ‘Heroji’

Ne možemo si pomoći. Dok ih slušamo, dozivamo neko nevinije doba, trenutke drugih heroja i iskonskih osjećaja koja nas vode po putu. Kada su BluVinil u pitanju, taj snažan vjetar nostalgije dio je identiteta grupe. Ali i podsjetnik kako su neke druge stvari najvažnije u životu: da stvarna zlata i srebra leže u ljudskoj podršci i međusobnoj energiji, zajedništvu koje nas čini jačima. Ovo je pjesma o svemu što nije i onome o čemu možda ne bi trebalo misliti. Poput onih vremena u kojima smo jedni drugima značili puno. 

Pjesma ‘Heroji’ ima nekoliko slojeva značenja i želite li, iz ljubavna diskursa učas možete prijeći u neke druge kontekste. Iz inata ili zato jer se samo po sebi nameće, manje je važno. Tomu će pomoći  izrazito kreativan video u čijim detaljima se lako možete izgubiti i ponavljati ga da sve nanovo proživite. Takav pristup snaži identitet grupe BluVinil i cijeli koncept čini još privlačnijim. Šibenski bend je stvoren za opću popularnost i rasprodane dvorane. Hoće li se to zbiti? Nadajmo se. (Goran Komerički) 

Sandro Bastiančić – ‘Šlager sezone’

‘Šlager sezone’ jedan je od nastavaka pjesme ‘Sve se mijenja’ koju su prije dva desetljeća objavili članovi grupe En Face. Stvar koja istražuje prošlo iz naših sjećanja, sjetno se dotiče jednom proživljenog i doziva takve večeri natrag. 

Sandro Bastiančić nas je, jednako tako, podsjetio na neka davna desetljeća u kojima ‘sve bilo je muzika’. Doba opatijskih i zagrebačkih festivalskih pozornica, sarajevske manifestacije ‘Vaš šlager sezone’ i različitih motiva koji simboliziraju prošlo. Podvukao je važnost uspomena kojih ćemo se prisjećati sa svakim gutljajem napitka u prohladnim, zvjezdanim noćima. 

Samostalna pjesma riječkog glazbenika je možda trebala biti potpisana kao En Face, jer prirodno pripada opusu benda koji je godinama bio simbol radijske glazbene privlačnosti. I nenametljivog sadržaja za kojim su glazbeni urednici  rado posezali. Bilo bi lijepo vidjeti da to čine i danas. Ovakvog zvuka – za snatrenje i bijeg od briga – uvijek nam treba u radijskom eteru. (Goran Komerički)

Marko Louis – ‘Ćutaću’

Jedno od najboljih ostvarenja s aktualnog albuma Marka Louisa “Sloboda” dobila je video uprizorenje. Ovo je izvrsna prilika da, ako do sada niste, poslušate ovaj fantastičan album, a ova pjesma će vas već na prvo slušanje zasigurno natjerati na to. (Maja Trstenjak)

The Chweger – ‘I’m Waiting’

The Chweger su art i pjesma ‘I’m Waiting’, zajedno s videospotom koji je prati, je atmosferično čudo sanjive ljepote i mnoštva različitih tumačenja. Simbolika kojom nam prikazuje motive i mitologiju, naslijeđa i futurizme, pokuse i trikove, književne citate i umjentičke daljine –  različitost snatrenja, čežnji, emocija i priča – naprosto fascinira. I za takav doživljaj teme iz dokumentarnog filma ‘Berge Istra’ valja se uživjeti u 3D animaciju Dalibora Barića, potpisnika dugometražnog animiranog filma koji je ušao u širi krug kandidata za Oscara.

Jednako kao i sama pjesma, kratki film singla ‘I’m Waiting’ senzibilizira nas za shvaćanje životnog putovanja koje svoj smisao dobiva strpljivošću, nadom i ljubavlju. Jednostavnom činjenicom da bliskost, poveaznost i vjerovanje u dobro imaju smisao koji jednom sigurno donose osobni mir i ljepotu osjećaja. Radost i svjetlo na kraju tunela. The Chweger su sjetu pronijeli minutama elektroničkog glazbenog svijeta i naglasili kako čekanje može imati to breme utega. I senzibilizirali trenutak usamljenosti – taj osjećaj emotivne tišine i gubitka pripadnosti. 

Samovanje ćemo, veli tema istarskog sastava, jednostavnije premostiti postoji li unutarnja povezanost. S dragima koji su daleko, ali nas njihove misli uvijek utople i uvjere u posebnu vrijednost onoga što ćemo dočekati. (Goran Komerički)

Kozmodrum – ‘Wormhoooooooooole…’

Ready, set – go! Neodoljiva igra elektroničkim zvukovima podsjeća na neke od prvih video igara, stoga uvijek pobuđuju neke tople i sjetne osjećaje, no stvar se dalje razvija u jednom mistično-ambijentalno-funky progresivnom smjeru. Pomalo improvizacijskog karaktera i kaotičnog karaktera, uz jako dobar vajb. Naravno, na tehničko izuzetnoj razini kvalitete izvedbe. Zanimljivo za poslušati. (Maja Trstenjak)

Rolo – ‘To ne to da’

Skuži ovaj groove! O da! Veoma jednostavna igra riječima i zarazan ritam, Rolo je predstavio simpatičnu pjesmicu i najavio treći studijski album. S pozitivnom porukom za savršenu plesnu pozadinu ususret ljetu koje je pred nama. (Maja Trstenjak)

GIR feat. Fox – ‘Ulice’

Zanimljiva suradnja dva regionalna hip hop imena. Za sve ljubitelje klasičnog oblika ovog žanra ovo će biti prilična satisfakcija. Britki i čisti, jednostavni i jasni, donijeli su pomalo i predvidljivu stvar koja u konačnici dobro funkcionira. (Maja Trstenjak)

Scriptor & CALLTRAIN feat. Marion – ‘Kanaan’

Skrile je šarmer bogatih rima čiji rječnik ulice ima postojanost duljeg trajanja. Pjesma ‘Kanaan’ dolazi s nedavno objavljena albuma ‘STRIP’, nudi atmosferu devedesetih i kombinaciju društvenih komentara, kvartovskih spika i osobnog lamentiranja o onome nekada i ovome sada. Naglašava kako se puno puta osjećamo ignorirani, baš kao da ne postojimo. Stisnuti stalnim manjkom prepoznavanja sposobnosti i mnoštvom prilika koje nas zaobilaze. 

Ovakav pristup može se ticati mnogočega, ali i domaće hip hop scene koju domaći medijski mainstream jednostavno ne doživljava. Ili ako na njega obraća pažnju, to čini stidljivo i usput. Zašto je to tako, teže je shvatiti. Scriptor je, dakako, misli naslonio i na besperspektivnost društva. Sve zajedno odjenuo je u flow Calltraina i obogatio sjajnim vokalnim dionicama Marion čija izvedba refrena priču čini pjevnom i pamtljivom.

Odškrinite vrata Scriptora i konzultirajte album ‘STRIP’. Jer, napisat će komentator podno videospota na YouTubeu, ‘kad Skrile baci vers to je praznik’. (Goran Komerički)

Pjesme s popisa možete prelušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s