BTS su dobitnici priznanja IFPI Global Recording Artist of the Year


Nagrada IFPI Global Recording Artist of the Year temelji se na podacima o prodaji i korištenju kompletnog kataloga umjetnika tijekom kalendarske godine, a uključuje globalne podatke o prodaji i korištenju djela na digitalnim platformama i kao fizičkih proizvoda na različitim glazbenim formatima.

Foto: IFPI

Članovi grupe BTS dobitnici su priznanja IFPI Global Recording Artist of the Year koje dodjeljuje Svjetska diskografska federacija. U objavi za javnost, IFPI južnokorejski bend naziva pop ikonom 21. stoljeća i podsjeća kako je ovo prvi puta da jedan izvođač bude proglašen najuspješnijim dvije godine zaredom.

BTS su se prvi puta pojavili među najuspješnijim globalnim izvođačima još 2018. godine kada su zauzeli drugu poziciju, a 2020. godine su postali prvi pobjednici iz Južne Koreje i prvi izvođač koji  svoje pjesme primarno izvodi na ne-engleskom jeziku. Na ovotjednoj listi, među deset najuspješnijih im se pridružio K-pop sastav SEVENTEEN čije pozicioniranje na devetom mjestu ukupne liste, navodi IFPI,  svjedoči o rastu popularnosti K-Popa među globalnom publikom.

Podaci o svjetskoj dominaciji grupe BTS u prošloj godini brojni su, a uključuju instantni uspjeh singla ‘Butter’ koji je, odmah po izlasku tijekom svibnja, proveo sedam tjedana na vrhu liste Hot 100 magazina Billboard. Singl ‘Permisiion to Dance’, objavljen u srpnju, debitirao je na prvom mjestu liste Hot 100 da bi u rujnu suradnja s grupom Coldplay u singlu ‘My Universe’ također dospjela do broja jedan američke liste singlova. U Japanu je kolekcija hitova ‘BTS, THE BEST’, snimljena na japanskom jeziku, zauzela prvo mjesto godišnje liste Oricon Year End Album Chart. Time je BTS postao prvi izvođač izvan Japana kojemu je – u posljednjih 37 godina – tako što uspjelo ostvariti. Jednako tako, CD izdanje singla ‘Butter’ zauzelo je godišnji broj jedan liste Gaon u Južnoj Koreji.

‘Fenomenalan uspjeh sastava BTS tijekom prošle godine zavjet je njihovoj kreativnosti, napornom radu i stalnoj predanosti pronalaženja načina na koji će svoju glazbu donijeti svijetu’, izjavila je predsjednica Svjetske diskografske federacije IFPI Frances Moore, ‘izvodeći na tri različita jezika,  demonstriraju svoju izvanredno jedinstvenu globalnu privlačnost. Njihova dinamična i strastvena baza obožavatelja pomogla im je da postanu prvim izvođačem u povijesti koji se našao na vrhu liste Global Recording Artist of the Year Award i ostvare još jednu godinu briljantnog uspjeha.’

Na drugom mjestu najuspješnijih izvođača u svijetu tijekom prošle godine, prema podacima Svjetske diskografske federacije IFPI, drugu godinu zaredom smjestila se Taylor Swift. Taylor Swift je najuspješniji samostalni izvođač na listi, a treće mjesto pripada Adele. Drake i Ed Sheeran smjestili su se na četvrtom i petom mjestu. Najuspješniji novi izvođač smjestio se na desetom mjestu, a u pitanju je Olivia Rodrigo, čiji prodajni podaci su se prvi puta pojavili upravo 2021. godine. Dosadašnji dobitnici priznanja IFPI Global Recording Artist of the Year bili su One Direction, Taylor Swift, Adele, Drake i Ed Sheeran.

Nagrada IFPI Global Recording Artist of the Year temelji se na podacima o prodaji i korištenju kompletnog kataloga umjetnika tijekom kalendarske godine, a uključuje globalne podatke o prodaji i korištenju djela na digitalnim platformama i kao fizičkih proizvoda na različitim glazbenim formatima. Nagrada je potvrđena kao kulminacija odbrojavanja tijekom kojega je predstavljeno deset globalno naprodavanijih izvođača godine.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s