Streaming generira rast prihoda industrije i u uvjetima pandemije. Vinilne ploče prodavanije od CD albuma.


Promjene u sustavu poslovanja glazbene industrije, uvjetovane pandemijom, velike su. Ipak, prihodi rastu zahvaljujući sve većem korištenju servisa za streamanje glazbe.

Globalni porast prihoda glazbene industrije – pa i u uvjetima pandemije – potaknut je ponajviše porastom streaminga na najvećim svjetskim tržištima, objavljuje Music Business Worldwide. Pozitivni rezultati u suprotnosti su s katastrofičnim najavama potaknutima zdravstvenom krizom, navodi se.

Streaming servisi i radijski servisi generiraju porast prihoda glazbene industrije u Sjedinjenim Državama, navodi RIAA. Foto: Screenshot RIAA Mid-Year Revenues

Prihodi dolaze i s drugih strana. Ranije ovoga tjedna saznali smo da je španjolska diskografska industrija zabilježila porast od četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Njemačka glazbena industrija je, jednako tako, zabilježila porast ukupne prodaje od 4.8 posto.

Ljubitelji glazbe u Sjedinjenim Državama su tijekom prve polovice 2020. godine kupili više vinilnih ploča negoli albuma objavljenih u obliku CD izdanja, stoji u polugodišnjem izvještaju Američke diskografske asocijacije, a prenosi Pitchfork. Na taj način je, prvi puta od osamdesetih, CD prestao biti dominantnim glazbenim medijem za objavu glazbe. Od ukupnog prometa vezanih uz prodaju glazbenih izdanja, 62 posto pripada vinilima. 

Rezultati izvještaja američke glazbene industrije pokazuju kako je i u uvjetima svjetske zdravstvene krize zadržan blagi rast prihoda. Rast iznosi 5.6 posto i dosiže maloprodajni prihod od 5.7 milijardi dolara, objavila je RIAA.

Udio prihoda od glazbenog streamanga porastao je na 85 posto ukupne vrijednosti tržišta što je porast za pet posto u odnosu na isto razdoblje lani. U ukupnim vrijednostima, porast je iznosio 5.1 posto. Istovremeno, prvi puta se dogodilo kako je prihod streamanja glazbe potpomognutog oglasima premašilo prihode od digitalnog downloada i fizičke prodaje.

U izvještaju se zaključuje kako postoje određene razlike između prvog i drugog tromjesječja i da su svjetska zdravstvena kriza i lockdown, koje su pratila zatvaranja prodavaonica i otkazivanje turneja, donijeli značajne promjene u glazbenom poslovanju.

Poslovni analitičari portala MBW navode kako bi – održi li se trend rasta streaminga u Sjedinjenim DRžavama – on na godišnjoj razini mogao porasti milijardu dolara što je, iztiče se u komentaru, odlična vijest obzirom na uvjete u kojima se odvija glazbeno poslovanje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s