Chart Xtra: Billie Eilish i Rosalia proputovali su stoljećima glazbenog naslijeđa


Radijski show ARC Top 40 svakoga tjedna predstavlja potpuno nove singlove u svojoj rubrici Chart Xtra. Ovoga tjedna uvrstili smo pjesme koje su snimili Billie Eilish and Rosalia, Jason Derulo feat. Adam Levine, Silk City feat. Ellie Goulding i Robin Thicke.

Sa singlom ‘Lo Vas A Olvisar’ pop glazba Billie Eilish i Rosalie raširila se do neslućenih granica indietronice, klasičnih tradicija, mistike i folka. Foto: Universal Music Official Press

Billie Eilish and Rosalia – ‘Lo Vas A Olvidar’

‘Kakvo radosno olakšanje je konačno slušati na koji način su dvije najintrigantnije, najprogresivnije i najvoljenije pop zvijezde u prošlih pet godina ostvarile suradnju’, pisat će Jon Caramanica u osvrtu pjesme ‘Lo Vas A Olvisar’ u New York Timesu i dodati: ‘i odmah zbunile moguća očekivanja.’ To ‘zbunile’ odnosi se na mnogošto od onoga što smo dobili s pjesmom napravljenom za srednjoškolsku melodramu ‘Euphoria’, koja se emitira na HBO-u. Jer, stvar na španjolskom jeziku čini se poput meditacije, ljubavnog zova i nesputane ekspresije. Ona je himna naslonjena na tradiciju Staroga Rima i srednjovjekovnih zborskih napjeva. S minimalističkom produkcijom Finneasa i korištenjem vokodera na način grupe Bon Iver. Nastajala je jako dugo – Billie Eilish će u Zaneu Loweu reći kako se radi o ‘najdužem slaganju pjesme na svijetu’, a Finneas spomenuti raritetan način slaganja kompletnog rada.

Sa singlom ‘Lo Vas A Olvisar’ pop glazba Billie Eilish i Rosalie raširila se do neslućenih granica indietronice, klasičnih tradicija, mistike i folka. Kada cijelu priču prislonite na nedavne albume iznenađenja Taylor Swift, počnete prepoznavati drugačije smjerove. I doznajete kako slika melankolična raspoloženja u pop glazbi – što suradnja Billie Eilish i Rosalije svakako jest – razmješta ukus novih generacija u prostor gdje su ranije manje zalazili ljubitelji popa, a više istraživači alternativne poetike. 

Jason Derulo feat. Adam Levine – ‘Lifestyle’

Premda je Jason Derulo, kako navodi USA Today, objavljivanje singla ‘Lifestyle’ proglasio početkom nove ere u svojoj karijeri, suradnja s Adamom Levineom prati spot s bogat plesnim koracima. Oni bi vrlo lako, ističe Billboard, mogli postati novim hitom na TikToku. Nagađa se kako se radi o najavi izlaska novoga albuma Jasona Derula i da bismo taj album mogli vrlo brzo dočekati. Pjesma se poigrava starom temom o odnosu ljubavi i novca. ‘Bi li ostala sa mnom kada bih postao švorc’, pita se zvijezda u stihovima koji podvlače kako ponekad postanemo robovi stila života na koji smo navikli. Singl ‘Lifestyle’ predstavlja prvu suradnju Jasona Derulea i Afdama Levinea iz sastava Maroon 5, a donosi citate pjesama Rihanne i Futurea.

Silk City feat. Ellie Goulding – ‘New Love’

Taj njihov ‘Electricty’ bio je izniman smash i u Hrvatskoj. Suradnja s Duom Lipom svojedobno je dospjela do trećeg mjesta Airplay Radio Charta, a onda je osvojila i nagradu Grammy u kategoriji najbolje plesne snimke. Ova, pak, pjesma donosi djelo Marka Ronsona i Dipla u suradnji s Ellie Goulding, djevojkom koja je karijera malo zastala nakon sve-svjetskog uspjeha s temom ‘Love Me Like You Do’ koja je nastala za potrebe filma ’50 nijansi sive’. Ta stvar je osam tjedana boravila na vrhu Službene radijske liste te 2015. godine. Mark Ronson je, putem objave na Instagramu, pozvao ljude da posjete novu internetsku stranicu ‘The New Love Club’ koja bi trebala ponuditi virtualno klupsko iskustvo. Stranica Dipla i Marka Ronsona uskoro bi trebala biti otvorena, a video suradnje dua Silk City i Ellie Goulding ima i svoj videospot.

Robin Thicke – ‘Take Me Higher’

Dakle, da! O životu ovoga gospodina bi se romani mogli pisati, a i snimiti pokoji film. Jer Robin Thicke ima toliko doživljaja, uspona i padova iza sebe da ih je nemoguće sada prepričavati. No, evo, ima nešto nova i to – dvije nove stvari. Balada ‘Beautiful’ vani je desetak dana, a nakon toga pojavio se ‘Take Me Higher’.

Robin Thicke i Pharrell su – sjećate li se? – prije osam godina boravili na prvom mjestu Airplay Radio Charta s ‘Blurred Lines’ i ta je stvar sa svojim (golim) videospotom bila svjetskom senzacijom. Iza spota i pjesme su se dizali repovi svega i svačega. Od krize u braku Robina Thickea preko cenzure na YouTubeu do optužbi za plagijat. Robin Thicke se tada, među ostalim, branio da je poput Beethovena, izjavivši da je i veliki skladatelj klasične glazbe također plagirao. Pjesma ‘Take Me Higher’ donosi novu suradnju Robina i Pharrella, s jasnim i potpisanim naslanjanjem na ‘Ladies Night’ sastava Kool & the Gang. Radi se o pripremi za skorašnji izlazak njegova novog albuma, prvoga u šest godina. 

Na ploču ‘On Earth, and in Heaven’ možete se pretplatiti na servisu Apple Music, a povodom njezina izlaska Robin Thicke će reći da je napokon postao osoba ‘kakva je oduvijek želi biti’, ona koja se može smijati čemu bilo. ‘Tu mogućnost prepoznao sam kao najveću supermoć’, istaknuo je. Sva je prilika da bismo u pjesmi ‘Take Me Higher’ mogli učestalo uživati putem programa domaćih radijskih stanica.

Listu čertdeset najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru možete pronaći na stranici top-lista.hr Hrvatske diskografske udruge. Radijsku prezentaciju liste možete slušati u emisiji ARC Top 40 u programu HR2. Radijski show dostupan je i na radijskom podcastu putem Slušaonice Hrvatskoga radija. Pjesme možete preslušati putem playliste ARC 100 koja se nalazi na profilima Airplay Radio Charta na servisima Apple Music, Deezer i Spotify.

Jedna misao o “Chart Xtra: Billie Eilish i Rosalia proputovali su stoljećima glazbenog naslijeđa

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s