Domaća zadaća (33): Xmas Special


Vrijeme je za vrijednosti koje nam se zagube po stresnome putu. Blagdanski dani nude tu impresiju. Baš kao i pjesme koje su nam stigle u prosincu. Ovo je naš odabir. Tjedni odabir aktualnih pjesama skupljen je na playlistu Domaća zadaća. Donose ga Sound Report i Airplay Radio Chart.

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru i Spotifyju objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje. Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na servisu Apple Music.

Klemen Slakonja – ‘Under My Xmas Tree’

Vele da je Klemen slovenski Buble. Pa dakle, tako i zvuči. I ne samo to. Ta pjesma ‘Under My Xmas Tree’ ima tu tako potrebnu notu blagog humora kojega volimo osjetiti u dane radosti. Da nam začini doživljaj i da nas opusti u ophođenju jednih s drugima. Familijama, voljenima, svima. Popularni slovenski glumac – čovjek koji je glumio i Putina i Trumpa i Žižeka – jednostavno ima notu, petlju i osjećaj za trenutak. Kakav god on bio. A ovaj je blagdanski. Pa onda uz okićeni bor, sjajno ide i pjesma. ‘Under My Xmas Tree’ Klemena Slakonje, jasno. (Goran Komerički)

Tonči Huljić & Marko Tolja – ‘Od Božića do Božića’

Evo-ga-na. Jeste li sigurni da ste dobro čuli onaj treći stih novog božićnog hita? ‘Navijam da padne snig’, vele. Oh, da! Na tren se možete okladiti kako je autoru na umu bila pokoja druga misao. Jer taj ton glasa i zvučni geg s početka pjesme, stavlja do znanja kamo će krenuti priča ‘Od Božića do Božića’. Swing ili bez njega, Frank ili Michael, svejedno. S videospotom i dekoracijom oko njega, cijeli ovaj božićni paketić ima svoju privlačnost. I naznaka kombinacije swinga s klapskim pjevanjem i kozerstvo pristupa i duet koji je baš onakav kakav treba biti za pokoji trenutak vedrog u dobu tmurnog. Tonči Huljić i Marko Tolja snimili su pjesmu koja već naslovom simbolično dotiče ono sigurno. Da ćemo je, naime, slušati iz godine u godinu. U ovo isto vrijeme. I s istom melodijom koja lagano klizi. Pa i na radiju. Ili, ponajprije ondje. (Goran Komerički)  

Heidi šeće psa – ‘Božić kao nekada’

Vidite, ovo je doista enigma. Kako jedan nježni duet koja ima tu radiofoničnu crtu u svakoj svojoj sekundi tako stidljivo prolazi na radiju. Okej, ima taj huk američkih daljina – a Hrvatska je, jelte, mala zemlja. I govori o tome kako je put zameten, a snijega, brate, ni od korova. U nizinama i gradovima, pored mora i u Zagori – planine su drugi par cipela. Pa ipak, velika je nepravda kada se takav singl izbjegne prepoznati kao štivo za odraslog radijskog slušatelja. I to u okruženju koje – a to i jest pravi problem domaće radijske industrije – uglavnom radi program namijenjen publici 35 plus. Što to nude Heidi šeće psa? Emociju. Ljepotu zimske večeri. Čežnju za zagrljajem. I to takvu da je možete opipati i u trenu poželjeti se stisnuti uz neko drago biće. ‘Božić kao nekada’ možda najbolje ide uz čaj s rumom. Napitak – uz ovakvu pjesmu, tako malo tipičnu za zagrebački band – dodatno grije i potiče želju. Za nekim bliskim, a tako dalekim. Iz nekih davnih godina. Ili iz susreta koje je zameo snijeg vremena. (Goran Komerički)

Marei – ‘Smrznuto je sve’

Marei je, prije izlaska debitantskog albuma, publiku ove godine odlučila počastiti jednom božićnom pjesmom. Lagana je i taktički koketira na razmeđi između svjetovnog i duhovnog. Blage je melodije i baladičnog karaktera, sa senzualnim vokalom na centralnoj poziciji. Marei ima jednu veoma ugodnu pjesmu za romantičan ugođaj praznika. (Maja Trstenjak)

Lu Jakelić i Josip Palameta – ‘Božić si ti’

‘Ono što srcem osjećamo, to očima ne vidimo’, tako će reći jedan od stihova pjesme sa zvončićima. I prisjetiti kako nas božićno vrijeme podsjeća na ljudsko za kojim često potisnuto čeznemo. Pa i onda kad smo ljuti ili frustrirani, kada nas gone načinom koji ne bismo poželjeli nikome. ‘Valja nam se povući u sebe i razumjeti kako naš unutarnji mir donosi empatiju i osjećaj za drugoga’, reći će Lu. Onkraj blagdanskog stola ili pored starice s kiticom cvijeća koji će vam ponuditi u prolazu. Pokušajte to dozvati. Ovo su ti trenuci kada biste mogli biti senzibilizirani. Da ne bježite od zova u pomoć i osvrnete se kada ste u žurbi. Pjesma ‘Božić si ti’, Lu Jakelić i Josipa Palamete imaju tri minute snage da vam takvu misao utisnu u sjećanje. Pružite joj priliku. I pjesmi i sebi samom. (Goran Komerički)

Mia Dimšić – ‘Božić bez tebe’

Mia Dimšić svakog bi prosinca tradicionalno do posljednjeg mjesta nekoliko puta ispunila Lisinski. Svoju je božićnu glazbenu poslasticu ove godine preselila u Croatia Records studio, gdje je nastala emisija “Božić s Mijom”. Pjesma “Božić bez tebe” nalazi se na njenom albumu “Božićno jutro” iz 2017. Mia iz godine u godinu nastavlja nizati uspjehe i oduševljavati glazbenim potezima. Sam kraj 2020. obilježio je izlazak njene autobiografije – uistinu je nezaustavljiva. Bravo Mia! (Maja Trstenjak)

058 – ‘U sitne sate’

‘U sitne sate’ je, prije svega, zimska pjesma. Ona koja se obraća dugim noćima, krajevima evropskog sjevera ili američkog sjeverozapada. Dotiče tuge i brige koje najbolje osjećate u te sitne sate, kada je oko vas muk i kada tišina odzvanja načinom koji stavlja terete. Nove slojeve nedosanjanog. I taj bat se jasno osjeća, baš kao što i teče novom pjesmom grupe 058. Gudačke partiture obujmit će vas načinom prisnosti. Posebno u doba blagdanskog bluesa. Jeste li jedan od bluzera u danima radosti? Tada dohvatite ritam koji nam je ponudio splitski sastav. Sva je prilika da ćete ga u potpunosti doživjeti. I blues. I trag tišine koja nosi uteg. Ta tišina i taj uteg, međutim, ispjevani u pjesmi ‘U sitne sate’ imaju snagu iscjeljenja. Jer su naprosto tim tonom izvedeni. (Goran Komerički)

Ivana Kindl – ‘Božić je i njima’

Jedna od meni osobno najljepših božićnih pjesama. Jer Božić je i njima, macama i psima. Ivana Kindl okupila je ljubitelje životinja, volontere raznih udruga te mnoge koji su udomili svoje kućne ljubimce iz skloništa. Svi zajedno slave ljubav i sreću. Jer nema ljepšeg osjećaja od sreće malog, dobrog, spašenog bića koje je dobilo priliku za novi život ispunjen ljubavlju. (Maja Trstenjak)

pocket palma – ‘Last Christmas (Wham! Cover)’

Drop of Comfort Sessions tijekom cijele je 2020. pružao glazbenu utjehu u najdivnijem obliku. Za sam kraj godine pocket palma je oduševila izvedbom božićnog klasika “Last Christmas”. Na prepoznatljiv način udahnuli su novi život u djelo koje svi znaju i više nego dobro. Njihov talent ove je godine bio u centru pozornosti, što će se zasigurno nastaviti i u 2021. (Maja Trstenjak)

Domenica – ‘Medenjak’

Domenica i njen psić rade medenjake. Ima li što slađe u ovogodišnjem glazbenom Božiću? Mislim da ih je uistinu teško nadmašiti. Simpatična pjevačica izmamit će vam osmijeh na lice i natjerati da zaplešete u ritmu njene nove prigodne uspješnice. (Maja Trstenjak)

Xmas Xtra Bonus: zalagasper – ‘sto idej’

zalagasper su glazbeni melem, a ‘sto idej’ je idealno štivo zimskih hladnoća. Utoplit će vas i otkriti zaboravljena mala čuda poput čitanja knjige pored kamina, dekice pod koju se valja (udvoje) podvući i toploga čaja koji okrepljuje. I kada vam se čini da od sto ideja, ideja nedostaje, sanjivost slovenskog dua nudi jednostavna rješenja za poklon sebi ili dar bliskima. Jer mirno jutro i topla riječ nemaju cijenu. Njihova vrijednost pripada najvećima koje imamo ili želimo imati. Vrijeme za razgovor i pažnja koju ćemo posvetiti dragim očima, također. A to se zaboravlja. Prečesto. (Goran Komerički)

Pjesme s popisa možete prelušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na Deezeru i Spotifyju . Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na profilu Airplay Radio Charta na servisu Apple Music.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s