Adele: Promjene u industriji i konstanta uspjeha


Stvari su se promijenile u šestogodišnjem razdoblju između izlaska dvaju albuma britanske kantautorice. Streaming servisi centralno su mjesto našeg uživanja u glazbi, vinilne ploče ponovno se odlično prodaju, a radijski eter manje preferira pop balade no ikada ranije. Evo pogleda na umjetničku i stranu glazbene industrije kada je u pitanju sama Adele i njezin rad.

Glazbena industrija doživjela je niz promjena u svom načinu funkcioniranja otkada je Adele posljednji puta objavila album, napisao je Al Shipley u naslovnoj priči magazina Billboard objavljenoj povodom objavljivanja novoga singla ‘Easy on Me’ britanske kantautorice. Sudionici glazbene industrije s velikom pažnjom promatrat će na koji način će se u promijenjenom okruženju ponašati rukopis jedne od rekorderki industrijskih brojki posljednjih desetljeća i zato je, između ostaloga, Music Business Worldwide ovaj Petak nove glazbe nazvao ‘Danom Adele’.

No, prije industrijskog pogleda na glazbeno djelo, vrijedi se dotaknuti onoga umjetničkog. Jer, novi singl britanske kantautorice izazvao je rijetko viđen interes u svim krajevima svijeta. Objavljen u Petak nove glazbe, ‘Easy on Me’ donio je minimalističku produkciju Grega Kustina, baladu uz piano i priču o nostalgiji, žaljenju i praštanju. Kada slušate ‘Easy on Me’ imate taj poseban osjećaj da pjesma sama ima svoju osobnost i život i mimo same Adele, toliko je sugestivna i životna. Talent britanske kantautorice ima toliku snagu da jednostavnu kombinaciju glasa i klavira u tili čas pretvara u čudesnu paletu osjećaja. I zaista, možete li zamisliti nekoga drugoga da toliko uvjerljivo, prisno i sugestivno progovara o vlastitom problemu? O tome kako reorganizirati život nakon razvoda i život učiniti jednostavnijim. Ako nigdje drugdje, a ono da bude lakše u vlastitim mislima. A taj pogled na novu baladu koju nam je donijela Adele samo je jedan dio priče, onaj dio koji se tiče umjetničkog. Drugi dio tiče se glazbenog poslovanja.

Prije svega vrijedi promotriti inicijalne brojke, a onda se uputiti u kontekstualnu analizu. Videospot za ‘Easy on Me’ sniman je u kanadskom Suttonu, nosi sa sobom hommage njezinu velikom uspjehu ‘Hello’ i u prva dva dana pregledan je u više od pedeset i šest milijuna puta na kanalu umjetnice na YouTubeu. I jedan i drugi video režirao je Xavier Dolan. Stvar je srušila rekord slušanja u jednome danu na servisima Spotify i Amazon Music, odmah je zasjela na vrh iTunesa, postala najslušanijom pjesmom na servisu Apple Music i zauzela čelna lista tisuća playlista u svijetu glazbenog streaminga. Adele je zasjela i na prvo mjesto streamanja na hrvatskom Deezeru, a Billboard – u analizi brzoga uspjeha pjesme u mjerenju popularnosti – govori o tome kako je počela sezona Adele. Cijela priča najavljuje izlazak albuma ’30’ koji će se pojaviti u studenom. 

Analiza magazina Billboard pobrojala je pet načina na koji se industrija promjenila u proteklih pet godina koje su, istovremeno, donijele i uzastopna razdoblja dvoznamenkastih postotnih uspona prihoda na godišnjim razinama ukupnog poslovanja. Ističe se kako je krajolik glazbenog streaminga postao znatno važniji, rašireniji i utjecajniji no što je to bilo 2015. godine i da se pristup lansiranju novih materijala na taj način i promijenio. U međuvremenu su i ukupni rezultati zastupljenosti, traženosti i slušanosti pjesama potpuno bacili u drugi plan velike pop balade – pjesme brzoga ritma su naprosto ‘pojele’ rezultate streamanja i radijskog emitiranja i dolazak balada poput ‘Driver’s License’ Olivije Rodrigo na vrhove lista popularnosti izuzetak su koji potvrđuje pravilo. A Adele je najviše uspjeha imala upravo s baladama.

Industrijska analiza ukazuje i na činjenicu kako je milijunska tiraža albuma u izlaznom tjednu postala rijetkom vrstom i da smo posljednjih godina doživjeli revival potražnje za albumima u formatu vinilne ploče. No, jednako tako, kampanja oko jednog albuma danas traje kraće i rijetki su albumi koje bismo mogli zvati projektima dugog trajanja. I ovdje, dakako, postoje iznimke koje potvrđuju pravilo kao što su ‘Future Nostalgia’ koji je objavila Dua Lipa ili The Weekndov ‘After Hours’.

Adele je nešto poput anomalije modernog glazbenog poslovanja, istaknut će Mark Mulligan na blogu agencije MIDiA Research, arhaični pogled na to kako su stvari nekada stajale. Onda kada su se albumi mogli rijeđe objavljivati, a klasični medijski krajolik nudio je standardne oblike vidljivosti. Danas i najveći izvođači vode borbu kako bi privukli pažnju mainstream medija za njihove nove radove, tržište je obasipano najvećim brojem izdanja ikada (i Hrvatska to dokazuje velikim brojevima na tjednoj i godišnjoj razini), a postoje umjetnici koji su ‘uvijek ovdje’ i ‘nešto objavljuju i govore o glazbi’. Stvari, dakle, stoje prilično drugačije no ranije i Adele će u promijenjenim uvjetima ekosustava, sa streamingom u središtu, imati drugačije izazove. Streaming servisi ne favoriziraju albume – podaci govore kako svega 15 posto ljudi albume na platformama sluša u cijelosti – a natjecanje s izvođačima koji imaju natprosječne rezultate na streamingu zahtjevno je.

Početak je sjajan, natprosječan i zanimljiv. Svega pet sati boravka na američkom tržištu – singl je objavljen u 19 sati navečer po njujorškom vremenu – bilo je dovoljno da se ‘Easy on Me’ nađe na listi Hot 100, obavještava Billboard. Podaci koje je dostavila MRC Data – koji obuhvaćaju streaming, radijski airplay i digitalnu prodaju – govore i o tome kako će se stvar naći na četvrtom mjestu liste Digital Songs Sales.

Što će se dalje događati? U današnjem vremenu frangmentirane pažnje i vremena za obožavanje umjetnika i njihovih djela, ističe analitičar i direktor agencije MIDiA Research, obožavanje je definirano kulturnim pokretima, a ne kulturnim trenucima. Kulturne trenutke je – u dobu segmentiranih medija – daleko teže kreirati, no upravo to je zadatak koji će poslovni tim britanske kantautorice trebati napraviti. Da što dulje održe globalni interes i relevantnost njezine glazbe. U tome bi im trebala biti od pomoći izvorna autentičnost kojom isijava sama Adele. Pogled na ono što nam donosi budućnost i promatranje načina na koji će biti korišteni alati diskografske i glazbene industrije u cjelini, bit će zanimljivo pratiti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s