Dua Lipa je preuzela Službenu radijsku listu i postigla novi rekord svih vremena


Nikada nitko nije bio ovoliko uvjerljiv u programima domaćih radijskih stanica kao što je to danas Dua LIpa. Kosovsko-britanska glazbenica ovoga tjedna sudjeluje u devet pjesama među sto najemitiranijih stranih singlova u programu domaćih radijskih stanica. Situacija je tim zanimljivija, jer radijsko selektiranje rijetko prepoznaje intenzivnu rotaciju više od tri pjesme istog izvođača paralelno.

Dua Lipa je jedna od najvećih zvijezda hrvatskog radijskog etera i jedna od najvećih glazbenih zvijezda u Hrvatskoj. Tako govore podaci mjerenja popularnosti koje prikupljamo od 2002. godine. Foto: Dancing Bear Official Press

Pjesma ‘Levitating’ u izvođenju Due Lipe i DaBabyja preuzela je vrh liste najemitiranih svjetskih hitova u domaćem radijskom eteru. Nova verzija pjesme s albuma ‘Future Nostalgia’ to je učinila u četrnaestom tjednu boravka na chartu i tako potvrdila status neprikosnovene zvijezde koji Dua Lipa ima u Hrvatskoj. Radi se o trećem singlu s aktualnog albuma koji je došao do prvog mjesta mjerenja popularnosti. Prije toga su na broju jedan boravile ‘Don’t Start Now’ i ‘Physical’. Pjesma ‘Don’t Start Now’ je završila i na broju dva godišnjeg izvještaja Airplay radio Charta.

Airplay Radio Chart je nastao na temelju zbroja emitiranja stranih pjesama u programima radijskih stanica širom Hrvatske prema podacima servisa 1Played. Aktualno izdanje liste ARC 100 objavljeno je s datumom od 18. siječnja. Mjerenje popularnosti obuhvaća repertoar svjetskih singlova unutar 80 tjedana od njihove službenog datuma izlaska.

Dua Lipa ima novi broj jedan u Hrvatskoj, ali i još jedan – posve nestvaran – novi rekord Airplay Radio Charta. Kosovsko-britanska glazbenica ovoga tjedna sudjeluje u devet pjesama među sto najemitiranijih stranih singlova u programu domaćih radijskih stanica. Uz šest vlastitih singlova s albuma ‘Future Nostalgia’ – ‘Levitating’, ‘Don’t Start Now’, ‘Fever’, ‘Break My Heart’, ‘Hallucinate’ i ‘Physical’ – Dua Lipa gostuje u pjesmi ‘Un Dia’ J Balvina i sudjeluje u duetu ‘Prisoner’ s Miley Cyrus. I još! Od ovoga tjedna se na chartu nalazi i ‘Studio 2054 Remix’ pjesme ‘Real Groove’ Kylie Minogue, koja je nastala za potrebe virtualnog koncerta Studio 2054 iz studenoga prošle godine. Radi se, podsjetimo, o najuspješnijem virtualnom koncertu nekog izvođača u povijesti. Događaj je okupio pet milijuna gledatelja širom svijeta od kojih je 1,9 milijuna jedinstvenih logiranja bilo iz Kine.

Ovakvo pozicioniranje na listi popularnosti dovodi do toga da je svaka jedanaesta najpopularnija nova pjesma u domaćem eteru ona u kojoj sudjeluje Dua LIpa. I to je rekord hrvatskog radijskog etera od početka mjerenja odnosno od 2002. godine naovamo. Nikada nitko nije bio ovoliko uvjerljiv u programima domaćih radijskih stanica kao što je to danas Dua LIpa. Najbliži tome svojedobno je bio Ed Sheeran kada je 2018. godina sudjelovao sa šest pjesama s albuma ‘Divide’. Situacija je tim zanimljivija, jer radijsko selektiranje rijetko prepoznaje intenzivnu rotaciju više od tri pjesme istog izvođača paralelno. Za razliku, primjerice, od podataka o slušanju glazbe putem streaming servisa.

Joel Corry i MNEK su se prošlotjednog prvog mjesta – na kojemu su diskontinuirano boravili šest tjedana – spustili na drugo mjesto. Zanimljivo je kako je singl ‘Head & Heart’ 15 tjedana zaredom bio pozicioniran na jednome od prva dva mjesta Službene radijske liste, a s dva tjedna u ovoj godini dosegao je sedamnaesti tjedan istoga plasmana. Pjesma je prvi puta na drugo mejsto došla 21. rujna, a ovo joj je dvadeseti puta da se nalazi u Topu 5 hrvatskog radijskog etera. David Guetta i Sia su non-mover na trećemu mjestu s pjesmom ‘Let’s Love’, a svoj najviši plasman dosegao je ‘Tick Tock’ plasmanom na četvrto mjesto. Singl izvode Clean Bandit, Mabel i 24kGoldn. Top 5 zatvara The Weeknd s pjesmom ‘Blinding Lights’.

Službena radijska lista ovoga tjedna je ostala bez pjesama iz božićnog razdoblja pa je došlo do repozicioniranja singlova koji se na listi nalaze neko vrijeme. Najveće pomake prema naprijed ostvarili su BTS sa singlom ‘Dynamite’ (među 100) i Billie Eilish s temom ‘Therefore I Am’ (među 40). Južnokorejske zvijezde su sa 68. došle do 29. mjesta, ali to nije i njihov najviši plasman na listi jer su boravili i na broju sedamnaest. Članovi grupe BTS su u trenutku izlistavanja Airplay Radio Charta predvodili globalnu listu singlova magazina Billboard.

Najpopularniji boy bend na svijetu ima i prilično veliku bazu obožavatelja i u Hrvatskoj. Želite li biti informirani o tome što rade i koje informacije razmjenjuju s armijom fanova širom svijeta, preporučujemo vam da posjetite njihov profil na Twitteru. Radi se o profilu BTS Croatia.

Robin Schulz feat. Kiddo su ostvarili najviši novi ulaz među prvih četrdeset s pjesmom ‘All We Got’ i kao hot airplay se smjestili na 32. mjestu. Robin Schulz je jedan od izvođača koji imaju tri pjesme na listi ARC 100. Isto toliko imaju ih Ava Max, Harry Styles, Jason Derulo i Jonas Brothers. Četiri singla – od kojih su tri obrade standarada Whitney Houston, Tine Turner i Donne Summer – ima norveški DJ i producent Kygo. Taj podatak podssjeća na činjenicu kako najučestalije svjetske pjesme u domaćem radijskom eteru potpisuju autori i producenti elektroničke plesne glazbe. Uostalom, četiri čelne pozicije Airplay Radio Charta takvog su glazbenog rukopisa.

Taylor Swift, s druge strane, potpisuje najviši novi ulaz liste ARC 100. Hot Shot Debut pripada pjesmi ‘Willow’ s albuma ‘evermore’ i smjestio se na 47. mjestu. Prema podacima sa streamings ervisa Apple Music i Deezer, Taylor Swift i Ariana Grande se ovoga trenutka nalaze među najstreamanijim svjetskim izvođačima u Hrvatskoj. Radijske stanice ne prate taj trend, jer se njihove pjesme rijeđe pojavljuju u vrhu radijskog mjerenja popularnosti no što je to slučaj na streamingu.

Listu čertdeset najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru možete pronaći na stranici top-lista.hr Hrvatske diskografske udruge. Radijsku prezentaciju liste možete slušati u emisiji ARC Top 40 u programu HR2. Radijski show dostupan je i na radijskom podcastu putem Slušaonice Hrvatskoga radija. Pjesme možete preslušati putem playliste ARC 100 koja se nalazi na profilima Airplay Radio Charta na servisima Apple Music, Deezer i Spotify.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s