Slušaš narodnjake? Ne! Ovo su novi Clean Bandit.


Britanski trio prolazi daleko bolje u hrvatskom radijskom eteru doli u britanskom, njemačkom ili američkom. Dakle, na onima na koja će se pozivati ljudi koji aktivno prate liste popularnosti.

 

Clean Bandit Twitter 2019 January

Članovi grupe Clean Bandit ostvarili su najveći skok na listi ARC 100 ovoga tjedna. Njihova suradnja s Ellie Goulding dospjela je na 40. mjesto. Foto: Twitter profil Clean Bandit

 

‘Kaj? Slušaš Extra FM?’, upitala me frendica ulazeći u auto.

Pogledao sam je značajno. I krišom zamijetio radijsku frekvenciju na auto-radio prijemniku. Uz svo profesionalno poštovanje radijskim kolegama i opći naklon ljudskoj znatiželji, osobne preference ipak su miljama udaljene od sličnoga zvuka.

‘Ovo su novi Clean Banidt.’

‘Ha?!’

‘Aha!’

U slijedećih pola sata bilo mi je teže razjasniti kako britanski bend i lokalno glazbeno naslijeđe imaju malo veze jedno s drugim. I da je radijska frekvencija upravo ona koja je bila. A još više da stvar pjeva ona tamo pjevačica koja je imala svoju pjesmu u filmu ’50 nijansi sive’, američkom blockbusteru erotičnoga predznaka. Jer, singl ‘Mama’ kanda je nastao ovdje negdje, a Ellie Goulding mora da je izašla iz lokalnoga kluba iz predgrađa po izboru.

 

 

E sad, stvar je zanimljiva na puno razina. Recimo: odakle britanskom bendu poriv raditi upravo takve pjesme? Ili: kojoj vrsti svjetske publike je ona namijenjena? Možda se radi o notornoj činjenici kako Grace, Jack i Luke – sve redom članovi aktualne postave plesnog pop sastava Clean Bandit – smatraju da je to simpatično i ispunjava njihove misli o idealnoj podlozi dobroga klupskoga provoda. No, da li i radijskoga? I – radi li se o izoliranom izletu koji potvrđuje pravilo? Na ovo posljednje, odmahnut ćete rukom nakon slušanja albuma ‘What Is Love?’. Jer, ploča trija iz Cambridgea puna je takvih ritmova.

Zašto je to važno?

Jer je pjesma ‘Mama’ ostvarila najveći skok na ovotjednoj listi ARC 100 i smjestila se među 40 najemitiranijih stvari domaćega radijskoga etera. Taman da potakne pitanje o listama prioritetnoga emitiranja pjesama u programima stanica koje ne bi željele poistovjetiti se s ‘muzikom na uvce’. I zato što skok od 36 mjesta u četvrtom tjednu boravka na listi najemitiranijih – posebicu u miljeu koje od stotina tjedno atraktivnih aktualnih pjesama, bira njih vrlo malo – zaista jest respektabilan rezultat. Posebice, kada isti bend sa singlom sličnoga senzibiliteta – u 43. tjednu boravka među najtraženijima – također ostvari pomak prema vrhu. A Demi Lovato u singlu ‘Solo’ zvuči na sličnoj razini glazbenoga mentaliteta. Okej, stvar ‘Solo’ ima pola milijarde pregleda na YouTubeu i to je podatak kojega valja respektirati.

 

 

S druge strane, singl ‘Mama’ grupe Clean Bandit je – usporedbe radi – svoje najviše plasmane odradio na 98. mjestu britanske liste singlova, 97. mjestu irske top-liste i 76. mjestu rumunjskog charta. Lista Hot 100 nije ga upoznala, tek američko mjerenje klupskih hitova – Hot Dance/Electronic Songs magazina Billboard ima je na 19. mjestu. Za Njemačku ili Austriju nema podataka, jednako kao ni za ostale zemlje bliskoga srednjoeuropskog susjedstva. Pa, dakle, kojoj vrsti publike se – putem njezina zvuka – usmjeravaju radijske stanice koje ga u našoj zemlji toliko intenzivno emitiraju? I – nakon svega – koji je ključ toga odabira? Posebice kada usporedite listu radijskoga emitiranja s listom glazbenoga streaminga na jedinom relevantnom servisu u našoj zemlji – francuskom Deezeru.

Jer, naime, još čekamo Spotify i Apple Music.

Na novoj listi Top Croatia streaming servisa Deezer – aktualni datum je 2. travnja – grupe Clean Bandit nema ni sa jednim singlom među 100 najstreamanijih. Ali se zato do 14. mjesta poredalo 10 pjesama Billie Eilish s njezine ploče ‘When We Fall Asleep, Where Do We Go?’. Je li to neobično? Kada znate kako je američka kantautorica heroina cijele jedne generacije, tada je sasvim jasno da i hrvatska publika traži sličan senzibilitet. Ali, vidite, na Službenoj radijskoj listi zalud ćete je tražiti. Jer je domaći radijski eter zaobilazi u širokom luku. Toliko širokom da niti jedne pjesme Billie Eilish nema među sto najemitiranijih. No, to je stara novost. Sličnu naviku, naime, domaće radijske stanice primijenile su i u slučaju Drakea. A kanadski reper je – po podacima Svjetske diskografske udruge – postao globalno najuspješnijim izvođačem u prošloj godini.

Trebamo li se onda, polazeći samo od načina slaganja aktualne glazbene slike, iznenaditi nad zahtjevnom situacijom u kojoj se nalazi domaći radijski prostor? Pa ako i zaboravimo na sve ostale izazove s kojima se suočava i načine na koji se s njima nosi, činjenica da se na ovako jednostavnom primjeru prepoznaju razlike između ponude i potražnje, sluti kako je zaključak daleko od inspirativnog.

 

 

Inspirativnosti na stranu, Calvin Harris i Rag’n’Bone Man i dalje imaju najemitiraniji strani singl domaćega radijskoga terea. Njihova ‘Giant’ sedmi tjedan predvodi Službenu radijsku listu, a na listi ARC 100 nalaze se svega tri noviteta. Ava Max, Ariana Grande i Sigrid uspjele su se emitirati dovoljno da postanu dijelom statične elite. Radi se o tri posto ukupne slike. Je li netko ono njurgao kako redoslijed emitiranja na radijima prepoznaje na kilometar?

Airplay Radio Chart je nastao na temelju zbroja emitiranja stranih pjesama u programima radijskih stanica širom Hrvatske prema podacima servisa 1Played. Aktualno izdanje liste ARC 100 objavljeno je s datumom od 1. travnja. Radijsku prezentaciju liste možete slušati u emisiji ARC Top 40 u programu HR2. Radijski show dostupan je i na radijskome podcastu putem Slušaonice Hrvatskoga radija. Listu prvih čertdeset možete pronaći na stranici top-lista.hr Hrvatske diskografske udruge.

(Goran Komerički)

 

 

Komentiraj