Calvin Harris i Jax Jones dominiraju domaćim eterom. Za Billie Eilish nema mjesta.


Calvin Harris i Rag’n’Bone Man predvode Službenu radijsku listu deveti tjedan zaredom. U proteklih 50 tjedana mjerenja popularnosti, Calvin Harris se na prvome mjestu našao čak 36 puta.

 

Calvin Harris Instagram 2019 March

Calvin Harris jednostavno vlada domaćim radijskim eterom. Foto: Instagram profil Calvin Harris

 

Kada je u pitanju škotski DJ i producent, vrijedi reći kako pjesmi ‘Giant’ nedostaje svega jedan tjedan boravka na vrhu pa da izjednači uspjeh suradnje sa Samom Smithom. Singl ‘Promises’ boravio je na prvome mjestu deset tjedana. Jednako tako, novu rekapitulaciju vladanja Calvina Harrisa stranom rotacijom radijskoga etera imat ćemo prilike pomnije analizirati početkom svibnja. Tada će se obilježiti godinu dana od kada je ‘One Kiss’ – suradnja u kojoj sudjeluje Dua Lipa –  zasjela na tron liste ARC 100. U proteklih 50 tjedana mjerenja popularnosti, Calvin Harris se na prvome mjestu našao čak 36 puta. Sva tri singla i dalje se nalaze unutar Top 40 – ‘Promises’ je na broju 16, a ‘One Kiss’ na 36. mjestu. Vrijedi vidjeti hoće li se verzija pjesme ‘I’m Not Alone 2019’ također naći na listama prioritetnog emitiranja u Hrvatskoj.

 

Poznata imena na Službenoj radijskoj listi

Standardnu statičnost radijskoga etera u Hrvatskoj i dalje prepoznajemo prema broju noviteta. Na listi ARC 100 ovoga tjedna ih je svega četiri, a sva četiri izvode ili supotpisuju starosjedioci radijskoga emitiranja – Jax Jones, Emeli Sande, P!nk i Selena Gomez. Ova posljednja kao sustanar singla ‘Anxiety’ iza kojega autorski stoji Julia Michaels. Zanimljivo je kako je pjesmi s EP-ja ‘Inner Monologue Part 1’ trebalo tri mjeseca da dospije među najemitiranije – izdanje je objavljeno 24. siječnja – ali je to u skladu s manjim uspjehom pjesme na svjetskim listama mjerenja. Pjesma ‘Anxiety’ se smjestila na 98. mjestu ovotjednog mjerenja i dobrodošao je primjer za detaljniju analizu koja bi nam objasnila zašto pojedine – tematski, glazbeno i aranžmanski – sasvim radiofonične pjesme, pa i supertraženih izvođača, slabije prolaze na top-listama.

 

Jax Jones je prijatelj domaćeg radijskog etera

Jax Jones, čini se, s takvim problemima se u Hrvatskoj ne susreće. Jer, njegovi singlovi redovno ulaze u prioritetne liste emitiranja i – dugo traju.  Suradnja s Inom Wroldsen je, primjerice, još uvijek među deset najemitiranijih Airplay Radio Charta, premda je objavljena još 1. prosinca 2017. godine. Pjesma ‘Breathe’ je ubilježila 70. tjedan boravka na listi ARC 100. Podsjetimo kako je gornji prag boravka singlova na Službenoj radijskoj listi 80 tjedana od datuma objavljivanja singla. To je i razlog zašto ovoga tjedna među najemitiranijima ne susrećemo superuspješni ‘Perfect’ Eda Sheerana premda još uvijek ima zamjetni broj emitiranja u domaćem radijskom eteru.

U slučaju Jaxa Jonesa, vrijedi primijetiti kako ‘All Day and Night’ – najviši novi ulaz liste Hot 100 – donosi zvuk koji je daleko od tipično radijskoga. U samom opisu njihova zajedničkog projekta, naime, Jax Jones i Martin Solveig su naglasili kako su snimili kombinaciju ‘klupski-fokusirane pop glazbe i pop orijentirane klupske glazbe’. Aktualni singl smjestio se na 53. mjestu ovotjednog Airplay Radio Charta. Najveći skok na listi ARC 100 ostvarili su Imagine Dragons. Njihov singl ‘Bad Liar’ poskočio je za 46 mjesta i smjestio se na broju 32 Službene radijske liste.

 

Ženski izvođači ‘da’…

Među prvih deset smjestilo se osam singlova u kojemu jedan od glavnih vokala pripada ženskim izvođačima. Taj podatak zanimljiv je s pozicije prepoznavanja popularnosti samih projekata odnosno prihvatljivosti izričaja za radijsko emitiranje, ali i sa sociološkog stanovišta u kojemu možemo promatrati razvoj ravnopravnosti različitih društvenih grupa u popularnoj kulturi. Pa i u samoj glazbenoj industriji, o čemu se puno govorilo za svečanosti dodjele nagrada Grammy.

Najveći uspon među prvih četrdeset je, u skladu s time, ostvarila Mabel sa svojom pjesmom ‘Don’t Call Me Up’ – skok od 20 pozicija doveo je britansku izvođačicu na deveto mjesto. Ako će vas stvar podsjetiti na mnoge hit-singlove koje su posljednjih godina izvodili Anne-Marie, Ed Sheeran, Jonas Blue ili Marshmello, vrijedi primijetiti kako je koautor pjesme producentski mag Steve Mac. Britanski kantautor je sudjelovao u 30 pjesama s broja 1 britanske liste singlova među kojima se nalazi i ‘Shape of You’, svesvjetski uspjeh Eda Sheerana.

 

 

…ali Billie Eilish ‘ne’

Ipak, premda ženske autoristice ili pjevačice sudjeluju u 58 posto singlova s aktualne liste ARC 100, za Billie Eilish i dalje među njima nema mjesta. Najveća svjetska glazbena senzacija, idol generacije Z i najpopularnija glazbenica trenutka izaziva pozornost gdje god se pojavi, ali hrvatski radijski eter je zaobilazi. Vrijedi podsjetiti kako se ovoga trenutka smjestila s dva singla u Top 10 britanskoga charta, da je prva na hrvatskom Deezeru i kako ima tri singla među 20 u Austriji prema listi koju je objavio javni radijski kanal OE3. Tome valja pridodati i podatak kako se njezina pjesma ‘Bad Guy’ – prva na domaćem streaming servisu – nalazi na A listi prioritetnog emitiranja BBC-jeva Radija 1.

 

 

Airplay Radio Chart je nastao na temelju zbroja emitiranja stranih pjesama u programima radijskih stanica širom Hrvatske prema podacima servisa 1Played. Aktualno izdanje liste ARC 100 objavljeno je s datumom od 15. travnja. Radijsku prezentaciju liste možete slušati u emisiji ARC Top 40 u programu HR2. Radijski show dostupan je i na radijskome podcastu putem Slušaonice Hrvatskoga radija.

Listu prvih čertdeset možete pronaći na stranici top-lista.hr Hrvatske diskografske udruge, a preslušati je putem playliste ARC Top 40 koja se nalazi na profilu Airplay Radio Charta na servisu Deezer.

(Goran Komerički)

 

 

Jedna misao o “Calvin Harris i Jax Jones dominiraju domaćim eterom. Za Billie Eilish nema mjesta.

Komentiraj