Billboard je lansirao dvije globalne top-liste – Billboard Global 200 i Billboard Global Excl. U.S.


Lista Billboard Global 200 donosi podatke sa svih svjetskih teritorija dok lista Billboard Global Exl. U.S. donosi mjerenje popularnosti pjesama bez podataka iz Sjedinjenih Država.

Cardi B i Megan Thee Stallion predvode inauguralnu listu Billboard Global 200 s pjesmom ‘WAP’. Foto: Single Artwork ‘WAP’

Billboard je danas lansirao dvije globalne liste popularnosti temeljene na podacima o prodaju i streamanju pjesama širom svijeta. Globalno mjerenje popularnosti pjesama izlistano je na dvjema listama – Billboard Global 200 i Billboard Global Excl U.S., a obje liste temelje se na kombiniranim podacima streamanja i prodaje pjesama na više od 200 teritorija na svim kontinentima. Podaci koje prikupljaju Billboard i MRC uključujue streaming sa servisa s pretplatom, streamanje glazbe potpomognuto marketingom (tzv. freemium) i digitalnu prodaju. Lista Billboard Global 200 donosi podatke sa svih svjetskih teritorija dok lista Billboard Global Exl. U.S. donosi mjerenje popularnosti pjesama bez podataka iz Sjedinjenih Država.

Na inauguralnim listama vodeće pozicije zauzele su Cardi B i Megan Thee Stallion za single ‘WAP’ na Global 200 odnosno Maluma sa singlom ‘Hawai’ na Global Excl. U.S..

‘Kao vlasnici konačni industrijskih mjerenja popularnosti, ponosni smo što smo mogli otkriti globalne liste koje industriji mogu dati uvid u globalnu popularnost najsnažnijih umjetnika današnjice’, rekla je Deanna Brown, predsjednica odjela MRC data i MRC Medai & Info kompanije MRC u čijem portfelju se nalazi Billboard i dodala kako će liste pokazati koje pjesme su globalno najpopularnije kao i to koje pjesme svoj trend uspona počinju izvan Sjedinjenih Država.


Viši potpredsjednik Billboardova odjela Charts & Data Development Silvio Pietroluongo podvukao je kako liste odražavaju svjetski pogled na popularnu glazbu i dodao kako se Billboard zalaže za kontinuirano širenje mogućnosti i utjecaja digitalnog pristupa glazbi na svim teritorijima svijeta kako bi se broj podataka za uvrštenje na globalne liste dodatno proširio.

Billboard je najveći svjetski autoritet na području mjerenja popularnosti glazbenika i njihovih djela, a liste Hot 100 i Billboard 200 su desetljećima dva najznajčajnija alata za prepoznavanja uspješnosti pjesama i albuma u Sjedinjenim Državama. Razgovor o globalnom mjerenju popularnosti Billboard i MRC vode već dvije godine, a lansiranje liste najavljeno je na proljeće prošle godine. 

Globalna lista popularnosti važan je alat koji će sudionicima glazbene industrije omogućiti bolji uvid u glazbene trenove i mogućnosti koje donose pojedini izvođači i njihova djela. U liste Billboard Global 200 i Billboard Global Excl. U.S. uključeni su i podaci streamanja pjesama na servisima dostupnima u našoj zemlji.

Globalne liste popularnosti Billboard će objavljivati utorkom, a obuvaćaju podatke u tjednu koji počinje petkom nove glazbe i završava slijedećim četvrtkom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s