Domaća zadaća (29): Je veux, Barbara Munjas, marisol i drugi


Od davno zaželjenih želja do želje da se svidimo svima. Od senzualnosti i srasti do sarkazma. Od bijega iz labirinta do pjesme s potencijalom. I još! Tjedni odabir aktualnih pjesama skupljen je na playlistu Domaća zadaća. Donose ga Sound Report i Airplay Radio Chart.

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru i Spotifyju objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje. Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na servisu Apple Music.

Je veux – ‘Lovable’

Pjesma ‘Lovable’ je odraz želje da se svidimo svima i svakome. Jer priznajte da je to jedna od težnji kojoj ste se znali prikloniti: da budete shvaćeni ljupko, ugodno i željeno. Jasno, ukoliko niste općenarodni grintavac kojemu je u opisu života biti  mrzovoljan i kenjkav, prigovaralica i malodušan. Željka Veverec će reći da je – pišući singl s ploče samostalnog projekta Je veux – u mislima imala robota koji će u pet-stoljeća-dalekoj budućnosti plesom zazivati prihvaćanje. I ta misao o budućem nam opisuje horizonte glazbenog. Jer, album ‘I Glow’ je živa slika unutarnjeg svijeta. Njegove razvedenosti, želja, težnji, snuždenih trenutaka i onih vedrih. Pronosi osjećanja i ritmove koji nas prate sa svim našim tjeskobama i međuodnosima. Iz njega iščitavamo razgovore, balove izgubljenosti i radosti opuštajućeg. Zanimljivo je kako je na servisu Apple Music kategoriziran kao funk album, mada na njemu ima podosta svega: od soula i hip hopa preko popa i eksperimenta pa do alternativnog dancea i elektronike kojom je prožet. U tom smislu, ‘Lovable’ je fantastična pozivnica za uživanje u kompletu koji ploča donosi. I podsjetnik na zvuk kakav nam desetljećima pruža Roisin Murphy, samostalno i u sklopu benda Moloko. Zavrtite ‘Lovable’ i prigrlite ‘I Glow’. Uživat ćete, bez sumnje. (Goran Komerički)

Pavel – ‘Dobri se zaborave’

Što velite? Sjetni ste i razdragani kada ulijete komadić pelina u sebe? E pa onda zauzmite gard i umjesto boce pronađite komad Pavela. Jer ‘Dobri se zaborave’ je baš to: čaša boli pretvorena u minute svejednog. Dobri se doista najčešće zaborave ili zanemare, jer su često prepristojni i najmanje naporni. Oni drugi će vam dodijavati dok ih dobro ne upamtite. Nova stvar grupe Pavel je graciozna južnjačka pjesma američkih daljina, s notama europskih lutanja i sentimentima argentinskog tanga. Ona osjeća slavenski i sa singlovima ‘Eto pjesma’ (Rade Šerbedžija), ‘Balcony’ (Gentleman’) i ‘Dance for My Life’ (Elsea) mogla bi činiti ovogodišnji soundtrack kakvog štiva ruskog realizma. Njezine orkestracije zavode, a riječi vuku tko zna gdje. U zaboravljene želje i davne nemire. Tuge i čežnje koje ste zarana napustili. Taman za novu čašu. (Goran Komerički)

Mnogi drugi – ‘Dimtafon’

Mnogi Drugi ponovno haraju scenom! Jedan pozitivan i nadasve ugodan pjesmuljak za ove tmurne dane je upravo “Dimtafon”. Ovo je jedna od njihovih najveselijih pjesama do sada, premda i dalje prepuna prikladnog sarkazma. Jer, što je ovih dana normalno? Oprostili smo se od tog pojma prije šest mjeseci. Zato, “Dimtafon” na najjače i pjevaj glasno “Stanje svijeta me smeta!”. Možemo li i želimo li ispočetka? Puj, puj, puj, nikako! Ali, u neki bolji svijet, svakako. (Maja Trstenjak)

marisol – ‘Kontrol frik’

Senzualnost i strast upakirana u domaći pop moment. marisol je novo ime na glazbenoj sceni. Još uvijek mistično i nepredvidljivo, no novom pjesmom “Kontrol frik” otkrivaju ogroman potencijal. Neopisivo ugodno za slušanje, hitoidni potencijal i izraženi osjećaji u skorijoj budućnosti mogli bi stvoriti pjesmu koja će se slušati desetljećima. Za početak, poslušajte ovu. Na istom je tragu. Fantastično. (Maja Trstenjak)

Domagoj Šimek & Arijan Škapur – ‘Out of You’

Stanovnici kuće Pabla u posljednje su vrijeme iznimno produktivni. Osim svima dobro poznatog žestokog prizvuka, eksperimentiraju i s ostalim žanrovima. Naravno, u njima ostavljaju svoj prepoznatljivi autorski potpis – novi projekti su na pomolu, a najnoviji je onaj akustični, Domagoja Šimeka i Arijana Škapura. Ugodno i utješno. Svakako preporuka za poslušati. (Maja Trstenjak)

Zustra – ‘The Dream of Reason’

Zustra na najbolji način opisuje skromnost i čini se najboljom glazbenom slikom za Dan zahvalnosti u kojemu objavljujemo novu Domaću zadaću. Pjesma ‘The Dream of Reason’ crta prolaznost našega danas i potiče nas da budemo zahvalni na onome što imamo i što nam je dano. Jer bez toga bi nam teže bilo krenuti u potjeru za vlastitim ambicijama. Možda ćete u baroknosti zvuka pronaći motive identiteta Florence Welch, a možda ćete zastati i sjetiti se da je lijepo što možete mirno napraviti čaj ili popiti kavu u toploj sobi. Jutrom ili uvečer, svejedno. Jer potraga za smislom uvijek je postojala, ali ono prevažno uvijek je tu oko nas. Rad dubrovačke kantautorice s adresom u Berlinu poticajno je štivo koje vrlo jasno možemo smjestiti u okrilje sličnog senzibiliteta izvođača sa svjetske glazbene scene. (Goran Komerički)

Barbara Munjas – ‘Gone Back’

Tiho ste, a vrištite u sebi. Bježite kilometrima, a zapravo stojite na mjestu ili se upravo postojano vrtite u krugu. Čemerni i izvan sebe od panike pred lošim sutra i tmurnom perspektivom kojoj se ne nazire kraja. Taj osjećaj malaksalosti i napadaja panike u godini koja baštini plodnost takvog doživljaja opisat će nam pjesma ‘Gone Back’. I potvrditi kako je labirint izlaza iz potištenosti zahtjevan pothvat. FKA Twigs bi imala podosta dobra reći o novom singlu Barbare Munjas. Sabrina Claudio, Banks i Grimes isto tako. Mogli bismo ih lako sve zajedno složiti na jednu playlistu za kontemplaciju. Jer, to je dio ambijenta u kojemu se hrvatska kantautorica kreće i u koji je lako ući, ali bezmalo teško iz njega izaći. Pa prepoznati kako je to osjećati se malo i nevidljivo u zatvoru vlastitih mantra koje teku i teku. Bez kraja i s početkom za koji odavno ne znamo kada je bio. Dobro je pokušati to osvijestiti ili bar shvatiti da netko pored nas upravo služi život zatočenika vlastitih krugova patnje. (Goran Komerički)

Ludi – ‘Nije bitno’

Koliko je dovoljno za sreću? Poslušajte pažljivo rime koje je složio Ludi i osjetit ćete kako vam trnci struje tijelom. Jer, one su napisane iz srca i s prtljagom čovjeka koji je prošao ono što najčešće život jest: niz teškoća, izazova i krivina u kojima se treba snaći. Pjesma ‘Nije bitno’ govori o bitnom i o onome što važno jest. Ona govori o životnim vrijednostima i otvara oči u trenucima kada ste suočeni s htjenjima koja se ustrajno odbijaju o tihi zid koji su sagradili oko vas. ‘Nije bitno’ ističe da su vaši najbliži dali sve od sebe da budete ljudi i da su mnogi tu povremeno, a onda odu bez osvrtanja. Da je ljubav često izdana i da je važno moći pogledati u oči svakoga tko vas je napustio. Da niste savršeni i da ne valja suditi po odjeći, jer nikad ne znate kakve netko bitke vodi. Ritam i produkcija D’Knocka podvući će da je osmijeh ono što uvijek možete pokloniti: besplatan je, ali vrijedi najviše na svijetu. I da nije važno koliko imate godina već kakvi ste. Jeste li spremni za suočavanje s istinom? Autobiografska stvar Ludog je hip hop sa suzom u očima. Nakon slušanja nešto naučite i nečega se prisjetite, a onda zahvalite autoru na pjesmi koja je došla do vas. (Goran Komerički) 

Tacoor – ‘Gimisom Love’

U bizarnosti 2020. svaka šala i pošalica dobro zvuči. Tako i ona grupe Tacoor. Spot značajniji od same pjesme, koja najvjerojatnije neće postići ekstreman uspjeh, ali je vrlo simpatična za preslušavanje. Možda se ovoj ekipi dogodi neki megahit usput, ima tu potencijala. (Maja Trstenjak)

Gatuzo – ‘Mozak’

Psihodelija Gatuza s društvenom porukom. Nemoguće? O da, moguće je. Prosječno i solidno. Svakako poslušati. (Maja Trstenjak)

Pjesme s popisa možete prelušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na Deezeru i Spotifyju . Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na profilu Airplay Radio Charta na servisu Apple Music.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s