Konstrakta predvodi listu Croatia Songs, Zorja i Sara Jo među novitetima mjerenja


Kosntrakta je napravila kazališni postmodernistički komad eksperimentalnog popa u kojemu se iščitava niz utjecaja, ali i donosi onu vrstu impresije koja će privući publiku različitih senzibiliteta na digitalnu platformu. Nastupi na događajima koji izazivaju veliku pozornost javnosti, omogućit će pjesmama privlačnih rukopisa i atraktivnih izvedbi jednostavnije građenje popularnosti.

Konstrakta je, zahvaljujući eksperimentalnom i scenski dojmljivom nastupu na Beoviziji, zaintrigirala publiku. Foto: Screenshot Official Video pjesme ‘In corpore sano’

Pjesma ‘In corpore sano’ u izvođenju Konstrakte debitirala je na prvom mjestu liste petog izdanja Croatia Songs i tako postao drugi singl koji je do sada ostvario broj jedan na mjerenju čiji rezultati se objavljuju na stranicama magazina Billboard. Radi se o jedinoj, ali vrlo važnoj, promjeni u odnosu na prošlotjedni Top 5, a to znači da su ostale pjesme u samom vrhu zadržale sličnu traženost. Suradnja ‘Roze’ (Jala Brat, Devito, Buba Corelli) je, kao non-mover, ostala na broju dva, a singl ‘Behute’ (Senidah) se, nakon četiri tjedna boravka na samom vrhu, spustio na treće mjesto. Do petog mjesta smjestili su se singlovi ‘Trebaš li me’ (Eni Jurišić & Matija Cvek, br. 4) i ‘Irina Shayk’ (Buba Corelli, br. 5).

Lista ‘Croatia Songs’ donosi 25 pjesama, a dio je sekcije ‘Hits of the World’ magazina Billboard. Mjerenje popularnosti temelji se na rezultatima glazbenog streaminga i digitalne prodaje singlova u našoj zemlji prema podacima koje prikuplja sustav Luminate. Rangiranje se temelji na formuli s ponderima koja uključuje samo službene streamove na vodećim audio i video streaming servisima – pretplatničkim i računima podržanim s oglasima – koji posluju u Hrvatskoj. Lista je objavljena s datumom od 19. ožujka, na stranicama magazina pojavila se u utorak, 15. ožujka, a obuhvaća mjerenje od petka 4. ožujka do četvrtka, 10. ožujka.

Konstrakta je, zahvaljujući eksperimentalnom i scenski dojmljivom nastupu na Beoviziji, zaintrigirala publiku, a njezina pobjeda na izlučnom natjecanju za predstavnicu Srbije na Eurosongu samo je osnažila znatiželju i želju za uživanjem u ‘In corpore sano’. Beogradska kantautorica napravila je kazališni postmodernistički komad eksperimentalnog popa u kojemu se iščitava niz utjecaja, ali i donosi ona vrsta impresije koja će privući publiku različitih senzibiliteta na digitalnu platformu.

Taj i takav pristup nudi puno prostora za povećanje traženosti na drugom platformama poput TIkToka iz jednostavnog razloga što nudi igru i teatar. A to su odlike koje publici daju nove povode za korespondenciju, kako međusobnu tako i sa samom pjesmom. Sam interes i diskusija koja se u javnosti zbila oko singla ‘In corpore sano’ potaknula je kompletnu popularnost koja je Konstraktu dovela na broj jedan hrvatskog streaminga na digitalnim platformama.

Na ovotjednoj listi pojavila su se ukupno četiri nova singla, a od njih tri dolaze s Beovizije. Taj podatak nam može reći nekoliko stvari. Prije svega, radi se o događaju koji može omogućiti popularnost u Hrvatskoj i regiji pa korištenje njegove pozornice predstavlja moguću odskočnu dasku za uspjeh singla. Činjenica kako novitete na listi potpisuju Zorja (‘Zorja’, br. 6) i Sara Jo (‘Muškarčina’, br. 12) reći će nam da je publika sa streaming servisa željela omiljene zvijezde i da je pozdravila njihovu kreaciju. Sara Jo i Zorja su tražena lica regionalnog mainstreama, posebice na digitalnim platformama, a promocija s najavom samih pjesama trajala je mjesecima – od siječnja naovamo – i na taj način podigla znatiželju i očekivanja.

Zorja je, zanimljivo, rezultatski doživjela sličnu sudbinu kao NIna Kraljić na prošlogodišnjoj Dori. Rukopisom nastavna na ‘Rijeku’, ‘Zorja’ je u kolopletu zavidnih glasovnih sposobnosti same izvođačice i utjecaja etno naslijeđa zauzela mjesto korak do vrha. Bilo bi zanimljivo vidjeti bi li Nina Kraljić (Alkonost of Balkans) i Zorja mogle ostvariti neku vrstu umjetničke suradnje.

Rukopisi pjesama Sare Jo i Zorje, s druge strane, ispunjeni su različitim slikama ii međusobno udaljenim pričama, ali poruke i energija koju nude bliske su pop publici, uglavnom mlađih generacija, na servisima za audio i video streaming.

Dinamika promjena među 25 singlova liste Croatia Songs upućuje na određenu preraspodjelu popularnosti u kojoj je Buba Corelli i dalje izvedbeno zastupljen s tri singla među deset (treći je ‘Divljam with Jala Brat & COBY’, br. 7). Najveći uspon ostvario je singl ‘Na jednu noć’ (Tea Tairović, br. 11) i on iznosi sedam mjesta. Istovremeno, drugih istaknutih skokova prema naprijed nije bilo. S druge strane, najveći pad zabilježio je prošlotjedni novitet ‘Playboy’ (Corona, br. 16, 11 mjesta), a među ostalim pjesmama koje su na nižim mjestima u odnosu na prošlotjedna nalaze se ‘Život si moj’ (MC Stojan x Breskvica, br. 17, 9 mjesta) i ‘Debili’ (30zona & KUKU$, br. 20, 7 mjesta). Jedini singl koji u potpunosti dolazi izvan regije pripada grupi Glass Animals (‘Heat Wawes’, br. 10) i on je, u petom tjednu boravka među najpopularnijima, prvi puta ušao u Top 10 liste Croatia Songs.

Zaavršni novitet mjerenja popularnosti nalazi se na broju 25, a radi se o singlu ‘Luda’. Original je Lacku objavio krajem kolovoza prošle godine no novi uspon pjesma je doživjela zahvaljujući verziji ‘Luđa’ u kojoj se Lacku pridružio reper Seksi, član grupe Crni Cerak. Suradnja je objavljena krajem veljače. Seksi i Lacku (‘Pare pare’) su do sada imali jednu pjesmu na listi i ona je došla do 25. mjesta.

Ovotjedni broj jedan liste Croatia Songs nije zabilježio rezultate koji bi mu omogućili uvrštenje na listu ARC 100 (Airplay Radio Chart, mjerenje servisa 1Played), a to znači kako ‘In corpore sano’ u izvođenju Konstrakte nije ostvario značajniji broj emitiranja u hrvatskom radijskom eteru.

Lista Croatia Songs dio je sekcije ‘Hits of the World’ magazina Billboard, Sekcija ‘Hits of the World’ vidljiva je svim posjetiteljima internetske platforme Billboard.com, a ažurira se utorkom na temelju podataka koja mjeri period između petka i četvrtka prethodnog tjedna.

Goran Komerički

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s