Selena Gomez: Svatko od nas poseban je na svoj jedinstveni način


Album ‘Rare’ je sofisticiran, izrazito taktilan, iznimno ujednačen i posve zaokružen. Putem njega, progovara se o temama koje su desetljećima bile nezamislive kanonu pitke pop glazbe. Poput tjeskobe, nesigurnosti i pitanja mentalnog zdravlja.

 

Album Artwork Selena Gomez Rare

 

‘Imala sam nisko samopoštovanje i to je nešto na čemu stalno radim’, rekla je Selena Gomez u razgovoru za The Wall Street Journal i ispričala kako je album ‘Rare’ nešto poput dnevnika proživljenog u prošle četiri godine. I da je kroz cijelo ovo vrijeme uspona i padova pronašla snažniju sebe. I da je ta potraga bila sve samo ne jednostavna.

 

 

‘Moji su vrhunci bili zaista visoki, a padovi su mi uzimali tjedne’, objasnila je, ‘otkrila sam da patim od problema s mentalnim zdravljem. I, iskreno, bilo je to doista olakšanje. Shvatila sam da postoji način da si pomognem i pronađem ljude u koje imam povjerenja.’

Jedinstveni smo onakvi kakvi jesmo

S tim ljudima od povjerenja, Selena je potpuno osvijestila spoznaju kako je svatko od nas poseban na svoj način. I raritetan. ‘Rare je riječ koja, zapravo, sažima osnovu mojega stava, a taj je dati ljudima do znanja kako su posve jedinstveni onakvi kakvi jesu’, dodat će prilikom razgovora sa Zaneom Loweom.

 

 

Album ‘Rare’ pokazuje koliko je važno biti istinoljubiv i iskren prema samome sebi. Jer samozavaravanja nikada nisu dovela do dobra ili dugoročno stabilnoga. Agonija i konfuzija stoga su dvije riječi koje će označiti dio onoga kroz što je Selena Gomez – mentalno, zdravstveno i emotivno – prolazila u životu prerano stasaloga superstara. I zato je album snimila i objavila, istaknut će za Beats 1, ‘tek kad je bila sigurna da ima što za reći’.

Teme za pop glazbu novoga doba

I to je rekla na način koji je u pop glazbi ranijih razdoblja bilo izbjegavan. Jer tjeskoba i zvjezdanost baš i nisu prijateljice koje će zajedno tulumariti i nalaziti se na vrhovima top-lista. Možete li zamisliti pop zvijezdu ranijih desetljeća kako – putem ljepljivih i instant refrena – progovara o nesigurnostima, zbunjenostima i kaosu misli koje joj se roje sa svakim danom sveopće popularnosti. Kanon pop izričaja takvo što nije omogućavao. Jer bi ga činilo neprivlačnim i nepotrebnim. Kome treba drama u okružju namijenjenome zabavi i hedonizmu, ludostima i zaljubljivanjima?

Zato, kada se danas susrećete s naslovima poput ‘Rare’, ‘Vulnerable’ ili ‘Anxiety’ u naslovima pop pjesama ili temama koje će pažljivo raščlanjivati mentalnu nesigurnost, znajte kako je to doseg ovoga doba – vremena spisateljstva Julije Michaels, fenomena Billie Eilish ili pojavnosti Selene Gomez. I njihovih životnih iskustava.

 

 

Variety će napisati kako se kod albuma ‘Rare’ radi ‘o jednome od najboljih pop albuma koji su objavljeni u posljednje vrijeme’ i njegov sadržaj opisati kao ‘sofisticiranu, precizno napisanu i vješto produciranu glazbu’. I ta riječ ‘sofisticiran’ najbolje može dočarati pristup skladanju i snimanju trinaest pjesama na osnovnom odnosno njih osamnaest na luksuznom izdanju ploče.

Snažniji ste kad izađete iz toksične veze

Novi album Selene Gomez izrazito je taktilan, iznimno ujednačen i posve zaokružen. Možete ga osjetiti i zorno si predočiti svaku ispisanu sliku, otpjevanu onomatopeju i aranžmansku dosjetku. Osjetit ćete kako pocupkujete uz ritam pjesama poput ‘Dance Again’ ili ‘Fun’ i to će vam se učiniti bliskim poput jutarnjeg pogleda u ogledalo. I doimati se nehajnim, mada znate kako se radi o temama koje su malčice zahtjevnije. One vas, primjerice, uče kako ste snažniji kada izađete iz toksične veze (‘Cut You Off’) i da je u životu potrebno vrlo malo pa da od bliskih ljudi postanete stranci jedni drugima (‘People You Know’).

Entertainment Weekly će to nazvati ‘lakoćom koja sakriva teške teme’, a Stereogum nazvati ‘stilskim asortimanom osvježavajućih pjesama’.

 

 

‘Nisam željela raditi s onim ljudima koji ne žele raditi sa mnom’, podvukla je Selena Gomez objašnjavajući na koji su način nastajale sve spisateljske, produkcijske i izvedbene suradnje s albuma ‘Rare’. A njih je podosta. I svaka ima svoju ulogu i svoje zašto. Od Julije Michaels i Justina Trantona – koji su jasno opisivali te kružoke u sobi stvaranja pjesama – preko Jona Belliona, Mattmana & Robina i Bebe Rexhe do 6lacka ili Kida Cudija.

Svatko može pronaći mjesto koje je samo njegovo

Finneas je u razgovoru za iHeartRadio objasnio kako je ‘Lose You to Love Me’ uistinu prekrasna pjesma koju je produkcijski želio učiniti malo življom u odnosu na original. Kid Cudi je, s druge strane, putem Twittera zahvalio Seleni na prekrasnom iskustvu zajednička stvaranja pjesme ‘A Sweeter Place’, komada alternativnog R&B-ja koji će nam dočarati kako svatko od nas može pronaći mjesto koje je samo njegovo i koje je sigurno od svih briga koje ga prate.

 

 

Selena Gomez će reći kako se mjesto vlastite sreće sigurno ne nalazi na Instagramu, Twitteru ili Facebooku. ‘Nisam bila na društvenim mrežama dvije godine’, objasnila je u programu globalnog radija, ‘tamo su se nalazili milijuni stvari koje nisam željela vidjeti. Na Instagramu se svačiji život čini predivnim i to me je uništavalo. Kada sam bila izvan društvenih mreža, bila sam sretnija sama sa sobom.’

Rukopis albuma ‘Rare’ potvrdit će kako je takvu vrstu odluke prijeko potrebno donijeti, posebno ‘ako imate tu dozu ovisničkoga u samome sebi’. ‘A ja to imam’, potvrdit će pop zvijezda koja je u show business ušla prije dva desetljeća, kada joj je bilo svega – sedam godina.

Najvažnije je voljeti sebe

Na kraju puta koji je rezultirao prvim njezinim studijskim albumom nakon više od četiri godine, Selena će istaknuti kako misli da je danas sjajna osoba koja duboko voli ljude, ali da je ‘i dalje ranjiva’. I zato je ovdje ‘Rare’, ploča za koju će Los Angeles Times ustvrditi da donosi ‘zarazni duh avanture’.

 

 

Avanture koja nam poručuje kako je najvažnije voljeti sebe. I da je tjeskobu, koju osjećamo jer nismo općeprihvaćeni ili odlično primljeni sa svih strana, najbolje pospremiti u ormar. Ili, još bolje, otpraviti je od sebe na način na koji činimo s neželjenim ili stvarima koje smo iznosili: odbaciti je u kantu za otpatke i, naprosto, zaboraviti. A onda ponovno pronaći sebe, zavoljeti se onakvima kakvi jesmo i – zaplesati. U mislima ili za stvarno, svejedno.

Goran Komerički

 

 

Jedna misao o “Selena Gomez: Svatko od nas poseban je na svoj jedinstveni način

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s