Domaća zadaća (35): Nela, ElSea, Melita Lovričević i drugi


Sanjajmo veliko. Jer samo tako dobivamo puno. Otkrivajmo kreativno. I dajmo mu priliku. Naš pogled zaustavio se na novim i kreativnim imenima koja zaslužuju velike sanje i velike prilike. I empatiju i maštu i podršku. Odabrali smo i umjetnike koji našu scenu svojom glazbom bogate desetljećima. Pročitajte i poslušajte! Tjedni odabir aktualnih pjesama skupljen je na playlistu Domaća zadaća. Donose ga Sound Report i Airplay Radio Chart.

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na servisima Apple MusicDeezer i Spotify objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje.

Lära – ‘Nekogas ke pomine

Sa samo šesnaest godina, prošle je godine zablistala na poznatom makedonskom festivalu Makfest. Predivna glasa, jedinstvene energije i mladenačkog duha, Lära Ivanova prije nekoliko je tjedana objavila novu pjesmu “Nekogas ke pomine”. I ta stvar je jedna od trenutno najboljih aktualnih uspješnica regionalnog urbanog popa. Nevjerojatna muzikalnost, poštivanje glazbenih trendova i samouvjerenost mogla bi joj osigurati uspjeh i izvan Makedonije. (Maja Trstenjak)

Nela – ‘Ono što ostaje

Nela nam blisko ispisuje osjećaj od kojega volimo pobjeći. Glasom slika samotno jutro. Opisuje zid koji se gradi tiho i pojavljuje bez najave. Singl ‘Ono što ostaje’ ima blagi topot kiše i taj kontekst će biti naglašen bojama vizualnog: da se usamljenost ponekad čini poput najbolje prijateljice, te skrivene suputnice koja će nas pritisnuti snagom tegobe. Samoća će se ušuljati i nakon dolaska s vedrog izleta ili iskričavog druženja koje smo – stvarno ili virtualno – proveli na nekim lijepim mjestima. Jer kada zakoračimo u prostor gdje ne stoluje nitko doli naših misli, tada shvatimo da je pronalazimo svuda naokolo. U ormaru u koji stavljamo odjeću, naslonjaču koji nam nudi knjigu za utjehu ili streaming servisu koji otvara pjesmu za pjesmom. Iza novog glazbenog lica Nele, autorskim potpisom stoji Nika Turković i to njihovo glazbeno partnerstvo – Nele i Nike, osnažene Sestricama i studijem Republika – zove vašu pažnju. I dodiruje znatiželju. Jer, Nela bi ove godine trebala objaviti debi album. Jedva čekamo čuti kakav sadržaj nudi. (Goran Komerički)

Melita Lovričević – Pusti me da sanjam

“Tko li zna što sutra donosi”, pitanje je koje se dodatno proteže našim mislima ovih godinu dana, a i novom pjesmom Melite Lovričević, “Pusti me da sanjam”. Jer, jedino što nam ovih dana ostaje je sanjati o nekoj boljoj i ljepšoj budućnosti. Recimo, uz atmosferični glazbeni poticaj poput ove pjesme. Decentna igra instrumenata i glasa s glazbenim detaljima koji iznenađuju slušatelja, uvodi u mističan i pomalo melankoličan svijet. Jer sanjati je prevažno. Pustite nas da osjećamo nas same i nama bliske. Da pobjegnemo od granica koje sami sebi postavljamo ili nam ih nude. Melita Lovričević nosi viziju i nudi slobodu. Maštu iz koje nastaje stvarnost. Motivacijska pjesma? Terapija glazbom? Svakako. (Maja Trstenjak, Goran Komerički)

ElSea – ‘Mina’

Atmosfera pjesme ‘Mina’ pripada svjetskom glazbenom ekosustavu. Estetika također. Vrijednosti isto. Mina kao oda zagubljenom prijateljstvu? Posveta planetu od kojeg smo se udaljili? Priča o životnom ciklusu koji traži strpljenje i ustrajnost? Odaberite jedan od pristupa stihu i otkrit ćete da ih ima još. Sa svim svojim slojevima značenja, ‘Mina’ je intenzivno uronjena u poetiku popa danas. Indie popa? Billie Eilish i Rosalia svojim su novim singlom pokazali kako najkreativnije planetarne zvijezde mogu zaći kojekuda, pa i u naslijeđe srednjovjekovnih napjeva. S druge strane, meteorski uspjeh Olivije Rodrigo naznačio je otvorenost globalne scene super mladim talentima. No jasno, za takvo što potrebni su timovi i strategije koji će nevjerojatnoj darovitosti otvoriti vrata neslućenih daljina. Predstavljajući pjesmu ‘Mina’ na Facebooku, ElSea je citirala dio znamenitog govora Seattlea, poglavice indijanskih nacija Suquamish i Duwamish, koji je 1854. godine govorio mislima koje najbolje razumijemo danas. Riječima koje imaju puno slojeva značenja – uključujući i ono kako smo priroda i mi jedno – baš poput singla pulske kantautorice. (Goran Komerički)

Rodeo – ‘Imperator’

Novi projekt na domaćoj glazbenoj sceni je RODEO – na vokalu Romana Pavliša, na bas gitari Dejan Halusek, na bubnjevima Marko Kuhar, na gitari Luka Osrečak i na trombonu Hrvoje Štefanić. Atmosferično-eksperimentalni projekt predstavio je prvi singl “Imperator” koji je stvoren na engleskom jeziku. Najava je to još jednog u nizu zanimljivog poteza na domaćoj glazbenoj sceni koji bi mogao prerasti u jednu relativno uspješnu priču. (Maja Trstenjak)

Bang Bang – ‘Bolje sutra’

Da. Bang Bang su ritmični i s ugođajem naslade. Hedonizma. Pjevnoga refrena za tulume i zabavu. Progovaraju, međutim, o temama koje su manje vedre. O tome kako su se ‘svi namirili’. I da su oni i veći i jači. Isti, ma kako se predstavljali. Pa dobro, jeste li se pomirili s time? Možda biste trebali. Jer frustracije su manje, a perspektive odlaska (i dalje od Irske) sve više privlače. ‘Gore je nego prije’, ističe pjesma ‘Bolje sutra’. Slažete li se? Poslušajte pjesmu sa Zagrebačkog festivala. Danas. Jednog dana ćete je promatrati kao impresiju jednog vremena. (Goran Komerički) 

Mašinko – ‘Perice’

Deseti rođendan Mašinka u Vintage Industrial Baru bio je pravi spektakl. Impresivne trenutke tada standardnog ludila ovjekovječili su u spotu za pjesmu “Perice” s aktualnog albuma “Danas ću, sutra ću”. Ludilo koje pokreće i budi nostalgiju za dobrim, starim danima normalnog.  (Maja Trstenjak)

Kali Lago – ‘Strah’

U danim poput ovih, empatije nam treba i više od prosjeka. A pjesma ‘Strah’ je empatična, ona zahvaća u našu uobrazilju i našu stvarnost. Onu koja će strah dozvati stvarnim događajima koji su se zbili i onu koja se voda izrekom ‘u strahu su velike oči’. Kali Lago su prihod od singla usmjerili za pomoć u obnovi Glazbene škole ‘Frana Lhotke’ u Sisku i u područnom odjelu u Petrinji. Da sagradimo iznova mjesta na kojima ćemo dobiti nove Lhotke. I da dobijemo nova mala djela za velike utjehe. Pa ako ima akustična pjesma koja može donijeti utjehu kada se zagubite, onda ovako zvuči. (Goran Komerički) 

Aleksandar Ljiljak – ‘Grade moj’

Pjesma ‘Grade moj’ obavija toplinom i tjeskobom, okuplja sjetu u svakom svojem tonu i stihom kroči potisnutim jaukom usnulog grada. Onoga kojeg volite i kojega se sjećate ma kamo otišli. Tog parka kojim šetate, toj ulici kojoj pripadate. Aleksandar Ljiljak napisao je potresnu pjesmu identiteta i okružio je tugom na način koji vas vuče šansoni Hrvoja Hegedušića i Zvonka Špišića. Slikom pripadnosti. Tihim vriskom kojega osjećate. Suzama riječi koje donose čišćenje od boli. Nakupljene u mjesecima godine koja je donijela strahove i nemire kao malo koja. Cijelom svijetu i Zagrebu. Baniji. Sisku i Petrinji. Glini. Mnogima od nas. Ako je dala povoda kantautorskom pjesništvu koje će bogatiti programe gradskih radija i virtualne glazbene kolekcije, onda smo bar jedno dobro s time dobili. Možda je ovo vrijeme u kojemu ćemo prepoznati one stvarne vrijednosti koje život nudi. I uputiti se njima u zagrljaj. (Goran Komerički) 

Zdenka Kovačiček feat. Davor Gobac – ‘Jaka’

Koja kombinacija kultnih glazbenih persona! Ou jea bejbe! Kraljica bluesa i kralj punka zajedno u pravoj ženskoj priči, prepunoj snage i optimizma. Najava je to Zdenkinog novog albuma “Konstatacija jedne mačke” koji izlazi 19. sječnja. Točnije, to je već šesti singl s istog. Na repeat! (Maja Trstenjak)

Pjesme s popisa možete prelušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na servisima Apple Music, Deezer i Spotify.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s